Hur vi bekämpar Kålfjäril och kålmal

Kålfjärilslarver äter på krasse. Krasse är en bra indikatorväxt för kålfjärilslarver, inte sällan hittar man dem där i stort antal.

I år testade vi att bekämpa kålmal och kålfjäril med hjälp av en bakterie som de inte tål. Det tar ju en hel del tid i anspråk att spruta och hålla på  men det var det helt klart värt. Vi har redan skördat en del kål och kommer kunna skörda mer under höst och vinter.

2016 har verkligen varit ett svårt år för alla som odlar kålväxter. Kålmalen dök upp i slutet av maj på många ställen i landet och från en dag till en annan var de bara där och precis överallt. Vill man inte använda gifter så gäller det att ha is i magen när kålmalarna dyker upp. Först måste malarna få lägga ägg som sedan kläcks och blir till larver. När sedan larverna kryper runt kan man bekämpa dem med ett bakteriepreparat som gör att de dör. Söker man på internet efter ”kålmal bekämpning” hittar man preparat till försäljning.

Lär dig hur den här fjärilen ser ut så vet du när invasionen är på väg.

Vi löste upp bakteriepulvret i vatten tillsammans med en droppe diskmedel och sprutade på kålväxterna, i omgångar. Nästkommande gång de knaprar på plantorna får de i sig bakterierna och dör. Vi testade att bekämpa med dessa bakterier för första gången i år och det fungerade jättebra, se film längst ner i inlägget. Visst, plantorna såg lite malätna ut, men de klarade sig och vi har redan skördat både mängder av broccoli, spetskål, vitkål och några huvuden av rödkål.

Dessvärre var kålmalen bara den första snyltgästen i år. Under sommaren dök nästa fara upp ”Kålfjärilen”. Den ser ut som härliga somriga bleka citronfjärilar med en till tre svartbruna prickar, på vardera vinge.

Visst är de vackra men vill du ha dina kålplantor för dig själv måste du klämma eller ta bort äggsamlingarna.

Men kålfjärilen är en ulv i fårakläder som parar sig bland dina växter för att sedan lägga sina äggsamlingar på undersidan av bladen på dina kålplantor. Favoriten verkar vara broccoli och svartkål, åtminstone i våra odlingar. I år har vi klämt ihjäl 50-70 äggsamlingar och det är det säkraste sättet att hålla kålfjärilens larver från dina kålplantor, att klämma ihjäl dem innan de kläckts.

De största angreppen av kålfjäril sker oftast i september hos oss.
Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

7 svar till ”Hur vi bekämpar Kålfjäril och kålmal”

 1. var skaffar du dessa bakterier????

 2. Att täcka hela fältet är bra lösning

 3. Insektsnät funkar perfekt!

 4. Hej! jag har en liten fundering. Jag har för första gången odlat kål. Både grönkål och röd och grön spetskål. Har odlat under duk, men min lilla odling har ändå blivit angripen av någon fjäril eller mal. så ledsamt och tråkigt. jag odlar i pallkrage så har inte så mycket. Idag ska jag försöka plocka bort de larver jag hittar och klämma äggen. Nu till min fråga. Är det kört för min lilla odling? ska jag plocka bort de blad som blivit ätna på av larverna eller är de fortfarande ätbara för mig? Känns oaptitligt att äta kål som en larv har tuggat på. Hur gör jag?

  Med vänlig hälsning, Lina

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   När det gäller grönkål kan man plocka bort alla ätna blad och är det mycket kan man helt enkelt kapa hela plantan någon decimeter ovanför jorden och låta den börja om. Men det förutsätter att man är noga med att hålla nya larver borta annars blir det på samma sätt igen. Spetskålen kan man också börja om med genom att kapa, men då kommer det inte blidas något nytt huvud utan några mindre och lösare huvuden där det stora skulle ha utvecklats. Eller så blir det bara nya blad. Dessa blad är också riktigt goda. Håller med om att angripna blad inte känns så aptitliga, men det är egentligen ingen fara att äta dem. Larverna brukar dock inte vara särskilt goda.

 5. Det är hjälpsamt att nämna att bakterien heter Bacillus thuringiensis, så kan de som vill själva prova på.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Bra att du nämner det. Tack. Den som söker, den finner. Mvh Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *