Din varukorg är för närvarande tom!
Rotselleri – Dags att plantera om rotselleri
Nu är det dags att plantera ur och plantera om rotsellerin för första gången. Rotselleri kan vara lite pillrig att plantera om, bladen kan fastna i varandra när man ska ta ur plantorna och de kan gå sönder om man inte är försiktig. Man får vara extra varsam så att man inte sliter sönder plantorna, men har du flinka fingrar är det inga problem. Det är i sådana här återanvända frukt- och grönsaksaskar vi försår de flesta växter vi odlar. Askarna är gratis, lagom stora och det går snabbt att så och snabbt att plantera om växterna.
Lägg ena handen stadigt på insidan av kanten på odlingsbehållaren så att du kan fånga upp hela jordklumpen när du vänder odlingsbehållaren upp och ned. Se till att du inte kraschar plantorna rakt ner i din hand.
Lyft bort odlingsbehållaren och håll samtidigt kvar jordklumpen med plantorna i den andra handen.
Ta tag i jordklumpen med båda dina händer och dela den på mitten. Tips: Om du låter bli att vattna sådden ett par dagar så att jordklumpen är lite torrare än vad den är på bilder så går det oftast lättare att få loss rötter och plantor.
Dela sedan varje halva i två och om du har plats att dela och lägga ut flera delar så kan du dela hur mycket som helst. Just idag hade jag inte så mycket utrymme att lägga ut alla plantorna på så jag delade bara jordklumpen i fyra delar och pillade loss varje enskild planta när jag planterade dem i enskilda krukor.
Det första jag gör när jag ska plantera om en planta är att strö lite planteringsjord i botten i den kruka plantan ska hamna i. Bara ett par centimeter så att rötterna kan få landa i ett mjukt och skönt jordlager.
När planteringsjorden ligger på botten i den nya krukan pillar jag loss en enskild planta och placerar den i krukan, oftast hamnar plantan mitt i men hamnar den i ett hörn är inte det någon fara.
Jag försöker stadga plantan med att lägga i lite mer jord i kulan och trycka till försiktigt utan att trycka till för hårt så att rötterna går sönder eller att jorden blir för kompakt. Vid första omplanteringen tycker jag att det är särskilt viktigt att jorden runt plantans rötter är lätt och luftig. Då är det lättare för plantan att etablera nya rötter.
Nu står plantan fint i krukan och alla delar är hela. Det är ingen fara om rötterna ligger lite hur som helst nere i krukan, men de ska inte sticka upp eller sticka ut utan vara helt under jorden.
Nu är det dags att fylla på med jord ända upp till kanten. Tryck inte till jorden utan låt den ligga lätt och luftigt i krukan. När vattnet sedan tränger in i jorden och krukan tynger den ner jorden och sluter den mot plantans rötter.
Vartefter jag fyller på krukorna med jord ställer jag dem i en bevattningsbricka ( kan vara en tom kräftkartong, gammal långpanna eller underdelen till ett minidrivhus). Jag fyller på med vatten i bevattningsbrickan så att krukorna suger upp vatten underifrån. När du ser att jordytan blivit mörkare och känner att krukan blivit tyngre är det dags att ta bort dem från brickan och ställa dem på ett fat eller på en tom bevattningsbricka under din växtbelysning.
Lycka till !
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
Ett svar till ”Rotselleri – Dags att plantera om rotselleri”
Hej Johannes! Har tänkt länge skriva en hälsning till dig ang podcasten. Du är fantastisk att lyssna på, kunskap men främst din ödmjuka försiktiga inställning. Det är riktigt fina egenskaper! Jagkanbäst typer är de drygaste som finns, vilket gör det så lättsamt o trevligt och lärorikt att lyssna på din erfarenhet. Tack för en jätteintressant podd, trevlig blogg och för att du verkligen verkar vara den du och inget fake��
Lämna ett svar