Locka pollinatörer till trädgården med vackra dragväxter

Likt tidigare år ser vi till att så ett gäng dragväxter för alla pollinatörer, insekter som lever av nektar och pollen. Dels ser vi till att vår trädgård blir mer levande genom att bjuda in humlor, fjärilar, bin och dels får vi hjälp av dem till pollinering av våra blommor och grönsaker. Vad vore en sommar utan humlornas surr och fjärilarnas flaxande och alla vackra blommande växter.  Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel.

För mig som odlat blommor sedan begynnelsen av mitt odlande är det en självklarhet att blommor alltid har en given plats i mina odlingar. De växer både i rabatter och bland alla grönsaker. Under dess olika blomperioder, från primulorna och krokusarna tidigt på våren till de sista blommande axen av anisisop, zinnior och rudbeckior, erbjuder de mat och viloplatser till våra flygande vänner.

Till en början hade jag inte så mycket fokus på pollinatörer eller dragväxter, mer än att de fanns där och njöt av mitt odlande. Vartefter åren gått har jag lärt mig mer om dem och vad de tycker om för växter. För den medvetna odlaren kan man alltid finslipa sitt val av växter och upptäcka vad insekterna håller på med. Vissa blommor är dess mat andra dess viloplatser. Vissa blommor besöker de då och då, andra är omåttligt populära.

Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Köper man fem påsar ur gruppen dragväxter mellan den 28 april och den 9 maj får man en påse Sommarblom ’Biväxter’ utan kostnad.

Läs gärna vårt tidigare inlägg: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra.

Aniisop
Anisisop, det finns även en vit samt en Koreansk variant hos Impecta Fröhandel.

Örter och blomnmor

Anisisopen eller lakritsmyntan som den också kallas är otroligt populär. Alla möjliga insekter besöker dess blommor. Men de man lättast lägger märke till är humlorna som åker i skytteltrafik, dels för att de är lite större men också för att de låter ganska mycket. När väl anisisopen börjar blomma är det öppet hus för alla som vill ha nektar. Det är bara vid regn det är tomt vid blommorna. En enkel regel, om du vill odla växter som pollinatörer verkligen älskar är att odla örter och kryddor- Tex olika slags myntor, timjan, isop, oregano, sommarkyndel, vinterkyndel är växter som flygfäna älskar villkorslöst, flera av dem är dessutom perenna. Nästa nivå är sommarblommor ,som om det vill sig väl och de kommer upp, skapar betydande måltider mitt i sommaren och ända in i hösten.

Fördelen med anisisiopen är att när den väl börjar att blomma så slutar den aldrig, ja så känns det, men blomningen kan pågå i ett par månader och blir således en stabil leverantör av nektar. Vissa blommor som tillverkar nektar kan fylla på med ny nektar i respektive blomma på ett par minuter. Så om du tycker att de pollinerande insekterna är lite halvkorkade då de på rad besöker och suger på samma blomma är det kanske troligtvis du som ännu inte förstått att nektar är något som hela tiden tillverkas. Så oförstående var jag en gång i tiden, så det finns hopp.

Flera olika aspekter

Många är de växter vi odlar för dess skönhet och som matproducenter för våra pollinerande vänner. Vi älskar dynamiken. En del växter ger nektar och andra en stunds vila, det sista visste jag inte i början av mitt odlande, att vissa växter skapar inbjudande sovplatser. Det finns några solrosor som inte producerar så mycket pollen men även de är uppskattade och används främst av humlor som viloplatser, i alla fall i våra odlingar. Vem skulle inte vilja tillbringa eftermiddagens tupplur i purpursolrosen F1 Claret en ljum sommarkväll, se bild ovan?

Dragväxter
Det finns alldeles för många växter att välja emellan, varför välja?

Dragväxter

Det finns alldeles för många växter att välja mellan och vi som har odlat ett tag har lärt oss att leva med detta ”problem”. Vi odlare är otroligt måttlösa, har ett utvecklat habegär och ofta svårt att disponera tiden. Vi placerar våra odlingsatteraljer där resten av våra familjer kanske inte uppskattar dessa och har växter lite överallt. Det bästa man kan göra är att acceptera att dessa karaktärssvagheter har byggt bo i oss och sluta lova varje vinter att man inte ska odla lika mycket som förra året, det känns ju så onödigt att ljuga om något som aldrig kommer gå att hålla.

Efter 30 års odlande har jag fortfarande inte stött på någon som mått dåligt av att odla eller blivit utbränd. Tvärtom! Odlandet verkar läkande för de flesta och vad jag kan se genererar positiv energi på så många plan. Att råka så lite fler dragväxter torde inte göra någon som helst skada, tvärtom.

Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Köper man fem påsar ur gruppen dragväxter mellan den 28 april och den 9 maj får man en påse Sommarblom ’Biväxter’ utan kostnad.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *