Din varukorg är för närvarande tom!
Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak

För oss fanns det endast en anledning att odla växten Shiso även om vi drömt om torkade japanska plommon. Vi ville göra den extremt goda japanska kryddan furikake. Jag hade njutit av köpta varianter på både sushi och nudlar tidigare men nu var det dags att göra den alldeles själv.
Min furikake består av 4 ingredienser, rostat sesamfrö, fint havssalt, nori-sjögräs och den japanska bladmyntan Shiso, eller shiso Pernilla som den också kallas. Växten finns i två färger, i alla fall i sverige, grönt och violett. Eftersom jag har en fallenhet för färgsprakande växter blir det den lila jag allt som oftast odlar. Bladen smakar som en blandning av bränt bröd, curry, mynta och basilika.
Lästips för dig som är premiumläsare: Odla shiso (bladmynta) – från sådd till skörd
Ingredienser
- En näve torkade shisoblad.
- 1 – 2 dl sesamfrön som först rostas i stekpanna.
- 1 – 2 tsk fint havssalt
- 2 sushiark nori som smulas sönder i små bitar
Gör så här: Rosta noriarken snabbt i en stekpanna så att de blir så pass torra att de går att smula med handen, tar ett par sekunder. Smula sedan även de torkade shisobladen och blanda med de rostade sesamfröna och saltet. Fyll på flaska eller burk och förvara torrt.
Tips: Har du svårt för sjögräs kan du utesluta denna ingrediens. Furikakekryddan är god att panera tex tofu och liknande substanser med och går även att använda som bordskrydda på tex nudlar, ris och sushi. Testa nästa gång du gör sushimakirullar att lägga en sträng inne i rullen med kryddan eller att vända ena sidan av en färdig makibit i kryddblandningen. Bladen fungerar också som en spännande smakförhöjare i tex i en lyxig nudelsoppa och är supersnygg som garnering.
Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi
Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar