Kanske är inte ärtpesto det man vanligtvis tänker på när man tänker på ärtor men det är en underbara röra som passar till mycket. Som smörgåspålägg, på den nykokta pastan, som en kall sås till en middag eller som en tapasröra. Med citron i röran påminner den om avokadoröra.
Ärtpesto
Ingredienser
- ca 250 g frysta gröna ärtor, sojabönor, bondbönor1 dl solrosfrön
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 50 g prästost*
- 1 dl rapsolja + lite till stekning
- skal och saft från 1/2 citron
- 1–2 msk vatten
- 1 nypa salt och svartpeppar
- alfalfagroddar eller rödbetsgroddar till garnering
Gör så här: Tina de frysta ärtorna/bönorna i kokande vatten någon minut. Häll av vattnet och låt kallna. Rosta solrosfröna på medelvärme i en stekpanna med lite olja. Pressa ner vitlöksklyftan när solrosfröna börjar bli gyllenbruna och fräs i max 1 minut så att inte vitlöken bränns. Ta av från plattan och låt svalna. Finriv osten. Mixa solros- och vitlöksblandningen med ärtorna och oljan. Blanda sedan ner, utan att mixa, citronskalet, citronsaften, vattnet och den rivna osten ( viktigt att den rivna osten rörs ner för konsistensens skull). Krydda med salt och peppar. Låt röran stå i kylen en stund innan servering. Fördela en klick ärtpesto på kex eller fröknäcke. Garnera med groddar.
Recepttips: Fröknäcke
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar