Det vi allra helst äter när det gäller brytbönor, är en enkel bönsallad med en underbar vitlöksvinägrett. Det spelar nästan ingen roll hur mycket vi gör, det tar alltid slut.
Ingredienser
- Önskad mängd bönor, frysta eller färska
- Vatten till kokning
- salt
- en vitlöksklyfta, ta en stor om du har mycket bönor
- Vinäger, tex äppecidervinäger
- Mild olivolja
- Örtsalt och peppar
Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull och lägg ned brytbönorna hela, se till att vattnet täcker bönorna, koka i ca 5-7 min. Häll sedan av allt vatten. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen. Finhacka eller pressa löken och lägg i kastrullen. Blanda ihop en vinägrett genom att ta två delar olja och en del vinäger (tex 1 msk vinäger och 2 msk olja). Krydda vinägretten med örtsalt och peppar efter tycke och smak. Häll blandningen över bönorna och löken och blanda runt lite försiktigt. Sätt på ett lock på kastrullen och låt det stå för långsam avsvalning i 10-60 min, rör gärna om då och då. Innan servering kan man lägga upp bönor och vinägrett i en skål och smula över flingsalt. Jättegod kylskåpskall dagen efter.
Flera recept med brytbönor: Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat
Lästips: Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar