Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 2 – matförslag för hela veckan
Förra veckans ”Grön vecka – del 1”, lästes av en himla massa. Så otroligt kul! Nu är det dags för nästa veckas matförslag. Rätterna är tagna från vårt receptgalleri som hittas uppe i menyn på farbrorgron.se. Vi tänker att man kan köra förslagen rakt av eller plocka idéer för att få in lite nytt och lite mer grönt i sin matlagning. Hoppas det ska smaka!
Måndag – svartkålspasta
Har du förvälld svartkål kvar i frysen? Då kan du göra denna goda men enkla pastarätt med gräddig ostsås. Det går såklart också bra med färsk svartkål.
Tisdag – potatissallad med kål och halloumi
Vi älskar potatissallader av olika slag. Till denna sallad kan man servera stekt halloumi och gärna en krämig röra med fetaost.
Läs receptet till salladen
Läs receptet till fetaröran
Onsdag – nudlar med curryquorn och broccoli
Stekta nudlar är gott, särskilt om man har lite vitlöksblast eller purjolök. Till denna rätt serveras curryfräst quornfilé.
Torsdag – linssoppa
Det här är en kryddig linssoppa som liknar indisk daal. Vi brukar nästan alltid servera soppa tillsammans med något bröd. Har man tid, kanske man kan baka egna ciabatta.
Läs receptet på soppan
Läs recept till ciabatta
Fredag – wraps
Byt ut den traditionella fredagstacosen till wraps kryddad med spiskummin. Dessa wraps innehåller vegopuckar, fetaost och sallad.
Lördag – rödbetsbiffar med svampsås
Det är så roligt att göra biffar av grönsaker. Det blir så himla gott och har man odlat själv känns det ännu godare. Med ugnsrostade rotsaker till gör rätten komplett.
Läs receptet till rödbetsbiffarna
Söndag – Enbärstofu med potatis och gräddsås
Även om vi äter mestadels vegetariskt saknar ibland det där traditionella. Ni vet, sås, potatis och en köttbit. Här får tofun ersätta köttbiten.
Veckans bakverk – blåbärskaka med vaniljsås
God och lätt kaka att göra. Efter att smöret är smält blandas all smet direkt i kastrullen. Om man inte har blåbär går det bra med andra bär.
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar