Din varukorg är för närvarande tom!
Håll skörden färsk länge
Både piplök och stjälkarna från topplök håller sig färska och fina i ett glas vatten i rums-temperatur i ca en vecka. Byter du dessutom vatten varje dag så blir inte den delen som står i vatten slemmig och behöver skäras bort. Att vi har dem i fönstren istället för i kylen beror helt enkelt på att de är så höga så att de inte får plats där. Pip- och topplöksstjälkarna är vansinnigt goda att ha på smörgås, i kalla såser, örtsmör, crepes, omeletter, i stället för vanlig lök i grytor och såser mm.
Broccoli mår som många andra kålsorter bra av att stå i vatten på en kall plats. När vi skördat broccolin under sommaren förvarar vi den i ett glas i kylskåpet och byter vatten ungefär var tredje dag, på höstkanten sker förvaringen på balkongen. Rekordet är att ha dem stående så här i 2 veckor med vattenbyte varannan eller var tredje dag. Men allra bäst smakar de om man konsumerar dem inom en vecka. När vi testat att förvara broccoli i rumstemperatur, börjar den blomma. I kylskåpet hålls den i sitt skördade skick. Vi skördar broccoli ända in i december. Få kålsorter är så generösa med sin skörd som broccoli och portionerar ut den på ett sådant lagomt vis under ca hela 6 månader. Mycket av vår broccoli förväller vi och fryser in också.
Nyskördade rädisor är också en grönsak som håller sig fräschare i en skål med vatten istället för att ligga och skrumpna ihop på en kylskåpshylla. Rädisorna som vi sommarsått och skördar på hösten förvarar vi i vatten på balkongen. Vi byter vatten varannan, var tredje dag. Vi finner rädisan en aning lyxigare under hösten i sallader än under våren där den är mer förutsägbar. Dessutom är det en riktigt skön känsla att slänga upp en bunt nyplockade rädisor på diskbänken i mitten av oktober.
Till våra frukostsmörgåsar, lunchmackor eller grönsallad blandar vi gärna gröna blad av sallat, ruccola, kål och olika kryddväxter. Genom att plocka en härlig bukett, sätta den i ett glas med vatten och ställa den på köks-bordet, har vi fräscht och härligt grönt att plocka av, närhelst vi önskar. Bladen håller sig fina i flera dagar och man behöver inte springa ut i morgonrocken varje morgon. Dessutom är det en fröjd för ögat att ha en vacker bukett att kunna njuta av och underbart att aldrig behöva kasta buketten, likt alla blomsterbuketter man annars har i vas, utan då och då kunna snaska på ett blad eller två när man liksom går förbi.
De grödor vi inte tror att vi kommer att äta upp den närmaste veckan får stå kvar i odlingen så länge det är möjligt. Finns det risk att de dukar under av bistert klimat, skördar vi och lagrar på annat sätt, tex genom torkning, mjölksyrning, infrysning syltning eller safting. Vilka är dina bästa lagringstips?
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
3 svar till ”Håll skörden färsk länge”
Din broccoli låter som en bra sort – vet du namnet? Jag försöker precis som du att skörda när vi äter upp det. Sedan hamnar mycket i frys eftersom jag saknar matkällare. Blir en del inläggningar också. Vanlig lök och vitlök förvarar jag i rumstemperatur liksom pumporna. Pumporna slaktas eftersom från november till februari. Det är så bra att de går att förvara på ett enkelt vis
Krispiga rotfrukter länge!
Min far Bengt Flärdh har kommit på ett bra knep för alla sorters rotfrukter:
Ta en godislåda ( finns att hämta gratis hos de flesta som säljer godis).
Lägg ett upp och nedvänt litet fat i botten.
Slå på någon matsked kallt vatten.
Lägg i rotfrukterna och lägg på locket löst, och ställ i kylskåpet.
Med denna metod skrumpnar de inte på flera veckor!Hej! Vi skrev om detta fantastiska knep i ett inlägg för något år sedan. Då hade vi hört om tipset från Lena Israelsson. https://farbrorgron.se/morotter-sa-lagrar-vi-de/ Knepet har verkligen fungerat bra för oss. Hälsa och tacka honom!
Lämna ett svar