Vardags vegetarisk mat, vegebiffar, chili och Stekt zucchini

Vegebiffar, vitlöksfräst chili, Amandine och Cherie potatis och örtsaltpudrad zucchini stekt i olja.
Det behöver inte vara så tidsödande eller krångligt att laga god, ren och enkel vegetarisk/ vegansk mat en helt vanlig vardag. Vi gillar att gå ut i trädgården och hämta våra grödor och den här årstiden är det väldigt lätt.
Vegebiffar med vegefärs från Hälsans kök
Den här färsen är den i särklass bästa färsen för att snabbt få till lagom fasta vegebiffar som inte smular och som är skapligt neutrala i smaken.
Ingredienser
1 block vegefärs från hälsans kök, den som ligger i kartong, inte färsen i påse
kryddor
Ev ett ägg
Biffarna på bilden är kryddade med 1 rågad matsked malen spiskummin, 1 tsk medium curry, lite salt och 2 msk sweey and chilisås. Men man kan verkligen krydda och laborera med den här färsen. Sweet and chilisåsen innehåller ganska mycket socker och det gör att just dessa biffar får en mörk stekyta ganska snabbt. Jag använder ofta ett ägg i smeten och gjorde det på biffarna på bilden. Det går bra att hoppa över ägget också, de blir bara en aning torrare. Men lika goda.
Gör så här till 4 pers: Tina ett vegefärsblock och blanda i ev ett ägg. Häll i alla kryddor, blanda väl och forma med blöta händer till lagom stora biffar och stek i rapsolja och smör. Mina barn älskar att doppa biffarna i gräddfil.
Örtsaltpudrad zucchini
Hetta upp en stor skvätt rapsolja i en stekpanna med lite högre kanter på. Dela små zucchini i 4 eller 2 bitar på längden. Pudra alla snittytor med hemmagjort örtsalt eller köpt om du inte hunnit göra ditt egna i år( går bra med vanligt salt också, bara att impovisera här). Lägg i zucchinibitarna med snittytan nedåt i stekpannan och se till att de fått en rejäl stekyta innan du vänder dem, de ska snudd på vara brända för att ge så stor smakupplevelse som möjligt.
Vitlöksfräst chili
Snoppa chilifrukterna och skär ett snitt i bakkanten på varje frukt (för att motverka att de exploderar i pannan). Häll rikligt med olivolja i en djupare stekpanna och lägg i chilin när den börjar bli het. Stek så att chilin får yta och liksom det yttersta skalet lossnar från köttet, de ser nästan vitaktiga ut då och släng då ner den finhackade vitlöken och örtsaltet och stek tills vitlöksfräset får färg.
Ibland är de hemodlade chilifrukterna väldigt olika i styrka, vilket jag erfarade personligen härom dagen med tårar i ögonen och bortdomnad gom och två små barn som tittade förvånat på sin pappa som drack fil, mjölk och mängder av vatten.
Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vardags vegetarisk mat, vegebiffar, chili och Stekt zucchini”

 1. Hej!

  Vet du var man kan köpa hälsans köks färs i block?
  Jag har inte sett den i butik på säkert ett år, men du kanske har nåt tips?

  Tack på förhand// Jennie

 2. Hej Jennie

  Ja som jag letade efter att finna den! Den brukade kunna vara slut då och då. Jag fick reda på av Ica att Hälsans kök tagit bort den varan ur sitt sortiment. Vilket gjorde mig med flera smått bedrövade. Det finns ju ingen annan liknande produkt på marknaden. Den har räddat många middagar. Vegetariska frikadeller kanske kan vara till hjälp?

  https://farbrorgron.blogspot.se/2012/12/vegetariska-frikadeller-vegetariska.html

  Och att du liksom jag med flera skriver några rader om det till hälsanskök. https://www.halsanskok.se/

  / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *