Julbröd med filmjölk, lingon och nötter

När julaftons morgon glimmar, då vill vi gärna njuta av ett nybakat julbröd. Supergott till gröten! Om det finns bröd kvar passar det också bra till julbordet.

Ingen jäsning behövs för detta bröd som innehåller bikarbonat och bakpulver. Men eftersom gräddningen tar ca 1,5 timme, så kan det vara en god idé att baka brödet kvällen före julafton.

Ingredienser till ett bröd i en stor brödform

  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl  grahamsmjöl
  • 3 dl nötter och frön tex rostade hasselnötter, pumpakärnor och solrosfrön
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk kummin
  • ½ tsk fänkålsfrö
  • 5, 5 dl filmjölk
  • 1 dl lingon tex rårörd lingonsylt eller frysta lingon
  • ca 1 ¼ dl mörk sirap

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Medan ugnen värms upp, brukar vi passa på att rosta lite hela hasselnötter en liten stund i en ugnsfast form. Förse sedan en brödform med ett bakplåtspapper. Blanda graham- och vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kummin och fänkålsfrö. Mortla gärna kummin och fänkålsfröna. Ta ett decilitermått och tryck ner det i mjölblandningen, så att det blir en grop. Fyll det med sirap. På så sätt behöver man inte krångla med att sirapen fastnar i decilitermåttet. Ringla sedan lite till sirap över blandningen.

Rör runt och tillsätt lingon, filmjölk och nötter/frön.

Klicka ner smeten i formen med bakplåtspapper. Täck gärna ytan med blandade frön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Låt brödet svalna i brödformen eller ta ur brödet och låt det svalna i en kökshandduk.

Theres Lundén

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =