Vitlökskatastrofen och hur vi lyckades tillslut

Innan vitlökskatastrofen hade vi skrivit en hel del inlägg om vitlök tidigare, när det fungerade bra för oss att odla dem. Sedan kom det en period då det mesta gällande vitlöksodling fallerade Från tidiga år då vi var säkra på skörd kom det en period då vi inte kunde räkna med ens hälften av skörden. Vad i herrans namn var det som hänt?

Jag fick tänka nytt kring vitlöken, för jag ville verkligen komma tillbaka till dagarna då vi kunde använda egen vitlök långt in på våren. Men hur skulle det gå till och varför hade vi kommit till död vägs ände med vitlöken? Vi hade inte drabbats av några för oss synliga sjukdomar. Det som hade hänt var att det knappt kom upp några vitlökar alls under våren. Efter några katastrofår bestämde jag mig för att testa att odla vitlök på ett mer grundläggande sätt. Kanske var det min experimentlusta som tog döden på dem? Tänk vad ofta det är så i odlandet att det är misslyckandena som visar vägen, påminner inte det ganska mycket om livet i stort?

Vitlöksplantering
Rejält med lökar på rean och småodlarna hjälper till.

Min tidigare procedur

När man odlar vitlök behöver man sätta ner vitlöksklyftorna i jorden på hösten. Vitlök kräver en näringsrik jord att växa i. Under våren när dess blast tittar upp behövs påfyllning av näring och gärna ytterligare en eller ett par påfyllningar under försommaren. Anledning till att man sätter vitlöken redan på hösten är att den behöver tid på sig att utveckla klyftor och bli lagringsduglig.

Jag hade utvecklat en teknik där jag väntade in rean på 30 – 50 % på de ställen man säljer vitlöksutsäde, vilket ofta inträffar under oktober – november. Då köpte jag på mig massor av olika slags sorter ( jag menar verkligen massor) och det blev lite olika från år till år beroende vad som fanns i butikerna. Det var mest franska sorter som Germidour, Messidrome, Sabadrome, Therador, Thermidrome mm jag odlade under den tiden.

Under 5- 6 år fungerade dessa lökar och mitt förfaringssätt alldeles ypperligt. Vi kunde mer eller mindre räkna med att få en skaplig skörd även om vi satt klyftorna så sent som i december strax innan tjälen lagt locket på på jorden. Från början när jag odlade vitlök brukade jag endast tillföra rejält med gödsel och kompost samt då och då biokol. Men efter några år började jag ta ut svängarna gällande experiment och material. Jag grävde ner hösilage och ensilage i pallkragarna i skogsträdgården och ibland tillförde jag även EM och melass som ingår i bokashitekniken. Jag ville ju ge dem det allra bästa, tänkte jag.

Bokashi
Rejält med bokashikompost under vitlöken tänkte jag var bra.

Bokashi + vitlök = sant ?

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *