Falsk ostkaka på zucchini

En härligt krämig ostkaka som passar lika bra till kaffet som till efterrätt, här serverad med vispad grädde och hemkokt körsbärssylt. Har du som vi, sparade zucchinis från förra årets odlingssäsong?  Passa isåfall  på att göra något riktigt gott av dem.

Ingredienser
1 kg zucchini
1 1/4 dl strösocker ( det funkar med bara 1/2 dl socker om du inte vill ha den fullt så söt)
4-5 msk vetemjöl
20-40 sötmandlar ( förvällda och rivna )
5 bittermandlar ( förvällda och rivna )
5 dl mjölk
4 ägg
1 Skvätt salt (söta bakverk behöver oftast en liten skvätt salt för att få fin balans på sötman)
lite smör att smörja formarna med

Gör så här: Skala och kärna ur zucchinin. Skär den i 3-4cm stora bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Sila av och låt bitarna svalna och mosa dem sedan. Blanda mjölk, ägg, riven mandel, vetemjöl, salt och den mosade zucchinin. Grädda smeten i 2 ungsformar för formbröd eller något liknande och grädda dem i ca 1 h på 200 grader. Kakan bör inte vara så hög, mellan 4-7 cm är lagom. Gillar du kardemumma eller kanel så smaksätt ostkakan med det. Jag gjorde en med ett par tsk nymortlad kardemumma och den blev sagolikt god.  Lycka till.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

10 Comments

    1. Jag har frusit in en ostkaka gjord på zucchini och den var lika god som den oinfrysta. När jag gör denna ostkaka använder jag oskalad mandel och bittermandel. Tycker att det finns så mycket smak i skalet.

  1. Gjorde den idag,SÅ himla god!!! Den kommer jag att göra fler ggr,men nästa gång tror jag att skalet på mandeln får vara kvar och en del av dem ska jag bara finhacka.Tack snälla för receptet!💖🥒

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *