Bli av med bananflugor – Våra bästa tips!

Det är precis så här jag inte vill att det ska se ut!

Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande varelser. Men hur bär man sig åt för att verkligen få ner antalet, kanske helt och hållet, och hur kommer det sig att de blir så många på så kort tid?

Bananflugor finns där frukter och grönsaker finns, i synnerhet bland bananer, men de trivs också i närheten av förädlingsprocesser som syrning och jäsning. Det enklaste man kan göra för att slippa dem är att undvika allt som kan locka dem, speciellt att ha frukt och grönsaker framme. Men om man inte vill eller kan undvika frukt och grönsaker och dessutom älskar att odla och pyssla med olika förädlingar, kan man behöva ta upp striden mot dem på ett effektivare sätt. I mitt fall blev det att bygga en ny slags fälla för att skapa en plats dit jag kunde locka dem för att senare döda dem och det fungerar mycket bra.

Förstå din fiende – bananflugor

Det finns flera metoder man kan använda sig av för att begränsa bananflugor. Genom att se till att frukter och grönsaker som blir dåliga inte ligger inomhus och drar till sig flugor begränsar man deras möjligheter att bli fler. Det är nämligen där och i närheten av dessa dåliga frukter och grönsaker som bananflugorna föder upp sina barn och det är när vi förstår deras forplantningsprocess vi verkligen kan börja kriga målmedvetet och på allvar decimera dess antal.

Larver som förpuppat sig. De ser ut som minikumminfrön med blotta ögat. Här sitter de på utsidan av ett fat där jag lagrat min tomatfälla.

Bananflugor Fortplantningen

Det var när jag upptäckte hur bananflugorna skötte fortplantningen, ja var deras barn placerades, som jag kunde få ner flugornas antal. Det är nämligen så att dessa odågor har en förkärlek för  tomater som ger upp. Så fort det finns en skada på en tomat eller när de börjar bli gamla kommer det honor och lägger sina ägg i de skadade eller halvruttna grönsakerna. På ett dygn kan det ha placerats ett gäng ägg som för ögat är mycket svåra att se. Efter ett tag kläcks äggen och ut kommer små larver, som inte heller är så lätta att upptäcka då de inte krälar runt så mycket. Dessa larver förpuppar sig ganska snart både på de skadade frukterna där de tidigare levt som ägg och larver, men också bredvid och runt i kring de dåliga grönsakerna som tex på tallrikar, brickor, fönsterbrädor mm. Ett vant öga kan upptäcka dem om man vet vad man ska leta efter. De ser ut som ett gäng mini-kumminfrön och i varje liten puppa ligger en ny individ redo att kläckas.

Att inte se hela processen

Denna procedur från ägg, via puppa till färdig organism kallas för fullständig metamorfos. Många gånger kan det vara denna stegvisa förvandling som gör det svårt att verkligen minimera antalet flugor. Man tappar lätt bort sig mitt i transformeringen och ser inte orsak och verkan så tydligt. Att flugorna liksom gömmer sig i ett förpuppningsstadie och man då tror att man fått ner antalet tills de blossar up igen. Det spelar ju ingen all om man dränker mor och far om de innan det har lyckats para sig och lägga mängder med ägg som kläcks efter ett par dagar. Det är därför det kan kännas hopplöst när man, samtidigt som man tittar ner i sina fällor och upptäcker mängder med drunknade flugor, aldrig liksom verkar bli av med dem.

Mitt bästa vapen är en tomatfälla. En halvdålig tomat och en dammsugare!

Mitt bästa vapen mot bananflugor

Mitt bästa vapen är dammsugaren och en tomat som håller på att ge upp. Jag ser till att locka de små liven till det de verkligen är ute efter och dräper dem mitt i kläckningen och i fortplantningen. Då vi lagrar ett par hundra kilo tomater inomhus under hösten är det aldrig något problem att finna tomater påväg till tomathimlen. Förvarar man tomater inomhus på brickor och fat hittar man dem där det verkar uppehålla sig flest flugor. Det är ganska lätt att finna dåliga tomater med hjälp av bananflugorna innan man själv märker att de börjar bli dåliga. Ju tidigare man upptäcker de dåliga grönsakerna desto snabbare utrotar man flugorna.  Jag brukar ta just den tomaten / tomaterna där flugorna uppehåller sig och placerar den/dem på ett fat på ett ställe där jag lätt kan bevaka flygtrafiken och dammsuga lite då och då. På bilden ovanför är det en gul Brandywine och det är i dess sprickor den börjar bli dålig och just sådana här små sprickor verkar bananflugorna älska.

Trägen vinner

När jag sitter hemma och arbetar svänger jag förbi med dammsugaren strax ovanför tomatfällan var och varannan timme. Jag brukar i samband med damsugningen knacka lite på fatet och då brukar det flyga upp ytterligare ett gäng med flugor som tidigare lyckats hålla sig fast i tomaten. Jag låter dammsugaren vara på i ca en minut efter att jag är klar, för att säkerhetsställa att flugorna verkligen dör. Jag har några gånger satt på en genomskinlig plastpåse och en gummisnodd på dammsugarmunstycket, bara för att se om de lyckas med att överleva och krypa ur dammsugaren, men har aldrig upptäckt några flugor.

Andra vapen

Det finns som sagt många olika lösningar (vapen) mot bananflugorna och man får laborera sig fram till vilka man tycket fungerar bäst. Min rekommendation när det gäller allsköns skadedjur är att man bör använda sig av flera tekniker samtidigt för att uppnå bäst effekt. Tidigare har jag främst testat två tekniker parallellt med gott resultat. Dels olika slags vinäger / alkohol-blandningar stående i glas med en skvätt diskmedel i, så att flugorna dränker sig, samt klisterlappar för att de ska fastna och dö svältdöden. Dessa två tekniker tillsammans med dammsugartekniken ger ett riktigt bra resultat.

OBS!
Har du dessa bananflugproblem utan att vara en odlare går det alldeles utmärkt att byta ut den dåliga tomaten mot en brun banan som du med fördel skär ett litet snitt i.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Bli av med bananflugor – Våra bästa tips!”

 1. Profilbild för Anette Olsson
  Anette Olsson

  Hej!
  Hur lång tid tar det från att ägget lagts till att en ny fluga flyger omkring och kan lägga nya ägg?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Oj, det har jag faktiskt inte någon koll på.

 2. En liter kokande vatten i varje köksvask på kvällen, som det sista man gör i köket, är ett bra komplement. Det har dragit ner ytterligare på mängden bananflugor hos oss. Ägg som lagts nära vattenlåsen koagulerar då enligt uppgift.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   🙂 Tack

 3. […] 9. Bli av med bananflugor – bästa tipset! | Farbror Grön […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *