Vi undersöker Jordkompisar

Har du sett att Hasselfors Garden har ett flertal nya småsäckar i sitt jordsortiment, som kallas Jordkompisar? Vi har fått i uppdrag att undersöka dessa nya kompisar närmare och kommer låta dig få ta del av våra tankar kring användningsområden. Det ska bli jätteintressant, hoppas du också tycker det!

För lite drygt 26 år sedan köpte jag min första planteringsjordssäck. Det var av jordföretaget Hasselfors Garden. Odlingen detta år kom att bli starten på någonting nytt i mitt liv. Jag blev verkligen alldeles betagen av odlandet och allt som det förde med sig till mitt liv. Mitt mål var då att få bukt på en vildvuxen trädgård. Jorden blev det fundamentala i mitt odlande. Dels behövde jag,  skapa någon slags jord att fylla alla rabatter med och dels behövdes jord för uppdragning av nya plantor. Där i min pappas gamla uppfinnarverstad, växthuset, blev jag och Hasselfors-jorden kompisar.

Genom alla år sedan dess, har jag drivit upp både blommor och grönsaker med hjälp av jordprodukter från Hasselfors Garden. Nu inleder vi ett samarbete, där jag ska undersöka deras nya jordförbättringsmaterial, som de kallar Jordkompisar. Under maj och juni kommer ni i fem inlägg får mina tips på hur man kan använda och kombinera dessa Jordkompisar för att få fina odlingsresultat. Inläggen kommer att fokusera på en Jordkompis i taget, men redan nu kommer jag ge dig en överblick över vilka material det handlar om.

Jordkompisar består av fem produkter som var och en har olika egenskaper och som tillför det där lilla extra till din redan befintliga jord och till dina växter. Meningen är att man ska kunna kombinera produkterna efter växters olika behov.

Jordkompisar från Hasselfors Garden
Längst bak i bilden syns från vänster odlingssand och maskgödsel.De främre högarna är pimpsten, biokol och lera.
Odlingssand

Sand kan användas på ett flertal olika sätt i odlingssammanhang. Har man en luftig jord som tex torvbaserad planteringsjord eller kompostjord, kan sanden hjälpa till att ge jorden tyngd och mer massa. Har man en hård och kompakt jord kan sand hjälpa till att luckra upp jorden och göra den luftigare och mer porös. När det gäller tung lerjord ska man istället undvika sand eftersom det kan göra leran ännu hårdare. Vill man odla kryddväxter kan ett tunt lager med sand på toppen hjälpa fröna att bättre överleva sin första veckor. Sticklingar av olika slags växter rotar sig bra i en sandblandad jord. Vill man, kan man också odla i enbart sand och avstå helt från jord. Sanden behöver då blandas eller täckas med gräsklipp för att växterna ska få i sig näring.

Lera

Lera är smockfull med mineraler som växter behöver. En jord med lerinslag kan också behålla fukt bra. Genom att tillsätta lera i sin jord ökar man på näringsinnehållet och minskar risken för att jorden ska torka ut. Jordkompisen Lera består av små små torra lerkockor som lätt kan blandas ner i såväl krukor som större odlingslådor och pallkragar. Att bara blanda sand och lera är inte att föredra, resultatet blir en slags cement.

Pimpsten

Pimstenens främsta egenskap är att den är lätt och porös. Den tillför både massa och luftighet till din jord. Hasselfors pimpsten är grövre än odlingssanden och ger en grövre struktur än sand. Man kan lägga den som bottenlager i krukor om du tex odlar citrus i eller som ett snyggt topplager. Du kan göra en jord grov och luftig men ändå lätt, med pimpsten. Pimpsten fungerar också precis som sand att blanda in i såjord eller planteringsjord om du ska föröka växter genom sticklingar. I komersiella odlingar används pimpsten som odlingssubstrat, som ett komplement till jord.

Biokol

Biokol är ett smått fantastiskt material. Tre mycket goda egenskaper har vi uppmärksammat efter att ha odlat med biokol i flera år. De första åren tillför biokol främst en god struktur i jorden. Jorden blir lättbearbetad och lucker, denna egenskap kvarstår i ca 2000 år. Vi har också märkt att biokol håller kvar fukten i jorden och vi behöver inte vattna biokolsblandad jord lika ofta som jord utan biokol. Biokol kan också liknas vid ett näringsbatteri. De förstå åren behöver det laddas upp med näring för att sedan kommande år ge i från sig. Det betyder att man måste ge ett ordentligt näringstillskott till en jord som precis berikats med biokol.

Maskgödsel

Maskgödsel är 100% jord från jordens egen och bästa jordfabrik – maskarna. Det material som gått igenom maskarnas tarmsystem är fyra gånger så näringsrikt som materialet masken lever i. I en odling med mycket maskar kan man därför vara säker på att jorden hela tiden blir mer och mer näringsrik. Jordkompisen med maskgödsel är alltså en jord som är mycket näringsrik.

Följ med mig in på en resa bland spännande material.

 

Johannes Wätterbäck

Hasselfors Gardens Jordkompisar som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vi undersöker Jordkompisar”

 1. Profilbild för Andreas Löwing
  Andreas Löwing

  Spännande att du uppmärksammar maskar, jag var på väg att bygga en maskkompost innan jag fick nys på bokashi som jag vet att du gjort artiklar om.
  Det fungerar bra för mig och dessutom så lämnar jag avfallet till min mor och fars kompost så att maskarna får något gott att käka 😀
  Ha det bäst // Andreas

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja visst är det kul 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *