Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla i familjen. Det är en ypperligt god sås som lämpar sig för snabb konsumtion, inget man långtidslagrar och så slipper man massor med tillsatser, bara det!
Har man barn går det ofta åt en hel del tacosås. Hos oss använder vi såsen förutom till tacos även som en tomatsalsa till friterade blomkåls- och broccolibollar, varma mackor, tacopaj, tacopizza och allt mellan himmel och jord. Det var Theres som plötsligt en dag, när vi saknade köpetacosås, slängde ihop en kall tacosås baserad på en köpeburk krossade tomater. Resultatet blev enastående bra och denna sås har kommit att bli till en återkommande favorit. Hoppas du också kommer att gilla den, kanske landar den hos dig första gången som en perfekt nödlösning.
Här finner du tacorelaterade recept: Tacosås – vi gör vår egna, Klassisk tacopaj med vegofärs, Tacosås extra stark
Tacosås (ska ej kokas)
- 200 gr finkrossade tomater
- 2 tsk spiskummin, mald
- 1 tsk koriander, mald
- 1 tsk torkad oregano
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1-1,5 tsk salt
- 2 tsk ättikssprit 12% eller byt ut mot din egna äppelcidervinäger
- ev lite chilipulver
- 1 nypa socker eller annan sötning ( tex egenodlad stevia)
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom ättiksspriten (eller vinägern) i en bunke. Rör ordentligt så att allt blandas väl. Tillsätt lite ättika/vinäger i taget och smaka av. Tomatröran kan servas på stört men håller sig i kylskåpet ett par dagar.
Tips: Alla ingredienserna går att odla själv, ja även spiskummin men vi har inte hunnit skriva den artikeln än! Här är några artiklar för dig som vill testa att göra allt själv:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar