Vi har i år satsat mer på gulbetor än på rödbetor. Smaken skiljer sig inte så mycket åt. Det är nog mest färgskillnaden vi uppskattar och det där med att gulbetor inte färgar av sig så där som rödbetor gör.
Den här soppan påminner väldigt mycket om den traditionella ryska varianten av rödbetssoppa. Men för oss med mycket gulbetor blir det nu och framöver gulbetssoppa i stället. Denna soppa är otroligt god med sin något syrliga smak och pepparrotscremén som tillbehör. en soppa som lätt blir en riktig favorit!
Ingredienser 4 port
Soppa
- 500 g råa gulbetor
- 1- 2 gula lökar
- 250 g vitkål
- 2 msk smör eller rapsolja
- 1 ½ l vatten
- 3 grönsaksbuljongstärningar
- 1-3 lagerblad
- 2 msk vinäger
- salt
- vitpeppar
Pepparrotscreme:
Creme fraiche
Riven pepparrot
salt
Gör så här: Skala och finstrimla rödbetorna. Det går också att riva, men vi tycker det blir mycket finare när man skurit fint. Vitkålen strimlas lättast med osthyvel. Skär löken i fina skivor. Fräs allt i smör eller olja i några minuter. Fyll på med vatten och buljongtärningar, lagerbladet och kryddor. Koka under lock på svag värme i 20-30 minuter. Smaka av med vinäger och salt. Blanda crème fraiche pepparrot och salt efter smak. Servera denna gulbetssoppa med pepparrotscremen och ett gott bröd.
Andra goda gulbetsrecept: Gulbetssallad och risotto med citronmarinerad gulbeta.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar