Att börja odla på en grusås! Usch så dumt kanske många skulle säga, omöjligt skulle andra påstå. Vilken tur att min mamma redan påbörjat arbetet för länge sedan, att skapa en trädgård vid en svartmålad liten svart stuga på slutningen av en grusås och att jag aldrig tänkte att det var omöjligt.
Fler poddavsnitt hittar du på Två odlare emellans webbsida: www.tvaodlareemellan.se Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes och Acast. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.
Jag växte upp med minnena av skogsträdgården och bilderna från fotolådan där jag kunde se min mamma skapa och arbeta i trädgården. Efter många års förfall efter hennes bortgång var jag tillslut tvungen att försöka mig på att återställa skogsträdgården. Första året trodde jag att jag skulle återskapa trädgården som den en gång såg ut, men det visade sig vara omöjligt! Det var ju hennes arbete, tankar och visioner som hade format den. När jag tog tag i den blev den till min trädgård, inramad av hennes struktur och arbete men ändå min. Idag syns det ganska tydligt att jag och min mor möts i vår gemensamma trädgård, vi odlar tillsammans i den fast under helt olika tider.
Idag är det Theres som är stenansvarig och ser till att arbetet med strukturen fortskrider och hålls efter. Det är ett ganska slitigt men roligt arbete som tar lång tid. Ibland kan det ta upp till ett par år innan vi tycker att en sten ligger på ett snyggt sätt på den platsen vi vill ha den. Glöm inte kära ni som lyssnar att man aldrig blir klar med sin trädgård och det är ju det som är så underbart!
Utplantering av Primula. Japonica i ett av mina land som jag byggt i anslutning till en av min mammas rabatter. Kompostjord är min räddning för att kunna odla i sten.
Här har jag gått från den dag jag lärde mig att gå till denna dag och varje odlingsår är ett nytt äventyr.
Vill du veta mer om skogsträdgården klickar du på bilden på mig så kommer du till det inlägget.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Vår dotter fann ett recept på sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm av Hanna Freed på tiktok som i sin tur hittade det hos Frida Skattberg, och tog några skärmdumpar och skickade till mig. Dessa… Läs mer: Sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm
Under senaste året har det dykt upp en mängd mer eller mindre vidriga videos från alla möjliga ställen i världen där folk äter surströmming. Ofta öppnar de en burk och himlar med ögonen… Läs mer: Jag ville visa hur vi äter surströmming!
Nu har Impecta Fröhandel släppt 2025 års nyheter och vi har kikat på de nya sorterna. Här presenterar vi några vi blev nyfikna på att odla nästa år och varför. 2025 fyller ovan… Läs mer: Frönyheter Impecta fröhandel 2025
Odla till det egna julbordet: Förr i tiden var julen en tid då man plockade fram sina lagrade och sparade matvaror för att kunna njuta av en härlig julmat tillsammans. Mycket av det… Läs mer: Odla till det egna julbordet
Nu kom kylan även till oss! Jag lurade mig även i år genom att tro att hösten skulle vara lite lugnare än våren och sommaren. Men denna höst har varit som de flesta… Läs mer: Nu kom kylan även till oss!
Varje år sedan vi var små har vi ätit julbord. Något år har vi förstås varit på resande fot och då har det väl inte blivit julmat på samma sätt som när vi… Läs mer: Våra julbordsminnen
Mormors kumminknäcke har varit ett stående inslag på släktkalas när jag var barn. Var det ursprungliga receptet finns vet jag inte, men detta är det närmaste jag kan komma. Kumminknäcke passar lika bra… Läs mer: Kumminknäcke på mormors vis
Lämna ett svar