Julbröd med filmjölk, lingon och nötter

När julaftons morgon glimmar, då vill vi gärna njuta av ett nybakat julbröd. Supergott till gröten! Om det finns bröd kvar passar det också bra till julbordet.

Ingen jäsning behövs för detta bröd som innehåller bikarbonat och bakpulver. Men eftersom gräddningen tar ca 1,5 timme, så kan det vara en god idé att baka brödet kvällen före julafton.

Ingredienser till ett bröd i en stor brödform

 • 4 ½ dl vetemjöl
 • 2 dl  grahamsmjöl
 • 3 dl nötter och frön tex rostade hasselnötter, pumpakärnor och solrosfrön
 • 1 1/2 tsk salt
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 tsk bakpulver
 • ½ tsk kummin
 • ½ tsk fänkålsfrö
 • 5, 5 dl filmjölk
 • 1 dl lingon tex rårörd lingonsylt eller frysta lingon
 • ca 1 ¼ dl mörk sirap

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Medan ugnen värms upp, brukar vi passa på att rosta lite hela hasselnötter en liten stund i en ugnsfast form. Förse sedan en brödform med ett bakplåtspapper. Blanda graham- och vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kummin och fänkålsfrö. Mortla gärna kummin och fänkålsfröna. Ta ett decilitermått och tryck ner det i mjölblandningen, så att det blir en grop. Fyll det med sirap. På så sätt behöver man inte krångla med att sirapen fastnar i decilitermåttet. Ringla sedan lite till sirap över blandningen.

Rör runt och tillsätt lingon, filmjölk och nötter/frön.

Klicka ner smeten i formen med bakplåtspapper. Täck gärna ytan med blandade frön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Låt brödet svalna i brödformen eller ta ur brödet och låt det svalna i en kökshandduk.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Julbröd med filmjölk, lingon och nötter”

 1. Tusen tack för receptet till detta fantastiska bröd. Sedan i julas kan jag inte sluta baka det om och om igen!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vad roligt att höra 🙂

   / Johannes

 2. Profilbild för Gunilla Lundin
  Gunilla Lundin

  Hej!
  Tack för alla era inlägg! Jag njuter av ert sätt att kommunicera, av ordvalet, av entusiasmen och kunskapen – är med andra ord ett snart 80-årigt fan. 🥰
  Min käre make har celiaki. Han har bakat detta bröd med Finax (glutenfria) Grova Mjöl i snart tjugo år. Ett underbart bröd. Vårt recept kommer ursprungligen från familjen Falkholt, men är nästan identiskt med ert. I Sverige finns mer än 100.000 glutenintoleranta personer. Om man höll detta faktum i åtanke varje gång ett recept lanseras, så skulle 100.000 fler personer kunna njuta av receptet ifråga.
  Med vänliga hälsningar
  Gunilla Lundin i Torslanda som odlar i Dalsland

 3. Profilbild för Inger Nordell
  Inger Nordell

  Tusen tack för receptet, då kan jag ersätta mjölet med Flinax grova och kanske lite vört i filmjölken. Måste testa. Tidigare gjorde jag alltid vörtbröd efter ett mycket gammalt recept och har saknat det nu när jag inte mår bra av gluten. Berättar hur det gick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *