Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök

Zucchinisoppa

Har du testat att laga zucchinisoppa? Under augusti och september har vi ett överflöd av zucchini och passar på att göra denna soppa lite oftare. Vid den här tiden i olika trädgårdsforum ser vi att odlare runt om i hela landet önskar tips på användningsområden för zucchini då de inte riktigt vet vad de ska göra med all sin skörd. Hoppas att denna soppa, samt tips i detta recept kan inspirera.

Att bara koka eller riva zucchini i en soppa kan ibland bara kännas som utfyllnad och inte ge något direkt smaktillskott. Genom att fräsa zucchini i olja och tillsammans med vitlök, kan denna annars så smaklösa gröda förvandlas till något helt annat. Den nötiga smak som då frambringas gör denna zucchinisoppa otroligt mustig och god.

Läs mer här om vad vi med gör med zucchini: 7 underbara recept med zucchini

Ingredienser zucchinisoppa, för 3-4 personer

1 stor zucchini
rapsolja till stekning
20-25 körsbärstomater (funkar med 10 vanliga också)
1 dl torrt vitt vin
2 stora vitlöksklyftor
5-6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
örtsalt
1-3 msk ljus vinäger
2-3 dl grädde

Gör så här: Skär zucchini i centimetertjocka skivor och därefter i klyftor. Fräs klyftorna gyllenbruna i rapsolja. Lägg i finhackad vitlök i pannan och låt fräsa en stund. Lägg det frästa i en stor kastrull. Tillsätt tomaterna hela eller delade och vinet. Låt koka i 5-10 minuter. Blanda sedan i buljong, vatten, vinäger och salt. Låt koka ihop några minuter. Ställ kastrullen åt sidan och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med grädde och koka upp. Smaka av med mer salt, vinäger, grädde eller vatten om det behövs.

Servera gärna din zucchinisoppa med ett gott bröd. Vad sägs om vitlöksbröd med basilika?

Tips på några av våra goda bröd: Kalljästa bröd, Ramslöksbröd, Kalljästa tomatbröd

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

3 svar till ”Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök”

  1. Profilbild för Madeleine Håkansson
    Madeleine Håkansson

    Bara älskar era recept många har jag serverat både plättar och soppan och ingen har protesterat förut en räddhågsen man som nog äter bara processad mat.
    Tack för era böcker och all kunskap ni delar!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vad roligt att höra att du och flera andra gillar våra recept.

  2. Idag blev denna soppa utflyktsmat i mattermos – så god! Ett bra sätt att använda zucchinin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *