Buljong – ta vara på ditt avfall

Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt användbart i såser och grytor.

Hur underbart är det inte att ha byttor och islådor i frysen med smakrik grönsaksbuljong som ligger och väntar. De senaste halvåret har vi verkligen skärpt till oss och sett till att få ut det mesta möjliga av vårt köksavfall. När man ändå står vi spisen kan man ju ha en till kastrull puttrande, så jobbigt är det ju inte. Buljongens smak blir lite olika beroende på vad det är för grönsaker som hamnar i varje specifik kastrull. Inte gör det oss något ifall de smakar lite olika från gång till gång. Det är ju bara spännande!

Grönsaksbuljong

Så här kan en vanlig grönsaksbuljong se ut hos oss. Några yttre blad av savoykål, lite lökblast (gör buljongen lite extra mörk), några rotbitar av palsternacka och rotselleri och ett par stjälkar halvseg stjälkselleri. Det kan såväl vara fina bitar av grönsaker som det rena skräpet som man slänger i komposten tex skal av morötter och andra rotfrukter och snuttar och biten närmats blasten. Se bara till att skräpet är rent. Receptet nedan kan halveras, dubbleras mm. Detta är vår grundproportion som vi utgår från. Känn dig fri att laborera med dessa portioner och smaklig måltid, vad det nu än blir.

Ingredienser

  • Ca 1 liter grönsaker
  • Ca 1 liter vatten
  • 2 – 3 msk rapsolja

Gör så här: Hacka grönsakerna i centimeterstora bitar och fräs dem i rapsoljan i 1 – 2 minuter.Häll i vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda i 20 – 30 min med ett lock på glänt. Sila av buljongen och häll vätskan i en ren kastrull och låt det sjuda utan lock tills att det är 0,75 – 1 dl vätska kvar. Låt buljongen svalna. Buljongen håller några dagar i kylskåpet men flera månader om du fryser den. Glöm inte att salta när du sedan använder grönsaksbuljongen.


– ANNONS –

Hur man lagar buljong och andra recept kan du finna i vår bok Skörda lagra laga. Den finns både på bokus och Adlibris.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *