Skörda ärtor för att äta eller spara

Sockerärtor skördade till för att bli nästkommande säsongs utsäde

Under sommaren brukar vi kunna skörda ganska mycket ärtor, såvida det inte varit en torr sommar förstår.  När skördetiden är här vill vi ha så mycket som möjligt och gärna så det räcker till eget utsäde också.

Jag och barnen som formligen älskar ärtskidor väntar alltid med spänning på att kunna nypa av de första baljorna. Det gäller att hålla reda på vilka ärtsorter i odlingen man ska skörda platta med näst intill outvecklade ärtor och vilka som ska ha tjocka baljor fullproppade innan man plockar bort dem.

Barn skördar sockerärtor Farbror Grön
Lägg märke till tvåhandsfattningen när grannflickan ska skörda.

Vi har varit noga med att visa våra barn och grannbarn hur man skördar ärtskidorna. Barnen på gården äter gärna ärtor som mellanmål i flykten mitt i en virvlande lek och då tycker vi det är viktigt att de vet hur de ska skörda skonsamt, annars finns stor risk att de sliter sönder hela plantor i sin iver efter trädgårdssnacks. Man håller i plantstjälken alldeles vid skidans början, där blomman nyligen satt och sedan drar man bort ärtskidorna. Håller man inte tillbaka stjälken rycks den med i draget av ärtskidorna. De kan nämligen sitta lite hårt för ett barn och då sliter de små händerna ganska hårt har vi märkt.

Skörda flitigt för större skörd
För att föra sin art vidare vill växter sätta frön till värden. Blir processen att bilda frön avbruten, triggas växten att producera nya blommor som kan pollineras och bilda frön. Det betyder alltså att om man skördar ärtskidor flitigt, kommer ärtplantorna att ge en riklig skörd.

Spara för eget utsäde
Det går utmärkt att ta spara ärtor till nästkommande års odlingar. För flertalet ätbara växter finns risk för korspollinering och att ta eget frö kräver en hel del planering. Med ärtväxter är det enkelt att ta eget utsäde eftersom växten är självbefruktande och alltså inte korsbefruktar sig med andra sorter.

När plantan skapar ärtskidor brukar vi välja några skidor som vi markerar med en liten tråd. Detta för att ingen av misstag ska skörda dem. Sedan låter vi de markerade skidor sitta kvar så länge som möjligt, gärna tills skidorna bleknat och hela plantan börjar ge upp frampå höstkanten. Dessa skidor plockar vi tillslut av och torkar inomhus på ett torrt ställe. Nästkommande säsong har vi förhoppningsvis egna potenta frön att odla.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Skörda ärtor för att äta eller spara”

  1. […] ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *