Din varukorg är för närvarande tom!
Flädercampagne
Vår vän Karin berättade att hon skulle göra fläderchampagne för ett par år sedan. Receptet hade hon tappat bort så hon rekommenderade oss att leta på nätet. Vi hittade två recept ett på bloggen pickipicki och ett på kokaihop.se. Vi bestämde oss för att testa båda det ena på 2,25 l och det andra på 4,5l. I det ena receptet stod champagnen inomhus och i det andra i en hink i solen i tre dagar. Det som är extra viktigt när man vill få saker att spontanjäsa är att använda ekologiska råvaror i synnerhet citrusfrukter. Få frukter är så besprutade med fungicider som citrusfrukter ( detta dödar de spontana jästsvamparna på blommorna).
Vi föll mest för receptet som Pickipicki gjort då det var mer behändigt rent volymmässigt. men båda recepten fungerade bra. Det blev jättegod champagne!
Ingredienser:
15-20 fläderblomklasar
2,5 dl strösocker
2,25 l vatten
1 ekologisk citron ( Måste vara ekologisk så att spontanjäsningen inte hindras av bekämpningsmedel)1-2 msk äppelcidervinäger (bara pastöriserad vinäger)
Gör så här: Skaka av klasarna så att eventuella insekter ramlar av. Blanda vatten, socker, äppelcidervinäger och fläderblomsklasar i en stor glasburk eller damejeanne. Skala citronen med en potatisskalare och lägg i skalet samt saften från en halv citron. Låt stå i en till tre dagar i rumstemperatur tills du ser att jäsningen kommit igång, brukar bildas en rund ring på ytan när så är fallet. Sila därefter av vätskan och häll på flaska och förvara i kylskåp eller svalt. Lätta på korkarna och pys ut kolsyra lite då och då ur flaskorna så slipper ni att explosioner. Efter ett par veckor är fläderchampagnen ljuvligt god och ju längre den lagras ju starkare alkoholhalt får den. Vi har sparat i 6-8 månader med gott resultat. Förvarar du längre än så blir den lite väl frän för vår smak.
TIPS: Var noga med att pysa ut kolsyra från flaskorna lite då och då. Vi glömde det på en flaska som stod i kylskåpet i odlingskällaren. Den exploderade och slogs sönder två hyllor i kylskåpsdörren. Det kan bli stora krafter och står flaskan illa till kan den förutom materiell påverkan även skada både människor och djur vid en eventuell sprängning.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
2 svar till ”Flädercampagne”
Jag har gjort fläderchampange, men gjorde det i måndags och kollat till det 2 dagar men såg inte ut som det kom igång och jäste, idag är det söndag och silar det, en fråga jag satte in det i kylskåpet skulle jag kanske inte gjort, kan jag göra en vildjäsning och hälla i eller det är kört med min champagne?
Se till att det börjar att jäsa igen 🙂
Lämna ett svar