Friterade rotsellerirötter – krispigt och läckert snacks

Friterade rotsellerirötter

Har du testat att tillaga rotsellerirötter? De är fantastisk goda, minst lika goda som knölen. En del kokar dem men vi har testat att fritera dem knapriga i olja – supergott!

Vi bestämde oss häromdagen för att testa något vi varit sugna på länge, att fritera tunna rotsellerirötter. Innan den värsta kylan kom och när vi skördade de sista rotselleriknölarna samlade vi ihop alla små rötter. Det är ju som ett stort trassel under varje knöl så det blev en hel del vi fick ihop. Det mest arbetsamma är inte att samla ihop själva rötterna utan tvättningen av dem. All jord måste bort och eventuellt får man skära nya snygga snittytor också på tidigare ytor som blivit smutsiga.

Jag ägnade ett gäng minuter åt tvättningen och när jag ansåg att jag var klar torkade jag rötterna och lät dem även lufttorka. Sedan hällde jag i olja i en hög kastrull som jag hettade upp nästan på maxtemperaturen på spisen. Jag kör ofta på känn när jag friterar, helt utan att mäta, det ska vara lagom varmt. Jag har också ett lock framme samt en pulverbrandsläckare nära till hands ifall det skulle börja brinna.

När jag friterar

När jag friterar dukar jag också upp med ett fat med hushållspapper där det jag friterar får rinna av samt en hålslev. En hålslev är ett riktigt bra redskap till att sänka ner det som ska friteras i den heta oljan, men även att ta upp det som är färdigt. När jag ansåg att oljan var lagom het stjälpte jag försiktigt ner ett gäng rötter. Jag provsmakade på några efter en stund för att känna att de var knapriga. Det var de! Då tog jag upp alla och lät dem rinna av på fatet med hushållspapper. Därefter friterade jag ett gäng rötter åt gången och så höll jag på tills att alla rotsellerirötter var friterade och mellan varven pudrade jag salt över dem.

De knapriga rötterna serverades som tilltugg till hemgjord sushi härom kvällen. Vi enades i familjen om att det var något av det godaste vi ätit på länge, krispigt, saltigt och med smak av rotelleri. Friterade rotsellerirötter kan ätas som lyxigt snacks. Man kan också använda det som häftig topping på någon rätt.

Doften av egna rotselleriknölar är som den finaste självhushållardoften man kan tänka sig.

En älskad gröda

Vill man odla egen rotselleri är det dags att så fröna i januari – februari under växtbelysning. Det tar en väldans lång tid från start till mål men resan är helt klart värd. Vårt rekord är att kunna skörda 8,3 kg rotselleri ur en endaste pallkrage, ca 9 st. Rotselleri är en näringsälskande grönsak vars största behov av näring är under augusti – september då dess tillväxtperiod är på topp. Att vattna med kraftigt gödselvatten ett par gånger i veckan under dessa månader är ett måste.

Trots denna långa resa och kanske omständiga behandling är denna gröda en väldigt kär gröda för oss och som ger oss mer än många andra grödor. Stjälkar och blad blir till otroligt uppskattade ingredienser i vårt örtsalt, själva knölen stekt som tillbehör eller i grytor och soppor, dess skal i vår egna buljong och friterade rotsellerirötter som snacks. Få grödor är så givmilda i allt de ger och rotselleri har en given plats i vår trädgård och i vårt kök.

Lästips: Rotselleri – från sådd till skörd och Glöm inte att gödselvattna rotsellerin, Rotselleripesto, Buljong – ta vara på ditt avfall

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *