Salsa verde – vårt bästa recept

Salsa Verde

Jag odlar tomatillo endast för att göra salsa verde. Ända från frösådden i april till skörd i september väntar jag på att få smaka den delikata såsen. Jag älskar att vara så nördig. ”Jag odlar därför äter jag” är långt mer passande för mig än Descartes berömda axiom ” Jag tänker därför finns jag”.

Jag hade läst om denna sås i ett flertal tidningar och blivit riktigt intresserad. Ibland när jag läser om recept är det nästan som att jag kan känna smaken, givetvis påhittat och fantiserat men det sker något i det momentet. Jag tror att när jag ställer in mig på ett recept har jag också öppnat en direktväg till mina smaklökar och mitt hjärta. Det kräver egentligen bara att man är nyfiken. Nästa steg för mig är att i möjligaste mån odla alla ingredienser själv och helst gärna huvudingrediensen. Frön var lätt att få tag på och platser att odla dem på hade jag i överflöd.

Min första kontakt med tomatillo var smått omkullkastande och på flera plan. Jag kunde inte föreställa mig att dessa tomatliknande buskar skulle utvecklas till mer eller magnifika ( beror på om man binder upp dem rejält) små träd. När sedan frukterna fyllde dess omhuldande skalhölje och prydde de små träden likt hängande små uppochnedvända minipumpor var lyckan total.

100 % takodlade läckerheter. Det som saknas av ingredienser på den här bilden är lime, salt och koriander. Dessa tre ingredienser tillsätts efter att ovanstående grönsaker blivit ugnsbakade, svalnat samt rensats på dess skal och mixats.

Ingredienser

  • 600 g tomatillos
  • 4 vitlöksklyftor med skal
  • 1 till 2 medelstora gula lökar
  • 4 – 6 padronpepparfrukter eller svaga gröna paprikor
  • 1 kruka koriander
  • 1 – 2 lime
  • Ev några starka chilifrukter för tåliga
  • Salt efter tycke och smak
  • Vatten att späda med till ”lagom konsistens”

Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Skala bort tomatillons prassliga pappersskal och skölj frukterna i ljummet vatten och gnugga bort det eventuella kletiga som finns där under. Skölj av paprikorna/chilifrukterna, skala löken och dela dem i halvor, bryt loss 4 vitlöksklyftor och behåll skalet på. Lägg alla ingredienser i en ugnssäker form gärna med bakplåtspapper under sig och baka i mitten av ugnen på 30 – 50 minuter. Ta ut plåten när du ser att allt är mjukt och låt grönsakerna svalna. Pillra sedan bort chili och paprikornas kärnhus och torrt skal och stavmixa ihop alla grönsaker tillsammans med en kruka koriander och limesaft från en eller två limefrukter. Späd ev med lite vatten om konsistensen bir för tjock. Kan förvaras i kyl upp emot en vecka. Tilsätter du atamon håller salsan ännu längre.

Äntligen kan jag njuta av denna gudomligt goda sås som närmast går att jämföra med en grön gazpacho med mängder av små runda frön, med en lagom hetta, rik koriandersmak och en balans mellan surt och salt. Till tacos, tostadas, nachos eller i gräddfilsdippen till fredagschipsen är den bara så underbar. Serveras helst isande kall.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *