Flädercampagne

Vår vän Karin berättade att hon skulle göra fläderchampagne för ett par år sedan. Receptet hade hon tappat bort så hon rekommenderade oss att leta på nätet. Vi hittade två recept ett på bloggen pickipicki och ett på kokaihop.se. Vi bestämde oss för att testa båda det ena på 2,25 l och det andra på 4,5l. I det ena receptet stod champagnen inomhus och i det andra i en hink i solen i tre dagar. Det som är extra viktigt när man vill få saker att spontanjäsa är att använda ekologiska råvaror i synnerhet citrusfrukter. Få frukter är så besprutade med fungicider som citrusfrukter ( detta dödar de spontana jästsvamparna på blommorna).

Vi föll mest för receptet som Pickipicki gjort då det var mer behändigt rent volymmässigt. men båda recepten fungerade bra. Det blev jättegod champagne!
Ingredienser:
15-20 fläderblomklasar
2,5 dl strösocker
2,25 l vatten
1 ekologisk citron ( Måste vara ekologisk så att spontanjäsningen inte hindras av bekämpningsmedel)1-2 msk äppelcidervinäger (bara pastöriserad vinäger)
Gör så här: Skaka av klasarna så att eventuella insekter ramlar av. Blanda vatten, socker, äppelcidervinäger och fläderblomsklasar i en stor glasburk eller damejeanne. Skala citronen med en potatisskalare och lägg i skalet samt saften från en halv citron. Låt stå i en till tre dagar i rumstemperatur tills du ser att jäsningen kommit igång, brukar bildas en rund ring på ytan när så är fallet. Sila därefter av vätskan och häll på flaska och förvara i kylskåp eller svalt. Lätta på korkarna och pys ut kolsyra lite då och då ur flaskorna så slipper ni att explosioner. Efter ett par veckor är fläderchampagnen ljuvligt god och ju längre den lagras ju starkare alkoholhalt får den. Vi har sparat i 6-8 månader med gott resultat. Förvarar du längre än så blir den lite väl frän för vår smak.
TIPS: Var noga med att pysa ut kolsyra från flaskorna lite då och då. Vi glömde det på en flaska som stod i kylskåpet i odlingskällaren. Den exploderade och slogs sönder två hyllor i kylskåpsdörren. Det kan bli stora krafter och står flaskan illa till kan den förutom materiell påverkan även skada både människor och djur vid en eventuell sprängning.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Flädercampagne”

  1. Jag har gjort fläderchampange, men gjorde det i måndags och kollat till det 2 dagar men såg inte ut som det kom igång och jäste, idag är det söndag och silar det, en fråga jag satte in det i kylskåpet skulle jag kanske inte gjort, kan jag göra en vildjäsning och hälla i eller det är kört med min champagne?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Se till att det börjar att jäsa igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *