Vad otroligt glada vi är att det är den 27 december. Som vi har längtat efter att släppa vårt första riktiga avsnitt ut i etern.
Jag, Johannes Wätterbäck och Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård kommer från och med denna vecka att publicera nytt avsnitt varje vecka på vår sida tvaodlareemellan.se. Du kan alltså se fram emot minst 52 inspirerande samtal två odlare emellan. Vi kommer att prata om allt mellan frö och jord och mycket mer därtill. Varmt välkomna att hänga med på våra odlingsäventyr.
I det första avsnittet är det chili och morötter som får mest uppmärksamhet, faktiskt två grödor som du kan så nu i december fast på två helt olika sätt. Under avsnittet hinner vi avhandla en hel del, allt ifrån just sådder till skötsel och hur man njuter av grödorna i matlagningen. Du kommer att få lyssna till vilken metod som är skonsammast om du ska bekämpa bladlöss på chiliplantor och hur jag, Johannes har lyckats lägga ut morotssådden på entreprenad medan Sara underkastar sig del pilliga arbetet. I det här avsnittet blir dessutom provsmak av starka syrade droppar från chilifrukter odlade på takfarmen.
Chili! Vi kan inte leva utan dem, eller? Nja riktigt så är det ju faktiskt inte. Att vi odlar så mycket chili idag beror egentligen inte på att vi är sanslöst galna i dem utan för att vi funnit en växtplats där de växer otroligt bra, på en takterrass i centrala Västerås som vi kallar Takfarmen. Visst har jag alltid tyckt att det varit spännande och gott med chili och har odlat lite lagom under alla år, ja till för några år sedan. När vi provodlade vår första säsong på Takfarmen kunde vi skörda hysteriskt många frukter, mer än vad vi klarade av att använda i vår matlagning. Där och då började jag att experimentera med syrning av chili och våra första såser såg dagens ljus. Idag odlar vi så mycket vi orkar och klarar av, vilket innebär att vi skördar ca 30 kg chilifrukter varje år, mer eller mindre allt används till våra syrade såser. Här nedan kommer jag presentera några sorter som jag tycker är riktigt goda. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om hur jag försår chili. Läs gärna!
Bhut jolokia
Det här var världens starkaste frukt till 2012 då Trinidad morunga scorpion slog den på fingrarna och kort därefter den, regerande världsrekordhållaren Carolina reaper. Bhut Jolokia ligger ungefär på plats tre av de hetaste sorterna numer, men är enligt mig den godaste. Den har en parfymig, fruktig, tomatig, rund och härlig smak som är mer komplex än de andra två sorterna. Ett år utan den här frukten klarar jag inte. Vi odlar flera varianter av Bhut jolokia: brun, vit, orange, röd, improve strain 2 och Bhut orange Copenhagen. Vi är otroligt stolta över att Västerås pralinfabrik Mälarchocolaterie tillverkar en pralin som de smaksätter med vår syrade Bhut jolokiasås. Klicka HÄR så kommer ni till deras hemsida. Ska ni besöka dem fysiskt så ligger de i samma byggnad där Konserthuset är inhyst. Vi sår dessa i december – mitten av januari.
Så här ser det ut i vårt kök mellan december – januari. Här sås alla våra chili och i slutet av februari har alla flyttat ner till våra odlingskällare. Lamporna på bilden är lätta armaturer med T 5 rör, perfekt belysning till chili.
En typisk syn hos oss mellan september – december, syrning av chili. Vill du veta lite mer om hur det går till ska du klicka HÄR för att komma till vårt recept.
Vår podcast Två odlare emellan hittade du också på iTunes, Soundcloud och Acast. Du kan följa oss på tvaodlareemellan.se och på vår Facebook-sida.
Lämna ett svar