Snart tittar rabarbern upp på allvar och inte långt efter det börjar rabarberblommorna att krypa fram. Frågan många då ställer sig är om man ska låta blommorna växa upp eller om man ska kapa dem. Hur man gör beror på vad man vill ha för resultat, man kan både kapa och att låta bli att kapa eller kan man göra på båda sätten samtidigt?
Det är en högst relevant fråga att ställa sig när rabarbern tittar upp, ska man kapa blommorna eller inte. Man kan göra på två eller varför inte tre sätt? Vill man att rabarbern ska satsa på blommor, som sedan bildar frö för att i framtiden vinterså rabarber och göra nya plantor, då kan man låta stänglarna växa. Vill man skörda så mycket som möjligt från en planta är det bäst att kapa blommorna, så att kraften läggs på bladen och därmed stänglarna istället för på blommorna. Eller så låter man blomman blomma och pryda platsen med sin skönhet och nöjer sig med de stjälkar man skördat. Man kan ju också, om man har flera plantor, låta några bilda blommor och kapa blommorna på några plantor.
Kapa och inte kapa
Oftast har man ju faktiskt flera rabarberplantor så att man kan göra på flera sätt, det beror ju på vad man vill med rabarbern och hur mycket skörd du vill ha. Oavsett vad du gör så måste jag verkligen slå ett slag för guldvatten, kiss utspätt med 7 – 12 delar vatten. Rabarberplantor blir sagolikt bra och smått gigantiska efter ett par år med kissvattning, vattna med detta ofta från att de tittar upp fram tills att de vissnar ner.
Genom att ge dem detta ”rabarberlivselixir” under hela sommaren kan man också få en lika stor skörd i augusti – september som den skörden man brukar få i april – juni. Det är ju också kutym att man är generös, att man ger tillbaka något när man tar något. I det hör fallet blir något du måste bli av med till något riktigt bra till rabarbern. Får du mer kiss än du behöver, vilket kanske inte är helt osannolikt, kan du även vattna andra växter med guldvatten.
Sticklingsföröka
Glöm för allt i världen inte att sticklingsföröka rabarber om du har några plantor som breder ut sig och du vill ha flera plantor. Att sticklingsföröka rabarber kanske det lättaste sättet att föröka rabarber på.
Läs mer om sticklingsförökning: Rabarber – Rotsticklingar så här gör du, Rabarbern tar sig
Kakrecept: Saftig rabarberkaka med smak av citron Lemonadrecept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck Kakrecept: Rabarberkaka med mörk choklad
Ett misslyckat försök
Ett år när jag kapade alla Rabarberblommor när de fortfarande var i knoppstadiet tyckte jag att de såg så frodigt aptitliga ut. Jag bestämde mig för att marinera dem i Japansk soja och steka dem hastigt till en nudelrätt. Ingen gillade dessa, inte ens jag! Det var ett bottennapp! Men man måste våga att testa ibland, för gör man inte det så får man ju aldrig reda på hur det fungerar. Däremot är recepten ovanför på bilderna fantastiskt goda och klickar du på den rödmarkerade texten i respektive bild så kommer du till receptet direkt.
Blommorna följer med in
Om och när man kapar så är ju helt klart den givna platsen för rabarberblommor i en vas med kallt vatten. PÅ vårt köksbord eller i ett fönster skänker de visuell njutning i flera dagar. Dessutom påminner de mig om att det är omväxlingsvis dags att skörda och att samla guldvatten till mina rabarber. Vad och hur du än gör, lycka till.
Underbara recept med rabarber: Rabarberkaka med mörk choklad, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Läskande rabarberglass till heta sommardagar, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert, Sagolik sylt med jordgubbar, rabarber och vanilj, Rabarberkaka med mandelmassa
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar