Enkla och snygga tunnlar med fiberduk att göra själv

Känsliga växter kan behöva skyddas med fiberduk när de planteras ut. Vi skyddar t ex kålplantor mot skadedjur eller gurkväxter mot kylan. Men framför allt gör vi det för att ge dem det lite extra ombonat. Så här gör vi enkla och snygga fiberdukstunnlar.

Johannes pappa har lämnat efter sig en hel del grejer vid vår stuga. Bland annat finns det delar av vindskydd i bambu, lite varstans. Vi har inget behov att skärma av någonstans och om vi ska vara helt ärliga så är vi inte så förtjusta i just vindskydd av bambu. Men när vi byggde ut vår pallkrageodling för två år sedan hittade Johannes ett nytt användningsområde för bamburibborna i vindskyddet.

vindskydd bambu

Fixa bågarna

Han pillade loss ett flertal ribbor, efter att ha testat dess böjlighet. Längden på bambun passade precis för att göra bågar till pallkragarna. Det var bara att böja och sticka ner bågarna i pallkragarna på lagomt avstånd. Det blev nog mellan tre och fyra bågar per pallkrage. Vill man få den lilla tunneln att se så snygg ut som möjligt sätter man ribborna med jämna mellanrum och låter bågarna vara lika höga.

Över bågarna la vi fiberduk. En sådan sort som inte smular sig, utan som finns på rulle och heter något i stil med professionell . En extra slitstark fiberduk kan man återanvända flera gånger om. När den dessutom köps på rulle, kan man klippa exakt så lång som man vill ha den och slipper kanske skarva. Tänk att duken behöver vara mycket större än man först tror. Växterna man har under kommer att växa på höjden.

För att få duken att ligga kvar använde vi stenar som tyngder och liksom bäddade in överflödig duk under stenarna. När man skulle vattna eller titta till växterna kunde man bara ta bort några stenar och lyfta på duken och sticka in slangen.

Det är inte säkert att bambubågarna håller i flera år. För oss gör det inget eftersom vi har så många ändå som vi kan använda. Vi eldar upp de som går av eller spricker. Ett extra plus för detta återvunna material, är just att det är naturligt och kan brytas ned i komposten eller eldas upp.

De snyggaste bågarna blir på pallkragar, men det funkar bra även i större odlingsbäddar och på friland om man inte är så kinkig med estetiken.

Bamburibborna passar i flera olika slags odlingsbäddar och även på avgränsade områden på friland. Det är få odlingsmaterial vid utplantering som kan ge växterna det där lilla extra för att växa bra. Vi tycker att fiberduken är beskrivbart bra i detta läge för våra växter. Vi har fler inlägg som handlar om pallkrageodling och hur vi skapar bra jord.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Enkla och snygga tunnlar med fiberduk att göra själv”

  1. Hej! Vilken bra idé med bamburibborna! Klöv ni dem på något sätt och hur gjorde ni i så fall? Hälsningar /Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *