Din varukorg är för närvarande tom!
Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök

Har du testat att laga zucchinisoppa? Under augusti och september har vi ett överflöd av zucchini och passar på att göra denna soppa lite oftare. Vid den här tiden i olika trädgårdsforum ser vi att odlare runt om i hela landet önskar tips på användningsområden för zucchini då de inte riktigt vet vad de ska göra med all sin skörd. Hoppas att denna soppa, samt tips i detta recept kan inspirera.



Att bara koka eller riva zucchini i en soppa kan ibland bara kännas som utfyllnad och inte ge något direkt smaktillskott. Genom att fräsa zucchini i olja och tillsammans med vitlök, kan denna annars så smaklösa gröda förvandlas till något helt annat. Den nötiga smak som då frambringas gör denna zucchinisoppa otroligt mustig och god.
Läs mer här om vad vi med gör med zucchini: 7 underbara recept med zucchini
Ingredienser zucchinisoppa, för 3-4 personer
1 stor zucchini
rapsolja till stekning
20-25 körsbärstomater (funkar med 10 vanliga också)
1 dl torrt vitt vin
2 stora vitlöksklyftor
5-6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
örtsalt
1-3 msk ljus vinäger
2-3 dl grädde
Gör så här: Skär zucchini i centimetertjocka skivor och därefter i klyftor. Fräs klyftorna gyllenbruna i rapsolja. Lägg i finhackad vitlök i pannan och låt fräsa en stund. Lägg det frästa i en stor kastrull. Tillsätt tomaterna hela eller delade och vinet. Låt koka i 5-10 minuter. Blanda sedan i buljong, vatten, vinäger och salt. Låt koka ihop några minuter. Ställ kastrullen åt sidan och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med grädde och koka upp. Smaka av med mer salt, vinäger, grädde eller vatten om det behövs.
Servera gärna din zucchinisoppa med ett gott bröd. Vad sägs om vitlöksbröd med basilika?



Tips på några av våra goda bröd: Kalljästa bröd, Ramslöksbröd, Kalljästa tomatbröd
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök”
Bara älskar era recept många har jag serverat både plättar och soppan och ingen har protesterat förut en räddhågsen man som nog äter bara processad mat.
Tack för era böcker och all kunskap ni delar!Vad roligt att höra att du och flera andra gillar våra recept.
Idag blev denna soppa utflyktsmat i mattermos – så god! Ett bra sätt att använda zucchinin!
Varför kan jag inte skriva ut dina recept 🤔 jag är prenumerant.
Vänligen Barbro NilsberthMan kan göra det om man först tar skärmdumpar och sedan skriver ut dem.
Lämna ett svar