Sötpotatisar – Vi tar sticklingar

sötpotatis sticklingar
En av vinterns stora trender och snackisar är att odla sötpotatis för knölarnas skull och framför allt att odla fram egna sticklingar från kölarna för senare utplantering. Att bli självförsörjande på utsäde från köpeknölar helt enkelt.

När pedagogodlaren från norra Skåne, Andreas Andersson la ut en bild härom veckan blev jag så till mig så att jag var tvungen att bege mig till närmsta livsmedelsaffär för att köpa knölar.
Vi testade att odla sötpotatisar från köpta plantor uppe på takfarmen sommaren 2016 av sorten Erato orange. Jag hade glömt bort plantorna i växthuset bakom några tomater och fick ner dem i en pallkrage senare än vad jag hade tänkt, i början av juni ( vilket är den tid man vanligtvis rekommenderar att plantera ut dem). Trots detta lite sena förfarande (enligt mig) kunde vi ändå i slutet av september skörda 3,5 kg knölar från pallkragen där vi planterat våra 2 plantor.

I år är jag mer taggad att få större skörd och ska skärpa till mig. Förutom att dra fram sticklingar på det här sättet så tog jag små rotbitar från de vi odlade 2016 och placerade i krukor i planteringsjord. De står i odlingskällaren med växtbelysning tillsammans med citronverbenan, Stevian och citrongräset. Just nu ser dessa sticklingar ganska döda ut men jag testade att vända några krukor upp och ned och där nere i jorden var det fullt av friska rötter. Jag ska nog ta och plantera om dem och ställa dem lite närmre växtbelysningen.

Det vanligaste i år verkar vara att man sticker in ett gäng tandpetare i en sötpotatis för att sedan hänga ner den i ett dricksglas med vatten så att inte hela potatisen står i glaset. Efter ett par veckor ska det bildas rötter och potatisen ska skjuta skott. Dessa skott ska man sedan klippa av för att sedan rota och plantera i jord.

 

Jag testade att stoppa ner en sötpotatis i ett vattenglas utan tandpetare för att se hur det kommer att gå. En del menar att det här med vatten är överflödigt, att det räcker att lägga dem varmt på en fönsterbräda för att det ska bildas skott. Vem vet, det kanske också fungerar.

Nu har potatisarna stått en vecka på det här sättet men inga rötter eller skott har visat sig än. Jag hör av mig igen när det börjar hända grejer.

På återseende!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

9 svar till ”Sötpotatisar – Vi tar sticklingar”

 1. Jag testade ifjol… blev inga stora sötpotatisar i slutändan, som små nypotatis ungefär, men det går säkert bättre om man kan ha dem ännu varmare än jag hade.

  lite bilder här

 2. Tackar ödmjukast för omnämnandet i bloggen. Det är så kul att lilla jag kan inspirera dig. Dt är ju du som är en av mina största inspirationskällor.

 3. Satte en sötpotatis i vatten för ca 1 månad sedan och inget händer…. Nyfiken på hur det gått med ditt försök?

 4. Har fått massor av rötter på min sötpotatis men inga gröna skott här inte
  Carina

 5. Hur gick det med sötpotatisen? Nyfiken!

 6. Profilbild för Agneta Thorhagen
  Agneta Thorhagen

  Hej
  Min sötpotatis har flera skott, ska jag klippa av och sätta ner dom i vatten.
  Eller sätta ner dom direkt i jorden? Jag har planerat potatisen i jord och där kommer skotten!
  Tacksam för svar.
  MVH
  Agneta Thorhagen

 7. Profilbild för Jonas Tjärnstedt
  Jonas Tjärnstedt

  Jag satte ner en sötpotatis i en blandning av kaffesump och bakpulver. Efter bara två dagar hade skotten tittat upp. Jag läste om detta på ett amerikanskt forum. Tänkte att någon dummat sig men gud va det växte.
  Nio delar sump och en del bakpulver

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Intressant 🙂

  2. Profilbild för Petra Andreasson
   Petra Andreasson

   Hur i hela friden kan detta funka?
   Jag trodde det va ett troll som varit i farten men gud va det började växa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *