Vi testar solcellsbevattning med näringslösning

I år ska vi äntligen testa något som vi funderat på och pratat om här hemma under flera år. Vi ska odla i 20 literskrukor med hjälp av solcellsbevattning och där vi tillsätter det flytande säkra gödslet Blomstra. Det här samarbetet gör vi med Miljöcenter som både säljer bevattningssystemet EcoAqua, tunnan och näringen blomstra.

Nu är det dags att rekognosera för ett av årets nya projekt. Vi ska bygga upp en temporär häck av olika slags auberginer och spetspaprikor. De ska stå i 20 liters krukor och ska med hjälp av solen vattnas med en väldigt svag lösning av näringen Blomstra från en 200 liters regntunga. Inomhus har vi använt Blomstra med mycket gott resultat under flera år. Det här blir första gången vi testar Blomstra utomhus lite mer storskaligt och tillsammans med bevattningssystemen EcoAqua som drivs av solen.

Blomstra har flera gånger blivit utnämnda som ett av de bästa flytande näringarna. Näringen har alla näringsämnen som alla växter behöver och i rätt proportion. Det finns bara en produkt som är lika bra och det är färskt gräsklipp. I och med den stora gödselskandalen gällande ekogödsel och bekämpningsmedlet klopyralid, känns det betryggande. Blomstra är helt rent från både innan sagda bekämpningsmedel och produkten vinass där bekämpningsmedlet dykt upp.Blomstra är kemiskt framställt.

Då vi odlar i flera olika odlingar blir det onekligen så att när vi är i en odling så är vi inte i den andra. Ibland kan det gå ett par veckor innan vi återser den lämnade odlingen, men även om det bara är en helg känns det fint att ha ett system som hjälper till med bevattningen. I Tillsammansodlingen odlar vi tack och lov tillsammans med våra grannar och genom denna tunna och solcellbevattningssystem tänker vi också att vi underlättar bevattningen av plantorna när vi inte är här. Det är bara att hälla i vatten i tunnan så att den inte går torr och skvimpa i en skvätt med Blomstra. Ja vi måste förstås göra något slags schema över hur mycket koncentrerad näringslösning man tar i förhållande till vatten man fyller på, om man tex fyller på tunnan när den är halvfull eller heltom mm.

Det här inlägget är ett samarbete med Miljöcenter som saluför regntunnan på bilden, 200 liter, solcellbevattningssystemet EcoAqua samt Blomstra och en mängd andra produkter. Blomstra är ett flytande mineralgödsel utvecklad redan på 1950- talet. Genom att vattna med en svag lösning blir det inget näringsläckage och växterna hinner ta upp näringen i sin egen takt. Vartefter växterna växer och behöver mer vatten får de också per automatik i sig mer näring då de dricker mer vatten.Smart! Vid detta försök kommer vi att ev höja dosen 1 ml per liter vatten till 4 ml per liter vatten, då växterna inte bara ska växa och sätta frukt utan även producera skörd.

Vi kommer också testa en 100 liters tunna i växthuset men av naturliga skäl kunde vi inte få igång den nu då det bara är vintersådder där just nu. Vi kommer använda denna 10 liters tunna till gurkplantorna. Kika på tunnan genom att klicka på det markerade ”Regntunna 100 liter”.

Det soligaste stället

Vi har valt ut det soligaste stället i Tillsammansodlingen där vi kan ha alla hinkar på rad och där de inte blir alltför skuggade av annat som växer upp i närliggande mark. Vi har också tagit hänseende till var alla barns lekar ofta bedrivs och ställt krukorna så att varken barn eller plantor stör varandra. Att ha dem på rad underlättar så att slangen från bevattningssystemet från regntunnan som står vid växthuset ligger tydligt på ett ställe. Då är risken mindre att vi råkar skada den med trimmern eller snubblar på den. Vi räknar med att vi ska odla i mellan 10 – 20 st tjugoliterskrukor och använda vanlig planteringsjord utan något fast gödsel, bara en svag Blomstra-lösning som plantorna vattnas med kontinuerligt genom solcellssystemet EcoAqua.

Det är oerhört viktigt att plantorna som ställs ut i solen är avhärdade och att de får stöd. 3 pinnar till stöd brukar räcka till en början. En generell regel vi alltid praktiserar när det gäller chili, paprika, tomatillo, aubergine och tomat till en början.

Arbetsgång – solcellsbevattning

Det är viktigt att ha is i magen så att man inte planterar ut sina växter för tidigt, jag var en sådan odlare i min ungdom men har lärt mig av mina misstag. Under de första två veckorna i juni är tiden inne men det gäller även att man känner av åt vilket håll det barkar rent vädermässigt. Ibland får man vänta ytterligare några dagar, både i odlinszon 2 och 3. Först ska alla aubergineplantor och spetspaprikor avhärdas, dvs flyttas ut från odlingskällaren ut i växthuset och skyddas med fiberduk så att de vänjer sig vid solen. Sedan ska 20 liters krukorna fyllas på med planteringsjord och det ska stoppas ned pinnar för att låsa plantorna så att de inte tar skada av väder och vind och i värsta fall går av. Detta kommer troligtvis ske någon gång tidigast andra veckan i juni.

Läs gärna: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?

Systemet för solcelsbevattning

Bevattningssystemet består av en 200 liters regntunna vid växthusgaveln. Den kan kopplas till ett stuprör ifall man vill ta vara på det vattnet och det finns ett smart översvämningsskydd som gör att resterande vatten kan gå tillbaka till stupröret. Det följer med material till denna operation när man köper tunnan. Än så länge är det som sagt inte dags att koppla ihop bevattningssystemet, men nu har jag ställt ut regntunnan där den ska stå och kikat på solcellsbevattningsmodulen EcoAqua. Det är så här det ser ut, förpackning, instruktion på svenska, modulen i sig och platsen där allt kommer att ske. Slangar till 24 st krukor eller droppställen följer med i förpackningen och de små grejerna jag har i min hand är själva droppbevattningsatteraljerna, bottenventil och en spruta för att se till att få in vatten och bort med luft i systemet.

Vi har använt sådana här bevattningssystem tidigare med gott resultat och det finns egentligen bara en svag punkt, som ganska lätt går att eliminera. Fyller man inte på med vatten i tunnan så att det hela tiden finns vatten i den och att vattnet tar slut, kan det hända att bevattningssystemet suger i sig luft och att det blir som en luftbubbla i någon slang som hindrar vattnet från att flöda. Enklast då är att suga med sin mun så att man får bort luften så att vattnet åter kan ta sig fram. EcoAqua har flera olika pumplägen så det är bra att man trimmar in vilket läge, flöde som passar ens odlande bäst, innan man åker bort. När solen uteblir, pumpar den naturligt lite mindre vatten än om solen gassar.

Auberginen Jackpot, en liten planta med små frukter men en stor favorit. Den ger vissa år frukter redan vid midsommar!

Vi laddar för skörd

Det är så här vi tänker oss att det ska se ut i juli och augusti, att det dignar av frukter i paprika och aubergineplantorna. Att vi med minsta möjliga ansträngning, efter att vi planterat och monterat bevattningssystemet, kan skörda stora korgar med frukter. Det är verkligen inte en orimlig målbild, så här brukar det se ut normala somrar hos oss. Det ska bli spännande att göra det på ett nytt sätt, med ett solcellsbevattningssystem och med en svag koncentration av blomstra som minimerar näringsläckage.

Var hittar jag produkterna?

Regntumnnorna 200 liter och 100 liter: Bauhaus, Ahlsell, Eko, Blomsterlandet, Bolist, XL Bygg, ICA, BoGrönt, Jem & Fix, K-rauta, Plantagen, Granngården, LSAB, Hornbach, fristående järn- & Byggfackhandel, fristående trädgårdshandlare/garden centers, flertalet webbåterförsäljare (tex Bygghemma, Buildor, Byggmax,)

EcoAqua solcellsbevattning : Bauhaus, Bolist, Granngården, fristående (ej kedjebundna) trädgårdshandlare/”garden centers”

Blomstra:  ÖoB, BauhausWillyshemköp, New home och på många andra ställen där du kan finna flytande näringar. Det är troligare att du finner Blomstra i livsmedelsaffärers trädgårdsavdelningar än på de stora trädgårdskedjorna, förutom Bauhaus som har denna näring. Blomstra innehåller inte vinnas likt flera ekologiska näringar och därmed inte heller klopyralid.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vi testar solcellsbevattning med näringslösning”

  1. Behövde du röra om i vattentunnan då och då så att näringen inte sjönk till botten? Eller funkade det ändå?

    1. Det är nog smart att röra runt då och då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *