De perfekta sålådorna

Sålådor Farbror Grön

Om du har vänner och bekanta som fortfarande köper grönsaker till sina måltider, kanske de händer att de har något mycket värdefullt som du kan få stor användning för.

Vi har testat att så frön i allehanda krukor, plugghistorier och egenkonstruerade odlingsbehållare. Det har blivit fina resultat och grönsakerna har smakat bra. Men de där plastlådorna som vindruvor, körsbärstomater eller champinjoner är paketerade i är helt klart våra allra bästa odlingsbehållare, alla kategorier. Vi har använt dem till vår förkultivering under många år. Men eftersom vi sällan behöver köpa grönsaker i butik, är det hos våra vänner vi hämtar dessa ovärdeliga odlingsattiraljer. Ingen av våra vänner har begärt någon ersättning och på det viset är de så gott som gratis (i alla fall för oss ) och en form av återbruk.

Chilisådder under växtbelysning Farbror Grön
Chilisådder i december.

Senaste tillskottet var från Christopher som kom med en stor hög med staplade lådor i höstas. Det är väldigt bra att de är stapelbara, så de inte tar så stor plats när de inte används. Om det nu är så att man tar en paus i sitt odlande. Här hemma används de flitigt året om.

En stor fördel är hålen i botten som för plantor kan vara livsavgörande. Frösådder ska hållas fuktiga, men inte dyblöta och med håll i botten kan överflödigt vatten rinna ut. Använder man odlingstråg finns fina möjligheter för plantorna att suga upp vattnet vid senare tillfälle.

Vintersådd i växthus Farbror Grön
En stor del av våra grödor startar sina liv i kallväxthuset, sk vintersådd.

Vi använder lådorna till de flesta sådderna under året oavsett om de görs inomhus eller utomhus. Fröna sprids ut likt bredsådd och när de vuxit upp är de superlätta att pilla loss från dessa lådor. Vi brukar använda en bordskniv och lätt pilla upp några plantor i taget som vi separerar innan omplanteringen i enskild kruka. Plasten i lådorna är också ganska följsam och mjuk, så det är enkelt att klämma på dem för att få ur jord och plantor.

Plantor Farbror Grön
Vid omplantering är det lätt att pilla loss enskilda plantor.
Efter omplantering rengör vi lådorna inför nästkommande sådd, och på så sätt får dessa lådor komma till användning många gånger på ett år.
Vilka behållare använder du mest för förkultivering?
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”De perfekta sålådorna”

 1. Jag har tänkt lite på att ha dom upp och ner som ett litet drivhus

 2. Bredsår i allt jag har tillgång till.
  Mjölkförpackningar, köttunderlägg, både att så i och ha som fat.

  Större krukor får jag av ett ålderdomshem, vita 1-3lite plastburkar.

  Plåtburkar från en industri..(2lit)

  Bra med återvinning ����

 3. Jag använder samma som ni gör, köper fortfarande champinjoner, så bra.
  Men odlar just nu även i plastlådorna som tidigare innehöll kräftor, går strålande.

  Återanvänder även samma behållare i mina svampkorgar för att separera olika svampar.

  Samlar fröer från sommaren som gått i dem också, innan de slutförvaras i kaffefilter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *