Din varukorg är för närvarande tom!
Glöm inte att gödselvattna rotsellerin

Under sommaren behöver många växter lite extra näringsboost. Inte minst rotsellerin. Rotselleri är nämligen ytterst krävande när det gäller näring. Därför vill vi påminna dig så att du inte glömmer bort att gödselvattna rotsellerin.
Så här under sommaren kan man kanske bli lite besviken på rotsellerins saktfärdiga växande. Knölarna brukar se ganska fjuttiga ut trots att man sådde fröna tidigt. Men det betyder inte per automatik att din skörd kommer blir extremt liten. Om man ger rotsellerin rätt förutsättningar så kan rotklumparna bli riktigt stora. Skörden inträffar nämligen inte nu utan under september – oktober. Nu är det dags att gödselvattna rotsellerin.
Rotselleri är näringskrävande
Det finns vissa grönsaker som har stort behov av näring. Under rotselleriplantornas förkultiveringstid, då de pyttepyttesmå liven känns mer som gräs än rotfrukt, brukar vi näringsvattna lite då och då. Man kan använda tex Blomstra, guldvatten eller egengjort nässelvatten. Det gäller att en så långsam växt som rotselleri får en god start.
Vid utplanterandet brukar vi berika jorden med kompostjord och rikligt med gödsel. Vår favorit har kommit att bli pelleterat höns- och grönsaksgödsel. Ensilage och gräsklipp som är näringsrikt kan man täckodla med när plantorna är på plats i jorden.
Vidare under sommaren brukar vi gödselvattna rotsellerin vi flera gånger, oftast med eget nässelvatten. Särdeles viktigt är det under sensommaren eftersom rotsellerin växer som allra mest i augusti – september. Det kan vara bra att tänka på när det är sommar och plantorna ser fjuttiga ut. Det finns alltså hopp om en god skörd trots lite ynkliga plantor just nu.

Om du inte har gödslat tillräckligt
När du läser detta kanske du tänker att du har varit lite för sparsam med gödslandet. Så är det troligen och dyr behöver inte känna dig ensam. Det är nämligen väldigt vanligt förekommande att odlares växter har för lite näring att tillgå. Men än finns det hopp även för en snålgödslare. Se till att dels mylla ner rikligt med gödsel i jorden runt och mellan plantorna och se till att ordna med nässelvatten, gödselvatten på på pelleterat hönsgödsel eller guldvatten om du hellre vill det. Gödselvattna rotsellerin någon gång i veckan fram till september ungefär. Vi håller tummarna för att dina knölar växer sig stora.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar