Din varukorg är för närvarande tom!
Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker

Gillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris.
Ingredienser
- 6 bröd av Jubileumskaka eller Hönökaka (stora halvcirklar)
Fyllningen:
- 3-4 dl creme fraiche
- 3-4 dl keso
- 150 g fetaost, går bra med både fasta och krämiga varianter
- 1-2 gurkor
- 1 burk soltorkade tomater
- 1-2 dl oliver (vi använder svarta)
- 4-6 msk kapris
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Salt efter behov och smak
- Örtsalt till smaksättning
Garnering:
- 2-3 dl creme fraiche (gärna lite lätt saltad och pepprad)
- Blandade blad tex rucola, ärtskott, spenat, sallat, basilika eller groddar
- Granatäppelkärnor
Gör så här: Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och strimla tomaterna tunt. Hacka oliverna grovt. Skala gurkan och dela den på längden. Gröpa ur kärnorna, skiva den i tunna skivor, strö över ca 1 tsk salt över gurkskivorna och lägg dem i en skål i ca 20 min. Efter 20 minuter silar du av gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda keso och creme fraichen i en bunke, smaka av med salt, peppar och örtsalt (ta mer än du brukar). Blanda ner de strimlade tomaterna, olivhacket, gurkan, smulad fetaost, kapris och den pressade vitlöken i kesoblandningen. Lägg två skivor bröd på ett lämpligt uppläggningsfat så att de bildar en cirkel. Bre på ett tjockt lager med röra ovanpå brödet och bygg på med bröd och röra på höjden. Vi tycker det blir bra med tre lager bröd och två lager fyllning. Bre sedan creme fraiche på toppen av smörgåstårtan och (om du vill) på alla kanter. Garnera med granatäppelkärnor och olika blad. Denna smörgåstårta kan ätas efter en stund i kylskåpet, men blir bara godare av att stå över natten i kylskåpet. Om du vill förbereda tårtan dagen innan servering, spara garneringen till serveringsdagen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar