Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror Gröns maskroskaffe på SVT Nyheter

I förrgår fick vi besök av Sebastian och Sebastian på SVT Nyheter som ville smaka och fröhöra sig om hur man kan göra eget kaffe. Kaffepriserna blir allt högre och att odla eget kaffe från kaffebuske tar extremt lång tid och skörden är minimal.
När jag hörde om att man kan rosta maskrosrötter och mala till ett kaffeliknande pulver, blev jag nyfiken att testa. Både jag och Theres blev glatt överraskade över resultatet och så skrev vi ett inlägg här på farbrorgron.se om tillvägagångssättet. Nu har tydligen ryktet om vårt maskroskaffe spridit sig så fler blir intresserade av att smaka och veta mer.
SVT:s Sebastian och Sebastian kom förbi oss i Västerås i förrgår och gjorde ett litet reportage där jag berättade om hur jag går tillväga. Våra grannar på andra sidan häcken fick också smaka och ge sina omdömen. Det färdiga inslaget på SVT Nyheter kan ses här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alternativet-nar-kaffe-blir-dyrare-maskrosor



Här kommer receptet igen:
Maskroskaffe
Egentligen var det redan våren 2023 vi försökte oss på att göra kaffe av maskrosrötter för första gången. Men ugnen i stugan är lite för varm och receptet vi kikade på som referens ville att rotbitarna skulle rostas under allt för lång tid. Resultatet blev små kolbitar som inte ens var lönt att testa att göra något av. I år var vi försiktigare och torkade och rostade rötterna hemma i Västerås och rostningen skedde under 12 min på 200 grader.



Det doftar choklad
Resultatet blev fantastiskt bra och medans rotbitarna rostades i ugnen spred det sig en doft av kaffe och choklad i hela lägenheten. Vi blev så påverkade att vi var tvungna att slänga ihop en kladdkaka och njuta av till detta koffeinfria kaffe. Verkligen inte fel dessa tider när man är ute i odlingarna till midnatt och behöver all energi som går att frambringa.
Tre chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka glutenfri
Hur det smakar?
Ja det smakar fantastiskt gott skulle vi vilja påstå. Vi var lite skraja över att det antingen skulle bli för blaskigt eller för beskt, men smaken blev nästintill perfekt och väldigt nära kaffe, överraskande bra! Säkerligen kan man experimentera mer med rostningen och få fram flera brända toner eller ett mildare kaffe om det kan ske skulle passar bättre. Det blev så pass gott så att vi ska ut på maskrosrots jakt i helgen och bygga upp ett lager för framtiden, så bra var det!
Skörda tvätta hacka
Det första man behöver göra är att leta upp maskrosplantor och gräva upp dem med en liten spade eller en hori hori kniv, så att man får upp så mycket av rötterna som möjligt. Sedan behöver man tvätta bort all jord från dem. Först sköljde jag bort all löst sittande jord under rinnande vatten och sedan borstade jag bort resterande jordpartiklar. Jag tyckte att det var enklast att lägga alla rötter i en stor kastrull och fylla på vatten och borsta dem med en rotborste, då skvätter det inte över hela köket eller på mina kläder utan bara runt under vattnet i kastrullen. Blev det för invecklat på några rötter, så att det fastnade jord där, så skar jag bort den biten eller pillade bort jorden med en kniv.
Torka, rosta och mala
Lättast och det snabbaste sättet att torka de hackade rötterna är att lägga dem på en bakplåtsbeklädd plåt i ugnen, 50 grader och med luckan på glänt. Det underlättar om man rör runt bland rotbitarna någon gång i timmen med en stekspade. Efter ett par timmar har de torkat. Vi låter dem sedan eftertorka i rumstemperatur under några dagar. Rostningen sker på samma sätt, i ugnen på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt, men nu på 200 grader dubbelvärme, ej varmluft. Ställ gärna timer på ca 10 minuter när du rostar rotbitarna och sätt dig sedan vid ugnsluckan de sista två minuterna och titta.
Andra recept på nätet anger ofta en längre tid på rostningen vilket för oss resulterade i att alla rötter tidigare år förkolnade. Rosta hellre för lite än för mycket, man kan alltid rosta lite mer vid ett senare tillfälle. Det visar sig när du maler rotbitarna ifall de rostats eller inte, det är svårt att se på dem innan de är malda. Kolla gärna på filmen som ligger här nedanför så kan du se mer.
Malningen skedde först med mormor Annys gamla kaffekvarn, men den var i så dåligt skick efter alla års malande av kaffe bönor, så vi tog fram elkvarnen till slut. Allt för att göra kaffet så finmalt som möjligt. Härom dagen hittade vi en ”ny” kaffekvarn på en loppis, exakt samma modell från Eskilstuna som Annys, men i ett mycket bättre skick. Vi hoppas att framtidens kaffe kommer att kunna malas på denna.
Läs mer om Anny: Mormor Annys konserveringsbok

Brygga maskroskaffe till två personer
Vi valde, de två gånger vi druckit detta kaffe, att hantera maskroskaffet som kokkaffe. Vi var lite väl rädda om vårt pulver och ville inte riskera att bryggaren, fast att vi har en moccamaster, inte skulle få ut all smak ur pulvret. I framtiden, efter helgens skördande, ska vi testa att brygga i vår bryggare.
Ingredienser
- Två kaffemått med fint malda rostade maskrosrötter
- 4 del vatten
Gör så här: Koka upp 4 dl vatten och när vattnet kokar heller du i två kaffemått malt maskroskaffe pulver och rör runt. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i en eller två minuter, sila av och njut.
Maskroskaffe
Söker man på nätet på maskroskaffe får man många träffar, testa genom att trycka HÄR. Men för oss odlarnördar och självhushållare ligger ju mycket av glädjen i att skörda själva. Bara det här med att se vissa av våra ogräs som en resurs är ju bara helt fantastiskt. Det skapar en ännu större kärlek till naturen och får oss att leva i större samklang med den. Lycka till med ert letande, rostande och bryggande, hoppas ni gillar det lika mycket som vi. Berätta gärna vad ni tycker.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Farbror Gröns maskroskaffe på SVT Nyheter”
Jag tycker verkl du/ni gör en mänsklighetens tjänst på många sätt nu.
Fortsätt fixa på o var kreativa- ni ger glädjespår att följa.
Varma hälsningar Anne-Sofie i Vimmerby👋
Lämna ett svar