Din varukorg är för närvarande tom!
Caesarsallad med halloumi
Sedan ett halvår tillbaka har vår son ansvarat för vegetarisk Caesarsallad och utvecklat den utifrån sina smaklökar. Här delar vi hans recept till er.
Det är inte alltid så att ens barn gör samma grejer som en själv och vill leka i samma kreativa rum. Men matlagning och äta är något stort och positivt i vår familj och något även jag vuxit upp med och utvecklat sedan barnsben. Så det verkar flytta in i nästa generation också. Kan man laga mat och baka, ja då kan man förgylla livets stunder med råge. Här bakar ungarna kladdkakor, går upp extra tidigt för att grädda kalljästa bröd, kokar tomatsås, lagar pizza, tillverkar egen marshmallows och preparerar och rullar sina makirullar när vi gör sushi. Vi delar matintresse och fascination över smaker och det är en av trådarna som binder ihop och utvecklar vår familj. Receptet på salladen och dressingen har vår son skrivit.
Ingredienser till 4 portioner
Caesarsallad
- 2 st halloumi-ostar
- Ett gäng salladsblad i mindre bitar, det du har i landen eller har hemma
- Riven parmesan, lite efter tycke och smak.
- Brödkrutonger är gott i men det funkar även utan
- Ibland kan det vara gott med ett gäng små tomatklyftor i salladen eller körsbärstomater
- Även stora gurkbitar och några smakliga oliver kan vara gott i
Gör så här: Stek halloumiostarna hela i en stekpanna på mer än medelvärme men inte på högsta. Stek dem så att de får yta, men inte blir brända, på alla sex sidor och tills de mjuknar. Finfördela sallatsbladen i 4 djupa skålar, var generös. Lägg i krutonger, ev tomatklyftor, gurkbitar och oliver och hyvla parmesan ovanpå i små snygga bitar/skivor. Toppa med Ceasar-dressingen ovanpå skapelsen, var generös.
Dressing
- 1 ägg
- 2 dl olivolja
- 50g riven ost / parmesan eller Gran padano eller liknande ostar
- 2 msk citron-juice
- En nypa salt
- lite peppar
Gör så här: lägg ner äggen, den rivna osten och citronjuicen i en bunke. Mixa sedan ihop det till en kräm. Sedan häller man ner oljan med en tunn stråle. Om såsen blir för fast kan man hälla i lite vatten och blanda. Till sist häll ner kryddorna sedan är dressingen färdig! Ringa över salladen.
Smaklig måltid / Moses och Johannes
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
5 svar till ”Caesarsallad med halloumi”
Vill verkligen pröva! Låter så gott!👏👏👏🥗
Det låter supergott. Vill pröva. 👍👏😋
Hur blev det? 🙂
Johannes
Hej, låter verkligen fantastiskt. Eftersom jag inte själv äter djur undrar jag över parmesanen. Innehåller denna löpe eller finns det någon annan variant? Tack på förhand 🙂
Vi vet inte, det finns ett sånt brett sortiment där ute i handeln så det torde inte vara svårt att finna alternativ.
Johannes
Lämna ett svar