Din varukorg är för närvarande tom!
Friterade rotsellerirötter – krispigt och läckert snacks

Har du testat att tillaga rotsellerirötter? De är fantastisk goda, minst lika goda som knölen. En del kokar dem men vi har testat att fritera dem knapriga i olja – supergott!
Vi bestämde oss häromdagen för att testa något vi varit sugna på länge, att fritera tunna rotsellerirötter. Innan den värsta kylan kom och när vi skördade de sista rotselleriknölarna samlade vi ihop alla små rötter. Det är ju som ett stort trassel under varje knöl så det blev en hel del vi fick ihop. Det mest arbetsamma är inte att samla ihop själva rötterna utan tvättningen av dem. All jord måste bort och eventuellt får man skära nya snygga snittytor också på tidigare ytor som blivit smutsiga.
Jag ägnade ett gäng minuter åt tvättningen och när jag ansåg att jag var klar torkade jag rötterna och lät dem även lufttorka. Sedan hällde jag i olja i en hög kastrull som jag hettade upp nästan på maxtemperaturen på spisen. Jag kör ofta på känn när jag friterar, helt utan att mäta, det ska vara lagom varmt. Jag har också ett lock framme samt en pulverbrandsläckare nära till hands ifall det skulle börja brinna.
När jag friterar
När jag friterar dukar jag också upp med ett fat med hushållspapper där det jag friterar får rinna av samt en hålslev. En hålslev är ett riktigt bra redskap till att sänka ner det som ska friteras i den heta oljan, men även att ta upp det som är färdigt. När jag ansåg att oljan var lagom het stjälpte jag försiktigt ner ett gäng rötter. Jag provsmakade på några efter en stund för att känna att de var knapriga. Det var de! Då tog jag upp alla och lät dem rinna av på fatet med hushållspapper. Därefter friterade jag ett gäng rötter åt gången och så höll jag på tills att alla rotsellerirötter var friterade och mellan varven pudrade jag salt över dem.
De knapriga rötterna serverades som tilltugg till hemgjord sushi härom kvällen. Vi enades i familjen om att det var något av det godaste vi ätit på länge, krispigt, saltigt och med smak av rotelleri. Friterade rotsellerirötter kan ätas som lyxigt snacks. Man kan också använda det som häftig topping på någon rätt.

En älskad gröda
Vill man odla egen rotselleri är det dags att så fröna i januari – februari under växtbelysning. Det tar en väldans lång tid från start till mål men resan är helt klart värd. Vårt rekord är att kunna skörda 8,3 kg rotselleri ur en endaste pallkrage, ca 9 st. Rotselleri är en näringsälskande grönsak vars största behov av näring är under augusti – september då dess tillväxtperiod är på topp. Att vattna med kraftigt gödselvatten ett par gånger i veckan under dessa månader är ett måste.
Trots denna långa resa och kanske omständiga behandling är denna gröda en väldigt kär gröda för oss och som ger oss mer än många andra grödor. Stjälkar och blad blir till otroligt uppskattade ingredienser i vårt örtsalt, själva knölen stekt som tillbehör eller i grytor och soppor, dess skal i vår egna buljong och friterade rotsellerirötter som snacks. Få grödor är så givmilda i allt de ger och rotselleri har en given plats i vår trädgård och i vårt kök.
Lästips: Rotselleri – från sådd till skörd och Glöm inte att gödselvattna rotsellerin, Rotselleripesto, Buljong – ta vara på ditt avfall
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar