Jag sår blommorna kallt – såklart

När det kommer till ettåriga sommarblommor sätts verkligen karaktären på prov, ja om man har någon sådan kvar. Jag har sedan länge helt givit upp mina halvhjärtade försök att begränsa mitt odlande, det fungerar inte för mig. Däremot kan man förenkla det genom att så alla ettåriga blommor kallt, så att begäret kan blomma ut ännu mer. Låter det lockande eller kanske rentutav skrämmande? Låt mig berätta mer. Detta inlägg skrivs i samarbete med Impecta Fröhandel som har en massa härliga ettåriga sommarblommor att välja mellan.

Från att från början så vissa enskilda växter kallt för att överhuvudtaget gro startar numera den största delen frön kallt ute i våra ouppvärmda växthus. Det är inga stora eller märkvärdiga växthus utan vanliga växthus för hobbyodlare på mellan 10 – 20 kvadratmeter. Från början, när jag började odla som ung, tänkte jag att växthuset skulle bli till en varm kuvös för allehanda växter att leva i under sommaren. Men det blev aldrig så, för det är nog den tiden då det egentligen är minst viktigt med ett växthus, ja om det inte är en extremt kall sommar.

Lästips: Odla i växthus – tips inför växthusköp

I april sår jag våra sommarblommor

Mellan januari och slutet av maj är det knökfullt med plantor i våra växthus och fler och fler frön sås och börjar att gro varteftersom. Under april är det dags för alla ettåriga sommarblommor att sås. Det är en fantastisk plats för dem att starta på och fröna poppar ofta upp på mindre än 7 dagar. Kombinationen av upp till 35 grader på dagarna och ibland under 0 på nätterna samt det kraftiga ljuset, ger kompakta och friska plantor. För mig är det blott ett minne att överhuvudtaget så dessa blommor inne, de har inte hänt de senaste 10 åren.

Att så kallt ute i våra växthus innebär att man inte behöver växtbelysning, slipper gängliga plantor, att växterna mer eller mindre sköter sig själva och att de redan vant sig med den kraftiga solen och inte behöver avhärdas. Har du inget växthus kan du ställa dina krukor och byttor i en pallkrage och spänna över fiberduk, det brukar fungera nästan lika bra.

Lästips: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!, Kom igång med vintersådd, Odla i pallkrage – så får du till en bra jord, Farbror Gröns vårtips

Impecta Fröhandel

Det här inlägget är ett av många inlägg vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Under påsken ger Impecta Fröhandel fri frakt på hela sortimentet och en påskbonus. Erbjudandet gäller på impecta.se den 13–18 april, 2022. Fri frakt gäller även på stora tillbehör för sändning till alla adresser inom Sverige, helt utan förbehåll eller krav på lägsta ordersumma. Beställer du till utlandet får du fri frakt så länge ordern enbart innehåller fröer och små tillbehör. Kampanjen gäller det billigaste fraktsättet.

Du får tillgång till påskbonusen genom att köpa:

  • 5 valfria fröpåsar och välja 1 bonuspåse för 1 kr
  • 10 valfria fröpåsar och välja 2 bonuspåsar för 1 kr per styck
  • 15 valfria fröpåsar och välja 3 bonuspåsar för 1 kr per styck

Påskbonus för 1 kr köper du i kassan, ej på produktsidan. Kampanjen pågår 13–18 april, 2022. För att komma direkt till fri frakt klicka här: ”Fri frakt på allt”

Bredsådd eller så i grupp

Vilka växter du än sår behöver du ta dig en tankeställare om hur du vill att de ska växa där du tänker att de ska leva sitt liv. Både vad som är bäst för dem och hur du vill att de ska växa. En aspekt när det gäller att så en och en eller i grupp är på vilket sätt de blir vackrast och vilken effekt du vill ha där du odlar dina blommor, i ögonfallande solitärer eller färgstarka buskage. Broccoli, spetskål och brysselkål blir ganska stora växter och behöver stå en och en för att kunna bre ut sig och leverera skörd, Gräslök, salvia och piplök blir allra bäst i grupper, om de får växa som tuvor. När det gäller ettåriga sommarblommor kan man göra lite som man villl, det finns inga regler och man kan gå loss och experimentera. Ofta kan det rentutav handla om platsbrist, att det är mer platseffektivt att odla sommarblommorna i grupper i antingen byttor eller i pluggboxar.

Solrosor, rosenskära, blomstertobak, sommarrudbeckior, jätteeterneller, riddarsporrar, lejongap kan mycket väl odlas en och en men även sås i grupper om 3 – 10 frön, ju större växt desto färre frön och även ju ståtligare växt desto färre frön. Roseneterneller, lobelia, Prinsgustavsöga passar ypperligt att sås i grupper så att de utvecklas till små blomstertuvor. Det blir zinnia, eterneller, solrosor och riddarsporrar kan fungera som enskilda, solitärer, men även i små grupper.

När väl fröna ligger där de ska täcker jag dem med ett par millimeter planteringsjord ( då det är den jorden jag använder till alla frösådder). Sedan vattnar jag igenom jorden med en vattenkanna med strilmunstycke och är varsam så att fröna inte sköljs bort. Det är vattningen, då fröna blir blöta, som livet kan börja spira.

Omplantering och slutplantering

Både grönsaksplantor och blomsterplantor tjänar mycket, på flera plan, att planteras om i enskilda krukor innan de hamnar på stället där de ska leva sitt liv. Plantorna får genom omplanteringen, ny näringsrik jord samt en större kruka och därmed möjlighet att växa sig större och bli kraftiga. En planta/tuva med ett relativt stort rotsystem är mer torktålig än en liten planta/tuva och en större planta/tuva kan stå emot ett snigelangrepp lite bättre. Det är också lättare att se var man planterat ut sina plantor om de är större och man slipper leta efter dem.

När det gäller ställena där blommorna ska växa kan man i princip välja de ställen man tycker är intressanta. Man behöver inte tänka på vilka som passar ihop eller inte, vare sig om det är blommor eller grönsaker. Känn dig fri att blanda och samodla efter eget huvud. Det enda man behöver tänka på är att se hur solen går i ens odling under dygnet så att man inte råkar sätta höga plantor framför låga. När det gäller själva jorden är det samma sak för blommor som för grönsaker, de vill ha en lucker, fukthållande jord med näring i. Ogödslad jord ger små växter och jord med näring ger stora och vackra.

Så vattnar jag

Ett av mina stalltips för att du ska lyckas bra direkt från slutplanteringen är att du ska vattna i hålet du stoppar ner plantan i, gärna efter att du placerat den där. Mellan 3 – 5 liter i en svag stråle brukar vara lagom, så att det blir som geggamoja och därefter kan du skjuta över jorden och göra det snyggt runt plantan. När man vattnar på det sättet vet man att just den plantan har som en stor boll med vatten runt omkring sina rötter i jorden. Risken att bli uttorkad under flera dagar är minimal. Personligen tycker jag att vattenkannor är att föredra. Strimunstycke vid vattning av små plantor och svag stråle vid etablerade, viktigt att man inte spolar bort plantor genom oöm vattning. Men orkar du inte med kannor går det givetvis bra med vattenslang och ett hänsynsfullt sinne.

OBS: De senaste åren har det smitit in rester av bekämpningsmedel i många näringspreparat, främst ekologiska och kravmärkta. Vill du använda sådana preparat behöver du kolla med respektive tillverkare om eras produkter är pyralidfria, få det bekräftat till 100 %. I annat fall kan du göra eget gödselvatten på nässlor, använda guldvatten eller konstgödsel som tex flytande blomstra eller blåkorn. Det viktigaste är att man inte får in dessa gifter i sina odlingar då det ger missbildade plantor och att giftet kan finnas kvar under flera år i jorden.

Lästips: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Vilka sommarblommor kan man så kallt

Som ni ser här ovanför finns det en uppsjö av vackra ettåriga sommarblommor, finns det någon begränsning? Nej, jag menar att det inte finns någon begränsning! Inte för mig och i år är jag helt vild (vildare än vanligt) och sår mer och fler ettåriga sommarblommor än någonsin! Det är som att jag köpt den största målarpaletten på flera år och bestämt mig för att måla hela världen i alla möjliga olika färger. Det är precis mitt mål i år! Att skapa blomsterblickfång överallt där jag odlar, att samodla blommor och grönsaker, klämma in plantor både här och där.

Förutom att det kommer bli spektakulärt, vackert och maxat kommer det även att ge våra pollinerande vänner välbehövlig mat och locka in dessa insekter i våra odlingar. Söker man på Impecta Fröhandel på tex ”Fröer till doftande ettåriga blommor” så kan man med lätthet komma åt hundratals olika sorters blommor att välja på.

Några sommarblommor jag brinner lite extra mycket för just i år, som får det att pirra lite extra i mina gröna fingrar. Det är så spännande att odla Dahlia från frö. Jag har därför köpt alla sorters Dahlior som Impecta Fröhandel har. Att så luktärter kallt triggar mig lite extra jag också och även blomstertobak, riddarsporrar och lejongap ( Black Prince är ju sååå snygg) där ute i kallväxthuset är intressant, då det för många är vanligast att så dem inne. Att jag inte nämner en av mina stora blomsterkärlekar här ”zinnia” är att den är en av de mest självklara växterna för mig att odla kallt i växthuset i april.

Här kan du läsa mer om zinnia: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!

Ettåriga sommarblommor

Här ovanför är några exempel på olika ettåriga sommarblommor jag sått kallt genom åren. I år blir det som sagt så många fler! Det kommer dessvärre inte någon fullständig förteckning av vilka jag sår, den skulle bli för lång, omfattande och säkert skulle jag missa en hel del sorter. Jag får istället avslutningsvis rekommedera dig som är intresserad att så alla ettåriga sommarblommor kallt. Är du ny gällande kallsådder eller oroligt lagd, börja lite försiktigt och testa dig fram.

Lästips: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd

Det här inlägget är ett av många inlägg vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Under påsken ger Impecta Fröhandel fri frakt på hela sortimentet och en påskbonus. Erbjudandet gäller på impecta.se den 13–18 april, 2022. Fri frakt gäller även på stora tillbehör för sändning till alla adresser inom Sverige, helt utan förbehåll eller krav på lägsta ordersumma. Beställer du till utlandet får du fri frakt så länge ordern enbart innehåller fröer och små tillbehör. Kampanjen gäller det billigaste fraktsättet. Köp 5 valfria fröpåsar, välj 1 bonuspåse för 1 kr.Köp 10 valfria fröpåsar, välj 2 bonuspåsar för 1 kr per styck. Köp 15 valfria fröpåsar, välj 3 bonuspåsar för 1 kr per styck.

För att komma direkt till fri frakt klicka här: ”Fri frakt på allt”


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *