Din varukorg är för närvarande tom!
Tofu med enbärssås
En knaprig tofu med en gräddig lingonsås, samt ugnsbakad potatis med ramslöksolja. En höstig rätt med viltsmak fast helt utan kött.
Ingredienser 4 port
1-2 paket Tofu naturell
Japansk soja
2 msk rapsolja
1 tärning grönsaksbuljong
7-10 medelstora potatisar, gärna fast potatis.
3 dl grädde alt. havre, soja- eller annan växtbaserad variant
10 enbärskorn, mortlade
4 msk öl, mörk lager
2 tsk lingonsylt eller t ex vinbärsgele.
Salt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen i 2-3 mm tjocka skivor och fördela den i en djup ugnsplåt, gärna med ett bakplåtspapper i botten. Ringla på 1-3 msk olja av vardera raps- och ramslöksolja, salta med vanligt salt eller örtsalt. Baka potatisarna så att de blir knapriga och får yta, ca 25-40 min beroende på ugn.
Häll grädde, öl, lingonsylt, några stänk japansk soja, 1 smulad buljongtärning samt 8 mortlade enbärskorn i en tjockbottnad kastrull. Låt såsen småputtra på medelvärme tills den tjockar till sig.
Medan såsen småputtrar, och du har ca 5 minuter kvar på potatisen i ugnen, sätter du en stekpanna på spisen på högsta värme och ringlar i ca 2-4 msk rapsolja i pannan. Skiva tofun i halvcentimeter tjocka skivor och stek den knaprig på båda sidor. När den är färdigstekt och fortfarande varm, stänker du på japansk soja på båda sidorna. Ta ut potatisen och servera!
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Tofu med enbärssås”
[…] Läs tofureceptet […]
Lämna ett svar