Din varukorg är för närvarande tom!
Friterade rotsellerirötter – krispigt och läckert snacks

Har du testat att tillaga rotsellerirötter? De är fantastisk goda, minst lika goda som knölen. En del kokar dem men vi har testat att fritera dem knapriga i olja – supergott!
Vi bestämde oss häromdagen för att testa något vi varit sugna på länge, att fritera tunna rotsellerirötter. Innan den värsta kylan kom och när vi skördade de sista rotselleriknölarna samlade vi ihop alla små rötter. Det är ju som ett stort trassel under varje knöl så det blev en hel del vi fick ihop. Det mest arbetsamma är inte att samla ihop själva rötterna utan tvättningen av dem. All jord måste bort och eventuellt får man skära nya snygga snittytor också på tidigare ytor som blivit smutsiga.
Jag ägnade ett gäng minuter åt tvättningen och när jag ansåg att jag var klar torkade jag rötterna och lät dem även lufttorka. Sedan hällde jag i olja i en hög kastrull som jag hettade upp nästan på maxtemperaturen på spisen. Jag kör ofta på känn när jag friterar, helt utan att mäta, det ska vara lagom varmt. Jag har också ett lock framme samt en pulverbrandsläckare nära till hands ifall det skulle börja brinna.
När jag friterar
När jag friterar dukar jag också upp med ett fat med hushållspapper där det jag friterar får rinna av samt en hålslev. En hålslev är ett riktigt bra redskap till att sänka ner det som ska friteras i den heta oljan, men även att ta upp det som är färdigt. När jag ansåg att oljan var lagom het stjälpte jag försiktigt ner ett gäng rötter. Jag provsmakade på några efter en stund för att känna att de var knapriga. Det var de! Då tog jag upp alla och lät dem rinna av på fatet med hushållspapper. Därefter friterade jag ett gäng rötter åt gången och så höll jag på tills att alla rotsellerirötter var friterade och mellan varven pudrade jag salt över dem.
De knapriga rötterna serverades som tilltugg till hemgjord sushi härom kvällen. Vi enades i familjen om att det var något av det godaste vi ätit på länge, krispigt, saltigt och med smak av rotelleri. Friterade rotsellerirötter kan ätas som lyxigt snacks. Man kan också använda det som häftig topping på någon rätt.

En älskad gröda
Vill man odla egen rotselleri är det dags att så fröna i januari – februari under växtbelysning. Det tar en väldans lång tid från start till mål men resan är helt klart värd. Vårt rekord är att kunna skörda 8,3 kg rotselleri ur en endaste pallkrage, ca 9 st. Rotselleri är en näringsälskande grönsak vars största behov av näring är under augusti – september då dess tillväxtperiod är på topp. Att vattna med kraftigt gödselvatten ett par gånger i veckan under dessa månader är ett måste.
Trots denna långa resa och kanske omständiga behandling är denna gröda en väldigt kär gröda för oss och som ger oss mer än många andra grödor. Stjälkar och blad blir till otroligt uppskattade ingredienser i vårt örtsalt, själva knölen stekt som tillbehör eller i grytor och soppor, dess skal i vår egna buljong och friterade rotsellerirötter som snacks. Få grödor är så givmilda i allt de ger och rotselleri har en given plats i vår trädgård och i vårt kök.
Lästips: Rotselleri – från sådd till skörd och Glöm inte att gödselvattna rotsellerin, Rotselleripesto, Buljong – ta vara på ditt avfall
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar