Din varukorg är för närvarande tom!
Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader

Att kunna njuta av egna tomater hela året har verkligen varit en dröm så länge vi kan minnas. Nu verkar det som att drömmen är på väg att slå in. I mer än ett halvår har vår egenodlade ponderosa-tomat legat i en skål i vårt kök.
Du blir inte vansinnigt hänförd av ponderosas komplexa smaksensation eller textur, den är ganska Svensk skulle man kunna säga. Lagom halvtråkig, anonym och förutsägbar. Dess storhet ligger inte i den gastronomiska kategorin utan i dess uthållighet och det är för denna jag uppskattat den.
Man odlar olika grönsaker av olika anledningar och det är inte mer märkvärdigt att odla en ordinär tommat med lång hållbarhet som att odla en halvtråkig potatis med snabb utvecklingstid. Det gör ju att man kan stretcha ut sin skörd i båda riktningarna och det är fantastiskt kul och ger mer mat. Men för oss är det ändå ovanligt att odla halvtråkiga grönsaker då vi älskar att odla de som smakar bäst och verkligen inriktat oss på att odla smakfulla grödor de senaste åren. Men vill man odla för självhushåll behöver man se lite längre än så. Smaken av egenodlat smakar många gånger lite extra bara genom att man vet att det är lönen av egen ansträngning man äter. Tack Emma Crawley som fick mig att upptäcka den här tomaten. Den har inte bara givit oss flera kilo tomater utan även massor av nya tankar.

Ingen annan tomat förutom Ponderosa har klarat av att vara vid liv i nästan ett år i vårt hem i rumstemperatur. Vilket är fantastiskt imponerande! Den röda piennolotomaten Principe Borghese håller bara till någon gång in i slutet av januari, vilket så klart inte är fy skam, men att en tomat håller i nästan ett år inomhus är ju galet bra! Adjö till köptomater!

Så här brukar det se ut från september till november inomhus hos oss. Skördade grönsaker i form av tomater, chili och pumpor ligger mer eller mindre överallt i vår lägenhet. Alla brickor och uppläggningsfat går åt och ibland klär vi till och med in backar med tidningspapper och förvarar dem under möbler och utmed väggarna. Det är extra viktigt om man förvarar färska grönsaker inomhus. Se också till att varje vecka plocka om dem och sortera ut de som är mogna och plocka bort de som blivit dåliga. Det händer alla, det är inget tecken på att du är en dålig odlare eller förvarar dem fel. Vissa frukter orkar helt enkelt inte hela vägen pga olika orsaker. Se till att du aldrig förvarar dina mognande grönsaker direkt på bord eller möbler. Ett par imploderade pumpor eller ruttnade tomater förstör mer än man kan önska.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader”
Hej! Kan du tipsa varifrån man kan beställa Ponderosa frön för leverans till Åland? mvh Rea











Lämna ett svar