Glöm inte att gödselvattna rotsellerin

Gödselvattna rotsellerin

Under sommaren behöver många växter lite extra näringsboost. Inte minst rotsellerin. Rotselleri är nämligen ytterst krävande när det gäller näring. Därför vill vi påminna dig så att du inte glömmer bort att gödselvattna rotsellerin.

Så här under sommaren kan man kanske bli lite besviken på rotsellerins saktfärdiga växande. Knölarna brukar se ganska fjuttiga ut trots att man sådde fröna tidigt. Men det betyder inte per automatik att din skörd kommer blir extremt liten. Om man ger rotsellerin rätt förutsättningar så kan rotklumparna bli riktigt stora. Skörden inträffar nämligen inte nu utan under september – oktober. Nu är det dags att gödselvattna rotsellerin.

Rotselleri är näringskrävande

Det finns vissa grönsaker som har stort behov av näring. Under rotselleriplantornas förkultiveringstid, då de pyttepyttesmå liven känns mer som gräs än rotfrukt, brukar vi näringsvattna lite då och då. Man kan använda tex Blomstra, guldvatten eller egengjort nässelvatten. Det gäller att en så långsam växt som rotselleri får en god start.

Vid utplanterandet brukar vi berika jorden med kompostjord och rikligt med gödsel. Vår favorit har kommit att bli pelleterat höns- och grönsaksgödsel. Ensilage och gräsklipp som är näringsrikt kan man täckodla med när plantorna är på plats i jorden.

Vidare under sommaren brukar vi gödselvattna rotsellerin vi flera gånger, oftast med eget nässelvatten. Särdeles viktigt är det under sensommaren eftersom rotsellerin växer som allra mest i augusti – september. Det kan vara bra att tänka på när det är sommar och plantorna ser fjuttiga ut. Det finns alltså hopp om en god skörd trots lite ynkliga plantor just nu.

Om du inte har gödslat tillräckligt

När du läser detta kanske du tänker att du har varit lite för sparsam med gödslandet. Så är det troligen och dyr behöver inte känna dig ensam. Det är nämligen väldigt vanligt förekommande att odlares växter har för lite näring att tillgå. Men än finns det hopp även för en snålgödslare. Se till att dels mylla ner rikligt med gödsel i jorden runt och mellan plantorna och se till att ordna med nässelvatten, gödselvatten på på pelleterat hönsgödsel eller guldvatten om du hellre vill det. Gödselvattna rotsellerin någon gång i veckan fram till september ungefär. Vi håller tummarna för att dina knölar växer sig stora.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *