Knaprig tofu i Gong Bao-sås

Denna rätt är något av det godaste vi vet. Under flera års tid har vi endast ätit knaprig tofu i Gong Bao-sås på vår favoritrestaurang Chong qing i Stockholm, men nu har vi börjat utarbeta vår egen variant.

Ingredienser till tofun

  • rapsolja till fritering
  • 400-800 g tofu, gärna extra fast ( ICA basic har en tofu på 400g som är riktigt bra)
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3×3 cm färsk ingefära
  • Torkad chili efter smak, det går också bra att krydda med chilipulver.
  • 5 blad/blast från piplök eller salladslök
  • jordnötter

Ingredienser till Gong Bao-såsen

  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 3 dl vatten
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1/2 msk hela sichuanpepparkorn
  • 6 msk sojasås (ta gärna både ljus och mörk)
  • 3 msk shaoxing (kinesiskt vin, man eventuellt ersätta med torr sherry) Finns att beställa på Systembolaget.
  • 1,5 msk chinkiang (kinesisk vinäger, man kan eventuellt ta risvinäger)
  • 4 msk socker (man borde kunna använda honung eller annan sötning)
  • en skvätt sesamolja

Gör så här: Om du vill servera denna rätt med ris, gör man klokt i att sätta igång med riset först. Sedan kan man köra igång med allt annat.

Värm en panna och rosta sischuanpepparn några minuter. Mortla kornen lite lagom. Det gör inget om det är ganska grovt. Finhacka vitlöken, ingefäran och chilin och lägg pepparn och hacket åt sidan så länge. Skär tofun i tärningar, ungefär 1,5 cm x 1,5 cm, och lägg tärningarna på hushållspapper så att de får rinna av. Lägg därefter kuberna i en skål och strö över majsstärkelse och lite salt. Blanda runt så att alla ytorna på kuberna får majsstärkelse. För att tofun ska bli extra krispig är det dubbelfritering som gäller. Först hettar man upp olja i en kastrull till 180 grader.

Därefter sänker man ner cirka en deciliter tofukuber åt gången i oljan. När de fått lite färg tar man upp kuberna och låter de rinna av på hushållspapper. När alla kuber är friterade en gång är det dags för den andra friteringen. Man kan höja temperaturen något innan med friterar alla kuber igen, i omgångar, typ 190 grader. Även efter den andra friteringen låter man kuberna rinna av på hushållspapper.

Såsen

Använd en stekpanna eller wok, häll i en skvätt olja och fräs hacket med ingefära, vitlök och chili på låg värme. Ställ pannan åt sidan efter några minuter.

Blanda därefter ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Börja förslagsvis med majsstärkelsen och vispa ut den med vattnet, innan resten av ingredienserna tillsätts. Rör om ordentligt. Häll sedan ner såsen över vitlöken, ingefäran och chili, och tillsätt sichuanpepparn. Låt alltsammans puttra ihop på låg värme under omrörning tills såsen tjocknar. Skär piplöken/salladslöken i grova skivor. Lägg ner tofun och salladslöken och rör om. Ös ner jordnötter. Servera med riset eller något annat.

Tips: Spar lite av såsen bredvid och rigla över riset när ni äter.

Odla egna ingredienser:

Chong Qing

Ett stort tack till Louise och hennes restaurang Chong Qing ( Stockholm / Liljeholmen)som visat oss vägen till denna maträtt och annat mycket gott. Vi har varit på den här restaurangen över 10 gånger och längtar alltid dit. Om ni vill äta där behöver ni boka bord och glöm för all del inte att hälsa från Farbror Grön när ni träffar henne.

Kika in på restaurangen här: Chong Qing

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Knaprig tofu i Gong Bao-sås”

  1. Profilbild för Kerstin B-Pierre
    Kerstin B-Pierre

    Hej!
    Då jag inte hinner med alla mail från olika håll är jag tacksam ni avregistrerar mig, tack // Kerstin

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *