Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?

jordmaterial

Vad har egentligen hänt under 2022 när det gäller gift i jord och gödsel och hur ska vi tänka inför 2023. Vågar vi oss på att använda oss av naturgödslade, ekologiska och KRAV-märkta jordar och gödsel baserat på djurbajs, restprodukter från livsmedelsindustrin, okända komposter och slakteriavfall?

Nja, vi gör det inte, vi vågar inte, vi kan inte riskera att få in gifter i våra odlingar. Vi kan meddela att inte ett endaste företag, som håller på med jord och gödsel på den svenska marknaden, spontant hört av sig till oss eller någon annan odlare med stora konton (vad vi vet) för att bedyra att deras produkter är fria från pyralider. Man behöver ju inte direkt vara raketforskare för att förstå att det antagligen inte hänt så mycket på jord- och gödselfronten, utan att det tuffar på som förr och att man kanske hoppas på det bästa. Vad vet vi?

På en jordtillverkares hemsida såg jag att de skrivit att de inte kunde garantera att gödslet de använder till sina ekologiska jordar är fri från pyralider. Inte det trevligaste info direkt men ändå ärligt, det måste man säga. En annan pratar mycket om hållbar odling, men hur hållbart är det med en produkt om man inte vet säkert ifall den är giftfri?

En representant från ett jordföretag meddelade i en kommentar till en orolig odlare i ett odlarforum på nätet, att många grönsaker ”faktiskt” tål rester av pyralider i jorden. Ja, det stämmer ju att alla växter inte är lika känsliga som baljväxter, tomat, potatis, aubergine, ärtor och bönor samt ytterligare ett gäng tvåhjärtbladiga växter. Men eftersom all jord och allt material cirkulerar i våra odlingar, kan vi inte använda osäkra produkter. Förr eller senare kommer sådan jord eller gödsel hamna vid en växt som inte klarar av det.

Citat från en jordtillverkare:

”De växter som har visat störst känslighet för
pyralider är tomat, paprika och chili, ärtor och bönor, dahlior, samt potatis. Majoriteten av
trädgårdsväxter är inte känsliga för eventuella pyralidrester och odlaren behöver därmed inte oroa sig
för att det ska påverka odlingen”.

Men om man cirkulerar allt odlingsmaterial så som vi gör och många med oss, hur fungerar det då?

Innan du läser vidare: För att du säkert ska veta att ett gödsel eller en jord inte innehåller spår av bekämpningsmedel ”pyralider” behöver du kontakta de som säljer eller tillverkar produkten och höra dig för hur det ligger till. Kan de garantera att det du ska använda är 100% fritt från pyralider är det bara att köra på. En del menar att man kan prova att odla ärtor för att se om det finns giftrester av pyralider i en viss produkt, då ärtor är väldigt känsliga. Och har du redan jord och jordprodukter hemma, redan inköpta, är det en bra idé. Men borde det inte vara de som säljer och eller tillverkar jord och gödsel som borde provodla i ärtor innan produkterna når ut till oss? Vad tycker du?

Läs gärna tidigare inlägg: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Gödselskandal och sanningen om kravgödsel!

Kikar runt på olika hemsidor

När jag kikat på olika hemsidors olika gödselpreparat, torra såväl som blöta har jag sett att en del skrivit till att vissa specifika gödsel inte innehåller vinass (vinass var inkörsporten för pyralider i början av giftskandalen). Andra har så pass lite info att man inte ens kan se näringsproportionerna för NPK. Ibland är det bara en bild på produktens framsida och produktdatablad saknas. Inte ett enda gödsel eller jord, vad jag sett, har info eller någon märkning om att produkten är helt fri från rester av pyralider.

Hur gör vi

Vi köper oeklologisk planteringsjord och använder den mest till våra sådder och för våra omplanteringar. Vi har slutat att så i såjord, helt onödigt tycker vi. Till urnor, behållare, krukor och lådor använder vi antingen samma slags inköpta oekologiska planteringsjord eller oftast nu för tiden, gammal planteringsjord tillsammmans med trädgårdskompost och ibland med ett litet tillskott av frilandsjord. Ibland använder vi bara trädgårdskompost. En spännande detalj med återanvänd jord är att få upptäcka vilket ogräs som tittar upp bland tomater, aubergine, gurkor och paprikor. 2022 hade vi epazote i flera krukor som vi kunde gå och småskörda av samtidigt som vi plockade paprikor och tomater. Vilken lyx, vi slapp så denna märkliga krydda!

Tips: Det är smidigt att ha ny oekologisk planteringsjord till sådderna som är välgödslad och ogräsfri men det fungerar ypperligt med den återvunna jorden till stora växter och för krukodling under sommaren.

Hur näringsrik är komposten

Lägger man mycket näringsrikt material i sin kompost, vare sig det är bokashikompost eller en trädgårds, varm eller maskkompost, får man en näringsrik kompostjord. Lägger man näringsfattigt material i komposten får man en kompostjord som inte innehåller så mycket näring. Men vare sig en kompostjord innehåller mycket eller lite näring så är det organiska materialet en stor källa till glädje.

Komposten är lite som ditt samvete skulle man kunna säga. Lägger du bra grejer i den får du bra grejer av den, lägger du massor med ogräsfrö i den, ja då får du massor med ogräs. Se komposten som en metafor för hela ditt liv och du kommer leva mer sant och riktigt i framtiden!

Experiment 2023

Under 2023 ska vi testa att göra jord helt utan torv och ändliga material. Oftast hamnar en hel del torvjord från krukor och behållare i våra komposter och så kommer det i framtiden också att förbli. Men vi ska vid stugan anlägga en helt ny kompost ( av pallkragar, öppet i botten) där vi bara komposterar material som kommer från skog, mark, matrester och trädgårdsrens. Det ska bli jättespännande att skapa en sådan helt naturlig och torvfri jord och se hur den beter sig och vad vi kan använda den till.

Tre vägar för framtida giftfritt odlande!

1. Vill du fortsätta att använda ekologiska, kravmärkta jordar och gödsel behöver du kontakta den som tillverkar eller säljer gödslet eller jorden, för att säkerställa att den är giftfri och fri från pyralidrester. Var noga med vad som sägs, ibland kan det låta lite för bra, var jobbig och kritisk. Kolla vilka ingredienser produkten innehåller och om produkten är analyserad för pyralidrester eller om de har testodlat olika slags grödor i jorden eller gödslet. Känns det inte bra, då är det inte bra. Gå på din magkänsla.

2. Om du tidigare varit noga med att inte använda jord eller gödsel som inte innehållit giftrester , eller haft tur, kan du återanvända tidigare jord även detta odlingsår. Kanske har du den kvar stående i byttor och krukor eller så har du lagt den i trädgårdskomposten med allt annat bös? Trädgårdskompost blandad med gammal planteringsjord är en riktigt bra jord att använda till krukor, urnor och olika slags behållare. Blanda med lite frilandjord 10 – 30 % ifall du vill att den ska vara lite tyngre och fastare, inte nödvändigt men kul. Till gödsel använder du ditt ogräsensilage du så förutseende samlade ihop föregående år och lagrade. Lägg ensilaget i botten i krukorna/ behållarna. Som komplementgödsel kan du även använda guldvatten, 1 del kiss och 9 delar vatten. Huruvida kisset är pyralidfritt eller inte är svårt att veta, men tillsvidare har varken vi eller någon vi känner sett skador på växter av vårt guldvatten. Håll koll på vad som händer på trädgårdsforum på nätet, där sprider sig värdefull info ganska snabbt. Kanske har du även egna djur som inte stått på strömaterial som innehåller rester av pyralider och ätit pyralidfritt foder, då har du en guldgruva i form av eget giftfritt gödsel!

3. Har du varken gammal jord eller eget ogräsensilage men vill ändå odla. Då är det oekologisk jord och konstgödsel som står till buds. Oekologisk jord är även den jord veganer och vegetarianer oftast väljer, då dessa människor tycker att det är viktigt med ett etiskt perspektiv gällande djur och djuppfödning. De flesta ekologiska gödsel på marknaden som har riktigt bra näringsvärde innehåller någon form av djurspillning samt många gånger slakteriavfall från någon form av djuruppfödning. Genom att välja oekologiska produkter kliver du bort från djurindustrin och kan vara helt säker på att du inte får in pyralider i ditt odlande och i din odling.

Det verkar ligga på slutkonsumenten

Bra att veta: Det kan kanske vara av intresse att veta att trots att vi är en av de största odlingsbloggarna i Sverige med hundratusentals läsare varje månad, har inte ett enda jord eller gödselföretag kontaktat oss självmant eller spontant och velat hjälpa oss och er, våra följare, med att undvika dessa gifter. Ej heller har organisationen Krav hört av sig självmant för att uppdatera oss med vad som händer, trots att vi har haft både mail och telefonkontakt med dem. Med det sagt vill jag inte hänga ut någon specifik eller speciell men ändå visa på vilket genuint ointresse dessa företag och organisation visar.

Kom ihåg: Om du vill köpa kravmärkta, ekologiska, organiska jordar och gödsel. Behöver du antingen kontakta butiken där grejerna säljs eller ringa producenten som producerar eller importerar produkten, Räkna inte med att de som arbetar i butikerna är väl insatta i detta problem och bli inte arga på dem om de inte vet. Då får du istället kontakta de som tillverkar produkterna och vänja dig med att det är du som får göra det mesta av efterforsknings jobbet själv.

Att se det positivt

Kanske kan den här giftskandalen föra något gott med sig tänker vi. Att vi kan odla än mer hållbart och skapa våra egna jordar och gödsel som moder jord ger oss helt gratis. Det har i alla fall fått oss att sträva mer i den riktningen. Till slut hamnar man ju ofta där till slut, att själv är bästa dräng.

Tycker du att vårt arbete känns värt och att du får ut kunskap och glädje av det vi gör. Välkomna att bli premiumläsare. Förutom att öppna upp för allt material som ligger bakom betalvägg så är 59 kr i månaden ett sätt att säga att du gillar det vi gör och vill att vi fortsätter att sprida vår gröna glädje. Tack för att du läser. Till Farbror Grön Premium: Premium-prenumerationer.

För dig som vill veta mer om olika näringar: Flytande näring – 6 varianter, Säker näring som får det att blomstra, Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt

Johannes Wättterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

30 svar till ”Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?”

  1. Profilbild för Barbara Eriksson
    Barbara Eriksson

    Gröna rader.se har en sida. Kolla!
    Lotta Floden.
    Hon har fått en lista på ev pyralidfri köpejord
    Med vänlig hälsning, Barbara

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Nej, hon har inte fått en lista, utan behövt höra av sig själv till alla tillverkare / producenter och göra en egen lista. Och det är de jag opponerar mig emot, att vi, enskilda personer, ska behöva göra jord och gödseltillverkarnas, jordtillverkarnas arbete.

  2. Profilbild för Linda Bengtsson
    Linda Bengtsson

    Tack för mycket bra men otroligt frustrerande och ledsamma artiklar om pyralider!!
    Vår gård hade stått tom och i princip obrukad i över 20 år.
    Vi tog hösilage på en gammal vall utan att göra något med det vilket känns bra så här i efterhand.
    På skullen ligger över 20 år gammalt löshö som vi tänkt använda som täckmaterial – kul att det gått från en menlös börda till en värdefull tillgång!!
    MEN vi har halm till djuren och jag känner mej totalt rådvill i hur jag ska lösa detta, gödselstacken har ju annars alla möjligheter att omvandlas till fin jord men jag är inte sugen på att odla egen halm.
    Jag har funderat på att använda naturgrus 0,2-8 ca som underlag i vindskydd ute till djuren men kan (eller vill) inte helt utesluta halm.
    Det lilla foder hästarna får för att komplettera ett lågt proteininnehåll i höet är också ett gissel, håller på att övergå till potatis protein för att komma ifrån det pelleterade foder jag är mycket skeptisk till men troligen kommer ändå potatisproteinet från produktion med pyralider. Vojne, vojne!
    (Ändå lite kul i sammanhanget att autokorrekt hela tiden vill ändra till ”pyramider”)

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack för att du delar med dig. Ja det är lite kul att det blir Pyramider 🙂

      1. Håller med dig helt, det borde vara på tillverkaren att provodla. Hällde ut misslyckad pyralid-smittad jord i rabatt för två år sedan innan jag tänkte mig för och flädern blev väldigt drabbad, fick gräva upp den. Nu har jag köpt dyr Hasselfors oekologisk jord men istället fått allvarlig näringsbrist på allt jag odlat. Suck! Ska man inte kunna få bra jord om man betalar! Rådvill, måste hitta nytt oekologiskt märke jord snarast så får nog åka runt och leta på många butiker… för mycket av sådden går åt skogen detta år också! Hasselfors var för övrigt de som gav mig pyralider också.

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Vad trist att höra att du blivit drabbad av detta. Det där har vi hört från olika odlare med jämna mellanrum, att det stundtals vid vissa batcher saknas gödsel helt i tex P jorden från Hasselfors. Hoppas att du hör av dig till dem och kräver kompensation. Det du kan göra med de växter som är drabbade av näringsbrist, är att konsekvent vattna med en svag näringslösning av blomstra 1- 3 mått i 10 liter vatten men kanske i ditt fall 2 – 3 mått i fem liter vatten. Här kan du läsa mer, lycka till: https://farbrorgron.se/blomstra-ett-riktigt-bra-flytande-godsel/

  3. Profilbild för Maj-Britt Baron Magnusson
    Maj-Britt Baron Magnusson

    Jag har hittat flytande växthusnäring, Green Power, från Substral, där det står ”utan vinass” på förpackningen. Den ska vara organisk byggd på alger.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jaha, men står det att den är 100% fri från pyralider? Det är det enda som räknas för mig.

      / Johannes

      1. Profilbild för Maj-Britt Baron Magnusson
        Maj-Britt Baron Magnusson

        Nä! men tänkte att de var lite modiga som ändå skrev det 🙂 Fast naturligtvis inte säkert för det!

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Så kan man tänka 🙂

          / Johannes

  4. Profilbild för Agneta Nilsdotter
    Agneta Nilsdotter

    Hej!
    Det här är en så viktig artikel!
    Dock skulle jag vilja att ni klargör vad oekologiskt innebär för er.

    Jag har läst artikeln flera gånger och har upptäckt ett ”inte” för mycket så att innebörden nog blev motsatt mot vad ni menar. Jag tror meningen började ungefär så här: Om du inte brukar använda…

    Jag kan kolla mer noggrant igen….

    Tack för att ni skriver så bra och tänkvärda artiklar om odling, gift och tips och trix ❤️

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Oj, är det så grumligt? Oekolokist är helt enkelt bara torv, sand, lera och kemiskt framställt gödsel. Med dessa jordar, gödsel kan vi vara helt säkra på att de inte innehåller pyralider. I annat fall behöver du kontakta producent eller säljare om vad som gäller. Men som vi skrivit i artikeln, det finns flera vägar att gå och du väljer själv vilken.

      / Johannes

      1. Profilbild för Mika Mörner
        Mika Mörner

        Oj va, nu blev jag förvirrad. Har trott att ni menar planteringsjord utan eko/krav märkning? Men det menas alltså inte jord alls? Eller vad exakt är torv?

        Om man köper jordsäckar som heter ”planteringsjord” och inte är märkta att de är ekologiska eller så är det ok då?

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Det är de ekologiska, kravmärkta och organiska jordarna som kan innehålla pyralidrester. Vill man vara helt säker är det mineral, konstgödslade jordar man ska använda.

          Det behöver inte vara ok bara för att det står planteringsjord, det kan vara djurbajs i dessa eller andra tillsatser. Kolla alla länkar i inlägget och läs på. Sedan behöver du lusläsa på produkterna och alternativt höra dig för med producenten.

          Det är trist att det ska behöva vara så krångligt, men just nu är det komplicerat.

          / Johannes

  5. Profilbild för Mats carlstedt
    Mats carlstedt

    Att konstgödning och besprutning dödar mikroliv, fåglar insekter, eroderas, förgifta grundvatten mm. verkar inte betyda något. Vem vill äta något från den jorden.
    ”Naturgödsel” där djuren äter annat än gräs, klöver och ört är uteslutet som äkta naturgödsel. Att kor/nötdjur tvingas äta näringsfattiga vegetabilier odlade i konstgödning i syfte att ge 4-5 gånger mer ”fulmjölk”, samt öka slaktvikt. Ger inte en jord som är ”levande”.
    Vår art är skadedjuret, som förstör mångfald. Utan ett fungerande ekosystem är vår art snart ett minne blott. Uppenbarligen kommer detta miljö och hälsoförstörande kemijord bruk fortsätta, tyvärr.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Så varför överhuvudtaget kommentera inlägget? Hur tänkte du Mats?

      / Johannes

  6. Profilbild för Alexandra
    Alexandra

    Stort tack för att du fick med biten hur vi veganer kan tänka, har försökt söka runt hur jag kan tänka för att hitta både giftfri men ändå utan djurprodukter.
    Tycker det är så trist att sådant här ska hamna på slutanvändaren, ansvaret inom konsumtion flyttas ständigt bort från ”ägaren” av produkterna. Hoppas det i det här fallet inte minskar viljan att få igång odlingsintresset.

    Tack återigen för både bra upplysningar och sätta röst åt situationen.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vad kul att höra, det är en aspekt som ofta glöms bort.

      / Johannes

  7. Profilbild för Johanna Törnwall
    Johanna Törnwall

    Jag hoppas att detta inlägg och andra på samma tema får ordentlig spridning. Alla kan självfallet inte göra sin egen jord, men om de som kan gör det, så borde det ändå vara en signal till producenterna att ta detta på allvar. Jag själv kommer att köpa så lite jord jag kan detta år och verkligen jobba på att använda allt jag har i egen trädgård – komposter, ogräs, guldvatten, gräsklipp. Jag hoppas jordföretagens säljvolymer går ner tills detta problem är löst. Det är egentligen totalt oacceptabelt att vi konsumenter ska förväntas acceptera situationen.

  8. Profilbild för Birgitta Dahlquist
    Birgitta Dahlquist

    Hej! Tack för all kunskap ni delar med er av. Jag har letat efter en säckjord som INTE innehåller någon form av naturgödsel. Vissa jordar är mineralgödslade men sedan har de också tillsatt hönsgödsel så den jorden är inte aktuell. Däremot är Hasselfors P-jord mineralgödslad men där har de även tillsatt något som heter Rotkraft. Det har varit svårt att få fram någon info om detta på nätet men Lantbruksnytt skriver följande. ”Rotkraft är ett organiskt material från koncentrerade humus- och fulvosyror som finns naturligt i torv”. Vet du något om detta. Så tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Birgitta

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi vet ingenting om detta, intressant och tack för att du delar med dig av info.

  9. Profilbild för Annika Hammer
    Annika Hammer

    Förstått nu att jag bör beställa oekologisk planteringsjord, men är det alltså också så att man bör undvika höns-och kogödsel? Vad tar man istället?
    Har tänkt eko så länge att jag inte vet vad konstgödsel heter… Ska starta ny odling, så det finns ingen gammal jord eller kompost, tyvärr..

    Annika

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja det stämmer, det bästa är om man kan finna något organiskt gödsel som tillverkaren / försäljningsstället kan garantera är pyralidfritt.

  10. Profilbild för YVONNE SKöld
    YVONNE SKöld

    Har letat information om när pyralider började användas men inte hittat något. För visst är det något som började 2019-2020. Var det något som godkändes då? Är det inte märkligt att detta får fortgå, att i stort sett hela hobby odlings Sverige drabbas av av att det vi använder att odla i och gödsla med är förgiftat. Det är vi odlare som ska kolla att det är giftfritt. Ingen ställs till svars.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det verkar ha används långt till baka men vi anar att det eska,erat sedan 2010. Det är som vanligt med det mesta, alltid tredje part som får göra jobbet.

  11. […] innehålla rester av bekämpningsmedel, är det mer komplicerat än någonsin. Läs mer om detta: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Gödselskandal och sanningen om […]

  12. […] kan ni läsa mer om gifterna/ pyralider: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi? och här kan ni läsa mer om så och planteringsjord Behöver man så i […]

  13. […] Vad du än använder för gödsel, se till att det inte innehåller pyralider, läs mer om detta här: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi? […]

  14. Profilbild för Jessika Weilitz
    Jessika Weilitz

    Igår, frågade jag på Plantagen om pyralidfri jord. Då visste ingen av de anställda vad pyralider är…..
    Kompetensutveckling vore bra, Plantagen….

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Människor i den där kedjan vet väldigt lite, det är lite av deras affärsidé att anställa rockies. Så man får inte bli otrevlig och arg på dem ( det tror jag inte att du varit ), det ör inte de som jobbar där som är problemet utan ägarna och hela konceptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *