Höstså rötterna och få tidigare skörd

Morötter i långa rader hos Farbror Grön
Morötter i långa rader.

För att få tidigast möjliga skörd av morötter, palsternacka, haverrot och svartrot, kommer vi att hösttå dessa frön. Det är ett mycket smart sätt att peta ner frön redan under senhösten. Då ligger fröna där i jorden och inväntar vårens temperatur och fuktighet i jorden. På det här sättet blir det liksom fröna själva som bestämmer när det är dags att påbörja sina liv. I jämförelse med de frön vi sår på våren, är de höstsådda några steg före. Det betyder att man kan vänta sig skörd tidigare vid höstsådd.

I vårt experimenterande genom åren för att få tidig skörd har vi provat lite olika förfaringssätt. All annan sådd sker till största del i mindre odlingstråg, dvs förkultiveras.  När plantorna är i lagom storlek och väderleken tillåter planteras de ut. Därför har vi såklart även provat att för-kultiverat ovannämnda rötter för att verkligen förstå varför man inte ska göra det. Det blev en gång och aldrig mer. Rottrådarna är så ofantligt känsliga och skadas mycket lätt när man ska plantera om dem på slutligt växtplats. Resultatet blir en liten klump eller endast mängd olika rottrådar.

Med direktsådd i ett friland eller i dubbelpallkrage, kan man undvika missbildade rötter. Består jorden av stora hårda bitar eller lerkockor kan rötterna i och för sig också bli formade lite hur som helst, men då är det inte lika lätt att klandra den mänskliga faktorn.

Tiden för sådd varierar i vårt avlånga land. Det gäller att vänta så länge som möjligt så att frön inte börjar gro innan vintern anländer. Om tjäle bildats när man vill så, kan man lägga frön ovanpå jorden och därefter strö över jord. Det förutsätter att man förvarat jord på ett frostfritt ställe. Vi brukar gräva upp en del jord från våra friland som vi kan ha till höstsådderna, men främst till vintersådderna som vi ska skriva om i ett senare inlägg. Men det är alltså bra att gräva upp några hinkar jord redan nu.

Vid sådd brukar vi rensa bort allt ogräs där vi ska så och därefter kratta bort det överta lagret jord, ca en centimeter. Sen gödslar vi lite extra med pelleterat grönsaksgödsel och hönsgödsel. Gödslet grufsar vi ner i jorden så att det blandas ordentligt. Det här momentet går inte om det är tjäle i marken. Då får gödslet ligga bredvid fröna. Fröna sprids ut enligt påsrekomendationerna. Avsluta med att lägga ett fint och jämnt lager jord ovanpå. Tänk att det ungefär ska vara en centimeter tjockt.

Glöm för all del inte att skriva en skylt, med vilka rötter du sått var. Vi brukar också för säkerhetsskull sticka ner pinnar som liksom avgränsar det område nåda vi sått. När våren kommer och annat ska sås, kan det vara svårt att minnas hur stort område som är höstsått.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

8 svar till ”Höstså rötterna och få tidigare skörd”

 1. Vad fiffigt! Jag har aldrig provat att så på hösten, det skulle vara spännande att testa.

 2. Ett tips som jag fått av en fd trädgårds/blomsterodlare är att strö blomjord över ex morötter (den man köper i mataffären), då minimerar man ogräset som ofta vill komma upp jämte det planterade. Så jag sparar jord från omplanteringarna inifrån i en hink (på våren eller när jag planterar om inneblommorna)och använder på hösten till höstsådden.//Birgitta

 3. Profilbild för Fia Hedenström
  Fia Hedenström

  Hej!
  Förra årets skörd av morötter blev inte så mycket med. Det mesta fick stå kvar i jorden eftersom de var så små. Nu har de börjat växa och frodas. Har läst att de kan blomma år 2 och att man kan ta egna frön men går de att äta?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Blomstjälken gör att mittendelen av moroten antar en annan form, hård och inte så aptitlig.

 4. Detta ska jag genast testa!! Vilken typ av morot är bäst att så vid höstsådd? Ska det vara vintermorot?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Spelkar nog ingen roll, vi har testat flera sorter.

 5. Profilbild för Christin Sörgärde
  Christin Sörgärde

  Jag höstsådde polkabeta förra hösten med gott resultat. Denna höst har jag sått både polkabeta och rödbeta.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Härligt, tack.

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *