Din varukorg är för närvarande tom!
Vad är vårt arbete värt?
Under pandemin påbörjades ett för oss nytt arbete, vi startade vi upp Farbror Grön Premium. Vi hade klurat på att göra något liknande ett par gånger tidigare men inte kommit till skott. När alla föreläsningar, kurser och aktiviteter ställdes in under pandemin blev vi tvungna att ta tag i att ta betalt för en del av det vi gör. Det var verkligen ett lyckokast och vi klarade oss genom pandemin tack vare vår prenumerationsdel, egenodlad mat, digitala föredrag och relativt låga utgifter. Du som prenumererar på Farbror Grön premium, du gör verkligen vårt arbete möjligt.Vi känner sådan glädje för detta, Tusen tack!
Välkommen att kika på vårt utbud: Farbror Grön Premium / Prenumerationsförslag hittar du HÄR
Ju fler premium läsare vi får desto mer tid kan vi lägga på att producera intressanta artiklar.
Härom veckan var det en följare på sociala medier som uttryckte att hon blev irriterad över att behöva betala för att läsa våra långa artiklar på Farbror Grön premium. Jag skrev en ganska kort kommentar om hur vi ser på detta, att vi är så glada över att vi kan leva på det vi älskar och är bra på och att vi därmed inte belastar statens kista med vare sig bidrag eller projektpengar. Efter några timmar såg jag att jag fått flera hundra gilla markeringar och hjärtan för denna kommentar. Det värmde verkligen att så många förstår att vi inte alltid kan vara gratis (vem kan vara det?) även om en hel del material från oss fortfarande är det.
Bli premiumläsare: Premiumprenumerationer
Nu startar vi en blogg, sa Theres
Redan från start när Theres och jag träffades odlade vi, hon i sin zinkbalja på hennes balkong i Västerås, och jag sedan många år tillbaka vid stugan i skogsträdgården. Det var när vi fick möjligheten att börja odla vid vår lägenhet i Västerås som allt hände, ja nästan samtidigt.
2012 började vi med vårt bloggande. ”Nu skapar jag en blogg”, sa Theres, ”så att du kan skriva om odlandet och allt matlagande du håller på med”. Att komma på ett bra namn till bloggen var inte det lättaste. När Theres föreslog Farbror Grön, kändes det helt okej. Men jag hade inte tid att skriva, så det var Theres som dokumenterade allt jag gjorde i början. Med tiden blev jag mer och mer intresserad och började skriva och fotografera. Jag ville sprida våra blogginlägg och delade dem på facebook i lite olika grupper. Fler och fler hittade till vår blogg.
Det ena ledde till det andra och törsten efter odlingskunskap var stor märkte vi. Vårt fokus blev att försöka skapa tydlig och lättillgängliga artiklar om odling i stort och smått. Varje fråga vi fick ledde till ett nytt uppslag till text. När jag fick förfrågningar om att föreläsa startade jag ett företag.
Våra olika karaktärer skapar arbetsfördelningen
Nu över 10 år senare sprider vi fortfarande odlingskunskap på olika sätt. Namnet Farbror Grön hade blivit något folk hade lätt att lägga på minnet märkte vi, så vi fortsatte med namnen trots att vi inte lägre endast var en ”farbror” som höll på, utan två personer. Arbetsfördelningen har vi skapat utifrån det vi gillar bäst. Det är jag som sköter föreläsningar, kurser och syns mer utåt. Theres gillar bättre att hålla sig i bakgrunden och är mer tekniskt intresserad, så hon har fortsatt fokusera på vår webbplats och dess utveckling. Innehållet på artiklar, böcker, kurser, föreläsningar och sociala medier skapar vi tillsammans. Det är mycket kunskap, tid, engagemang och energi som krävs.
För två år sedan bestämde vi oss för att öppna upp för längre och mer kunskapsdrypande artiklar på bloggen. Dessa har vi lagt bakom betalvägg av den enkla anledningen att de inte är av ”gratis”-karaktär. Just nu finns:
- 30 stycken Odla ätbart steg för steg – artiklar om olika ätbara växter
- 8 stycken Problemlösning i trädgården – artiklar om skadedjur, sjukdomar och andra växtproblem
- 15 stycken Johannes Trädgårdstankar – artiklar i krönika-format
- 11 stycken Blommor i vår rabatt – blomporträtt
- 32 stycken Lite blandade odlings artiklar
Varje månad fylls innehållet på med innehållsrika artiklar.
Som Premium-läsare får man tillgång till alla gamla och nya artiklar under den tid som man är prenumerant.
Vi älskar att arbeta
Jag vet att det kan låta konstigt i en del människors öron men vi älskar att arbeta och att vara kreativa tillsammans. Vi somnar med instagram, vaknar med att skriva inlägg på bloggen, svarar på frågor och delar inlägg på facebook, hjälper ungarna med deras fröföretag och däremellan odlar vi, skriver böcker och lever. Vi har funnit ett flyt, ett sätt att arbeta som inte dränerar oss utan tvärton ger tillbaka. Kanske blir det så bra eftersom att vi kan släppa på pressen då och då, säga till varandra att nu fäller vi ihop datorena, lägger telefonen på hyllan för ett tag och gör något annat. Vid sidan av allt vi gör på sociala medier anordnar vi kurser, skriver åt olika magasin, samarbetar med några olika företag och är ute och föreläser. Mångfalden av sysslor gör även sitt för att ge energi och för att berikar våra liv.
Men framförallt tror jag att vårt arbetssätt, att göra det som känns rätt och riktigt och köra på glädje utan någon negativ press från någon annan är det mest välgörande. Hade vi inte arbetat på det här sättet hade det inte blivit hållbart för oss och vi hade antagligen slutat för länge sedan.
Bli premiumläsare: Premiumprenumerationer
Hur fungerar Farbror Grön Premium?
Hur går det till att bli Premium-läsare?
Först går man som vanligt in på farbrorgron.se och sedan kan man hitta Farbror Grön Premium i menyn. Alla artiklar som finns på Premium är synliga för alla. Men när man ska klicka in och läsa upptäcker man en betalvägg. Därifrån kan man komma till de betalningsalternativ/prenumerationer man kan välja emellan.
Man kan också direkt i menyn välja att titta på prenumerationsalternativen och välja ett som passar. Efter att du har valt och fyllt i dina uppgifter, skickas en bekräftelse via mail. När det är klart loggar man in och börjar läsa.
Hur loggar man in och får tillgång till Premium-innehållet?
Det finns minst två vägar att gå. När du skaffat din prenumeration och valt inlogg, kan du i menyn på farbrorgron.se under Farbror Grön Premium hitta Logga in. Genom att klicka där kommer du till wordpress inloggningssida.
Man kan också leta reda på en Premium-artikel. Om den har en betalvägg finns en klickbar knapp Logga in om det inte finns och du ser hela artikeln kan det bero på att du redan är inloggad eller att det är en vanligt kostnadsfritt inlägg du är inne på.
Hur loggar man ut?
I menyn på farbrorgron.se under Farbror Grön Premium hittar man Logga ut. Där klickar man och så är man utloggad.
Vad menas med Mitt Premium-konto?
På sidan Mitt Premium-konto som finns i menyn på farbrorgron.se under Farbror Grön Premium, finner man uppgifter om sitt Premium-skap. Där kan du se vilken prenumeration du valt, uppdatera adress och betalningsinfo, samt byta lösenord.
Om jag inte lyckas?
Om du får problem med köp eller inloggning, hör av dig till kontakt@farbrorgron.se.
_________
Än en gång, tusen tack alla ni som redan följer oss och varmt välkomna alla nya prenumeranter på Farbror Grön Premium: Premium prenumerationer
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
5 svar till ”Vad är vårt arbete värt?”
Självklart så ska ni ha betalt. Jag själv är inte premium medlem,kanske blir det i framtiden.
Tycker att erat arbete är otroligt mycket värt. Ni lär folk hur man ska ” överleva”” på det man odlar själv vilket är otroligt bra. Det jag beundrar kanske mest är att ni bor i en ganska stor stad och visar att det är möjligt att överleva även där, stadsodling är suveränt, att använda miljöer där det tidigare ansetts omöjligt att odla går alldeles utmärkt. Bra också att ni tar betalt för er kunskap så att ni får fortsätta att sprida det ni kan.
Tack för fina ord!
Givetvis ska ni ta betalt för det ni gör och älskar att göra. Precis som alla andra så ska ni ha lön. Jag har fått så många bra tips och odlarlust av era artiklar! Själv har jag just nu dock ingen möjlighet att prenumerera och är därför väldigt tacksam för alla fria artiklar som ni generöst delar med er av. Tack! 🙂
Tack, ja det blir ju svårt att betala hyran och maten med artiklar.
Lämna ett svar