Din varukorg är för närvarande tom!
Vitlöksolja på färsk vitlök eller vitlöksklyftor

Vitlöksolja är användbart till så himla mycket. Hinner man skörda hela vitlöken med blast och allt så får man en läckert grön olja. Sker skörden senare på säsongen, då det mest bara är klyftor och blasten torkat, blir oljan ofärgad. Smaken är i vilket fall som helst underbar oavsett färg.
Ingredienser vitlöksolja
- 1 – 4 klyftor vitlök eller hela färska vitlökar med grön blast (antalet beror på hur starkt du vill att det ska vara).
- Ca 1 – 2 dl olja
- En nypa salt
Gör så här: Pressa vitlöken eller vitlökarna i oljan och släng i saltet. Värm upp oljan eller kör den i micron på full effekt i ca 30 -60 sekunder så att du får ut vitlökssmaken i oljan.
Tips: Är det under vår och tidig sommar när du lagar langos och du odlar vitlök, kan du lirka upp en egen ej färdigutvecklad vitlök. Den egna vitlöken ansas så att all jord försvinner och rötterna tas bort, ev kan de yttersta skalen avlägsnas men hela långa löken med gröna blast ska vara kvar. Dela vitlöken i delar och mixa den med en stavmixer tillsammans med 1 – 3 dl olja och lite salt tills du får en halvrinnig konsistens. Använd den mixade vitlöken som den är, eller sila av den i ett durkslag eller tesil så att du får bort alla växtdelar och erhåller en lättflytande grön olja. Vitlöksoljan kan sparas i ett par dagar i kylen.
Vitlöksoljan kan användas i salladsdressingen, på bröd eller varför inte till egen langos.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Vitlöksolja på färsk vitlök eller vitlöksklyftor”
Finns det inte risk för botulism när det lagras uta riktig uppvärmning?
Det finns en sådan risk, över 122 grader verkar var det som gäller.
Finns det inte risk för botulism om man kryddar olja m tex vitlök? Har inte vågat göra det.
Det gäller att använda den ganska omgående, det finns alltid en risk med icke sura inläggningar.
Vilken olja använder du, oliv eller rapsolja?
Både och
Så Gott, tack för receptet, har gjort egen:)
Tack 🙂
Lämna ett svar