Din varukorg är för närvarande tom!
Frys in persilja – enkelt och gott

Vi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är en återkommande favorit i våra odlingar. Ibland har vi både bladpersilja och kruspersilja, men just i år har vi endast den krusiga varianten.
Så fryser vi in bladpersilja
Oavsett sort går persilja utmärkt att frysa in. Vi föredrar att använda finhackad persilja direkt från frysen. När vi fryser bladpersilja brukar vi därför först finhacka den och sedan lägga hacket i en glasburk med lock. Det går säkert också bra att frysa hela stjälkar med blad i en plastpåse, särskilt om man vill använda bladen hela i matlagningen.


Ett enkelt sätt för kruspersilja
Den krusiga persiljan kan också hackas och frysas i glasburk, men här har vi ett enklare sätt som fungerar väldigt bra. Efter att vi sköljt persiljan noga och torkat den på en kökshandduk, tar vi bort de grövre stjälkarna. Sedan fyller vi några mindre glasburkar, till exempel 2 dl, med bara de krusiga bladen. Det är bäst att packa burkarna ordentligt, så att bladen blir hårt ihoppressade innan locket skruvas på.
Efter ett dygn i frysen brukar vi lossa locket och skrapa med en gaffel ovanpå bladen. Då smulas de sönder och blir ungefär som färdighackad persilja. Stjälkarna fryser vi för sig tills det är dags att göra bearnaisesås.

Glasburkar – vårt förstahandsval
Till infrysningen använder vi nästan alltid glasburkar med lock. Vi hörde en gång att allt i frysen riskerar att smaka persilja om man inte använder just glasburk, så vi testade – mest för att vi ändå hade samlat på oss en hel del små burkar. Det fungerade väldigt bra, även om vi själva inte hade märkt av någon särskild smaköverföring tidigare. Kanske är den varningen inte något man behöver ta på så stort allvar. Behållare med plast går också bra alltså.


Så använder vi fryst persilja
När man använder fryst persilja gäller det att vara snabb. Den tinar väldigt fort, så det bästa är att snabbt ta fram burken, plocka ut det man behöver och ställa tillbaka den i frysen direkt. Om burken får stå framme för länge blir persiljan snabbt vattnig. När burken sedan åter fryses bildas ofta iskristaller, vilket i de flesta fall inte gör något. Däremot kan persiljan ta lite skada av att tina och frysa om vartannat – då kan den få torra fläckar och tappa i kvalitet.
Läs mer om våra kryddväxter här: Kryddväxter
Johannes Wätterbäck & There’s Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar