Fläderchampagne med blåbär

Egen cider champagne med blåbär och fläder

Efter att vi hade gjort  två satser ”Vanlig” fläderchampagne var det dags att experimentera lite. Vad händer om man mortlar 1,5 dl färska blåbär och tillsätter brygden?   Resultatet blev precis lika bra som den ”vanliga” men färgen blev otroligt mycket vackrare!

Extra viktigt! När man vill få saker att spontanjäsa är det en god idé att använda ekologiska råvaror, i synnerhet citrusfrukter. Få frukter är så besprutade med fungicider som citrusfrukter. På ica hittade vi fyrpack med ekologiska citroner för 17:90 och de fungerade utmärkt.
Ingredienser
15-20 fläderblomklasar
2,5 dl strösocker
2,25 l vatten
1,5 dl nyplockade blåbär
1 ekologisk citron ( Måste vara ekologisk så att spontanjäsningen inte hindras av bekämpningsmedel)
1-2 msk äppelcidervinäger (bara pastöriserad vinäger)
Gör så här: Skaka av klasarna så att eventuella insekter ramlar av. Blanda vatten, socker, äppelcidervinäger och fläderblomklasar i en stor glasburk eller damejanne. Skala citronen med en potatisskalare och lägg i skalet samt saften från en halv citron. Mortla 1,5 dl blåbär så att alla blåbär går sönder och häll ner blåbärsmoset. Låt stå i ett dygn och sila av. Låt champagnen stå i ytterligare ett dygn eller två i en damejanne tills du ser att spontanjäsningen kommit igång. Brukar synas som lite skum på ytan och aktivitet i vattenlåset. Tappa sedan upp den på flaskor och förvara flaskorna kylskåpskallt. Plastflaskor är säkrast då det skapas ett väldigt högt tryck när champagnen kolsyrar sig och har man otur så kan glasflaskor explodera.  Förvarar du den i glasflaskor är det viktigt att pysa ut kolsyra ur dem genom att lätta på korken någon gång i veckan. Champagnen kan förvaras kylskåpskall i ett år men är godast i ca 8 månader.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *