Din varukorg är för närvarande tom!
Buljong – ta vara på ditt avfall

Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt användbart i såser och grytor.
Hur underbart är det inte att ha byttor och islådor i frysen med smakrik grönsaksbuljong som ligger och väntar. De senaste halvåret har vi verkligen skärpt till oss och sett till att få ut det mesta möjliga av vårt köksavfall. När man ändå står vi spisen kan man ju ha en till kastrull puttrande, så jobbigt är det ju inte. Buljongens smak blir lite olika beroende på vad det är för grönsaker som hamnar i varje specifik kastrull. Inte gör det oss något ifall de smakar lite olika från gång till gång. Det är ju bara spännande!

Grönsaksbuljong
Så här kan en vanlig grönsaksbuljong se ut hos oss. Några yttre blad av savoykål, lite lökblast (gör buljongen lite extra mörk), några rotbitar av palsternacka och rotselleri och ett par stjälkar halvseg stjälkselleri. Det kan såväl vara fina bitar av grönsaker som det rena skräpet som man slänger i komposten tex skal av morötter och andra rotfrukter och snuttar och biten närmats blasten. Se bara till att skräpet är rent. Receptet nedan kan halveras, dubbleras mm. Detta är vår grundproportion som vi utgår från. Känn dig fri att laborera med dessa portioner och smaklig måltid, vad det nu än blir.
Ingredienser
- Ca 1 liter grönsaker
- Ca 1 liter vatten
- 2 – 3 msk rapsolja
Gör så här: Hacka grönsakerna i centimeterstora bitar och fräs dem i rapsoljan i 1 – 2 minuter.Häll i vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda i 20 – 30 min med ett lock på glänt. Sila av buljongen och häll vätskan i en ren kastrull och låt det sjuda utan lock tills att det är 0,75 – 1 dl vätska kvar. Låt buljongen svalna. Buljongen håller några dagar i kylskåpet men flera månader om du fryser den. Glöm inte att salta när du sedan använder grönsaksbuljongen.
– ANNONS –
Hur man lagar buljong och andra recept kan du finna i vår bok Skörda lagra laga. Den finns både på bokus och Adlibris.
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar