Din varukorg är för närvarande tom!
Friterade rotsellerirötter – krispigt och läckert snacks

Har du testat att tillaga rotsellerirötter? De är fantastisk goda, minst lika goda som knölen. En del kokar dem men vi har testat att fritera dem knapriga i olja – supergott!
Vi bestämde oss häromdagen för att testa något vi varit sugna på länge, att fritera tunna rotsellerirötter. Innan den värsta kylan kom och när vi skördade de sista rotselleriknölarna samlade vi ihop alla små rötter. Det är ju som ett stort trassel under varje knöl så det blev en hel del vi fick ihop. Det mest arbetsamma är inte att samla ihop själva rötterna utan tvättningen av dem. All jord måste bort och eventuellt får man skära nya snygga snittytor också på tidigare ytor som blivit smutsiga.
Jag ägnade ett gäng minuter åt tvättningen och när jag ansåg att jag var klar torkade jag rötterna och lät dem även lufttorka. Sedan hällde jag i olja i en hög kastrull som jag hettade upp nästan på maxtemperaturen på spisen. Jag kör ofta på känn när jag friterar, helt utan att mäta, det ska vara lagom varmt. Jag har också ett lock framme samt en pulverbrandsläckare nära till hands ifall det skulle börja brinna.
När jag friterar
När jag friterar dukar jag också upp med ett fat med hushållspapper där det jag friterar får rinna av samt en hålslev. En hålslev är ett riktigt bra redskap till att sänka ner det som ska friteras i den heta oljan, men även att ta upp det som är färdigt. När jag ansåg att oljan var lagom het stjälpte jag försiktigt ner ett gäng rötter. Jag provsmakade på några efter en stund för att känna att de var knapriga. Det var de! Då tog jag upp alla och lät dem rinna av på fatet med hushållspapper. Därefter friterade jag ett gäng rötter åt gången och så höll jag på tills att alla rotsellerirötter var friterade och mellan varven pudrade jag salt över dem.
De knapriga rötterna serverades som tilltugg till hemgjord sushi härom kvällen. Vi enades i familjen om att det var något av det godaste vi ätit på länge, krispigt, saltigt och med smak av rotelleri. Friterade rotsellerirötter kan ätas som lyxigt snacks. Man kan också använda det som häftig topping på någon rätt.

En älskad gröda
Vill man odla egen rotselleri är det dags att så fröna i januari – februari under växtbelysning. Det tar en väldans lång tid från start till mål men resan är helt klart värd. Vårt rekord är att kunna skörda 8,3 kg rotselleri ur en endaste pallkrage, ca 9 st. Rotselleri är en näringsälskande grönsak vars största behov av näring är under augusti – september då dess tillväxtperiod är på topp. Att vattna med kraftigt gödselvatten ett par gånger i veckan under dessa månader är ett måste.
Trots denna långa resa och kanske omständiga behandling är denna gröda en väldigt kär gröda för oss och som ger oss mer än många andra grödor. Stjälkar och blad blir till otroligt uppskattade ingredienser i vårt örtsalt, själva knölen stekt som tillbehör eller i grytor och soppor, dess skal i vår egna buljong och friterade rotsellerirötter som snacks. Få grödor är så givmilda i allt de ger och rotselleri har en given plats i vår trädgård och i vårt kök.
Lästips: Rotselleri – från sådd till skörd och Glöm inte att gödselvattna rotsellerin, Rotselleripesto, Buljong – ta vara på ditt avfall
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar