Knäckig smulpaj med äpple

Smulpaj med äpplen

Efter många års frosseri i äppelpajer så hittade vi äntligen ett grundrecept som vi modifierat och är 100% nöjda med. Äppelpaj anses ju vara en ganska enkel efterrätt som man bara slår ihop. Men det är de enklaste rätterna som många gånger är de svåraste att få riktigt riktigt bra. Prova själv, den är sagolik! Just den här pajen är lagad på Transparente Blanche men blir lika god på Melon eller Åkerö. Överhuvudtaget är inhemska äpplen att föredra vilken sort det än är.

Ingredienser
150 gram smör (för vegan eller laktosintolerant, ett mjölkfritt alternativ)
En skvätt salt 1/2 tsk ungefär
1.5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
5-6 dl skivat äpple utan skaldelar och kärnhus
2-6 tsk kanel beroende på tycke smak och hur mörk man vill ha den
1/2 -1 dl sirap för knäckigheten (kan uteslutas)
Ugnstemperatur 200 grader
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, socker och havregryn i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa. Smöra en pajform och lägg i äppelbitarna. Häll på sirapen och pudra den sedan med kanel så de blir täckta. Smula över den gryniga smuldegen över äpplena och fördela den jämt. Om du vill ha den lite extra knäckig så ringla över lite sirap ovanpå precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 25-30 min. Serveras med iskall vaniljsås.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *