Din varukorg är för närvarande tom!
Skräpmat – friterade potatisskal

Släng inte potatisskalet! Gör något läckert av det och njut av krispiga, friterade potatisskal till middagen eller kvällsmyset.
Det är inte ofta som vi skalar potatisen, men ibland när vi tex gör potatismos, soppa eller gratäng känns det ändå behövligt. Jag har dock ett flertal gånger blivit bjuden på alla dessa tre rätter med potatisskal i. Det är inte trevligt!
När vi skalar vår potatis innan någon typ av tillagning, sparar vi gärna skalbitarna och gör något av det, tex friterar dem och äter som snacks. Våra barn älskar friterade potatisskal. Det är roligt att göra god mat av något som annars brukar slängas.
Ingredienser:
- Skal från potatisar
- 0,5-1 liter olja till fritering, gärna rapsolja
- salt och ev någon annan god krydda
Tillbehör: En kastrull med höga kanter, kastrullock, ett fat med hushållspapper på, en slev eller liknande att fiska upp skalen med.
Gör så här: Värm upp oljan i en kastrull med höga kanter. Ha alltid ett lock nära till hands när du friterar något! När du tror att oljan är varm kan du prova att lägga ner ett potatisskal. Börjar oljan runt skalbiten bubbla kraftigt är oljan lagom varm. Händer inget får du invänta varmare temperatur. Vi brukar fritera en näve skal åt gången och låta dem fritera tills de fått en gyllene färg. Därefter tas de upp och läggs på det pappersbeklädda fatet. Strö över salt och ev någon annan god krydda. Fritera sedan resten av potatisskalsbitarna i omgångar, på samma sätt som ovan.
Servera de varma och krispiga potatisskalen i stället för strips eller som snacks, gärna med en god dippsås tex feta-och timjanröra.
När friteringen är klar, brukar vi låta oljan svalna. Därefter silar vi den genom flergångskaffefilter och häller ner i en flaska. Oljan förvarar vi svalt till nästa gång vi ska fritera potatisskal.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Skräpmat – friterade potatisskal”
Man kan göra som i filmen Guernsey Literary & Potato Peel Pie Society 👍
För att kolla temperaturen på oljan kan man även använda en matpinne eller annat redskap av trä. Bubblar det så är det varmt.
Lämna ett svar