Jäsa tomatfrön – så här gör duVisst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel. Men om man vill ha fröna helt rena från fruktköttsrester och dessutom göra dem mer lättförvarade, om man nu tycker att det blir det, kan man jäsa dem i ett glas vatten i ca (10 dagar.) Nytt direktiv är 6 dagar då några odlare fått groddar på sina frön efter den nionde dagen.

Genom jäsningen förlorar fröna sitt geleiga hölje och blir därmed inte så kletiga eller fastnar vid torkning. En del menar att man bör jäsa sina frön för att man på det sättet, genom att det inte finns några fruktköttsrester slipper mögel eller dålig grobarhet vid sådd, något som jag egentligen aldrig märkt någonting av. Andra menar att man bör akta sig för att jäsa tomatfrön eftersom de menar att fröna blir obrukbara av denna långa vistelse i vatten, att de skulle dö av syrebrist. Det har jag heller aldrig märkt någonting av.

När det gäller odling finns det en hel del trollkunskap och bevingade sanningar som genom tillräckligt många upprepningar blir till självklara sanningar, gör inte si eller gör inte så. Ha det i bakhuvudet när någon säger att du ”måste” göra så eller det där kommer ”aldrig” att gå. Hör jag dessa ord ”Måste” eller ”aldrig” brukar jag inte sällan göra tvärtom, så obstinat är jag. Och faktiskt, mycket av det jag sysslar med i odlingsväg idag hade de flesta sagt varit omöjligt att genomföra när jag började odla i min ungdom. Är man bara nyfiken och aldrig ger upp så brukar det gå vägen till slut. Med detta vill jag säga att ni inte behöver jäsa tomatfrön för att lyckas men att de blir lite extra snygga och lättare att hantera efter jäsning.

Har ni likt oss en hel del tomater kvar i skålar inomhus så kan ni länsa dem på frön och skapa ert egna utsäde, vilket jag gjorde idag på mina två favoriter Principe Borghese och Rio. Skulle det vara så att du odlat tomater som är F1 hybrider så kan du inte räkna med att dessa plantor kommer att ge exakt samma slags tomater som den sorten den kommer ifrån men det behöver inte vara fel. Är du nyfiken och vågar ta risken att odla någon okänd sort så kan ju det vara ganska kul. Läs vidare och kika på hur jag gör när jag jäser tomatfrön.

 

En öppnad Brandy wine som jag ska ta frön av.

Först behöver man öppna upp tomaten så att man kommer åt inkråmet där alla kärnorna finns. Just den här sorten är en Brandy wine som jag fick av Uta, en av mina tidigaste odlings-inspiratörer som jag efter många års uppehåll besökte i höstas. Det var fantastiskt kul att träffa henne igen och jag tänkte att den här tomaten skulle få leva vidare hos mig, som en symbol över den odlarglädje hon delat med sig av till mig.

 

 Oftast kan man dra loss hela klumpen med alla frön.

 

Jag vill verkligen få ut så många frön som möjligt.

Men, jag är ganska girig när jag tar egna frön, jag vill ha så många som möjligt så att jag kan ge bort till mina odlarvänner. Så jag skrapar rent i fruktköttet på jakt efter alla frön.

Frön läggs i vatten ungefär 10 dagar.

Jag placerar alla frön och fruktkött som innehåller frön i ett glas med vatten och ställer det lite undangömt i ett fönster och glömmer bort det i några dagar. Bli inte förvånade om det kanske blir lite mögel på ytan eller att det bubblar. Möglet kan du pilla bort lite försiktigt och bubbla, det ska det, det ska ju jäsa.

Nu ska tomatfröna bli rena.

Efter ca 10 dagar är behandlingen klar och det är dags att sila tomatfröna så att de blir rena. Jag häller ur glasetinnehållet i en skål med vatten och häller försiktigt ut det smutsiga vattnet så att inga frön åker ur och fyller på med rent vatten tills allt tomatsnusk är borta och bara fröna och kristallklart vatten återstår.

Tomatfrön klara för torkning.

Nu är tomatfröna rena och jag häller av dem i en sil och låter dem sedan torka i rumstemperatur i ett par dagar. Sedan packar jag dem i papperspåsar och förvarar dem i garderoben tillsammans med alla frön.

/ Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

11 svar till ”Jäsa tomatfrön – så här gör du”

 1. Hej Johannes!
  Jag tänker odla ett tiotal tomatsorter och nästan lika många chilisorter i år. De sorter jag tycker om tänker jag ta frön ifrån. Jag undrar om chansen är stor att de olika sorterna kommer att korsas om de står för nära varandra? Gör du något speciellt för att undvika risken för korspollinering?
  Tack för bra pod som du och Sara gör:-)
  Mvh Oscar Bäckström

  1. Hej. Förlåt sent svar. Det kan bli korsningar. Försök pollinera de första frukterna själv förhand och markera dem på något sätt.

  2. Hej. Förlåt sent svar. Det kan bli korsningar. Försök pollinera de första frukterna själv förhand och markera dem på något sätt.

 2. Hej! Jag har för länge sedan lärt mig att man ska stoppa fröna i munnen och suga av "slemmet" runt fröna och sedan spotta ut dem på ett hushållspapper. Då får man enkelt bort det som försvårar groningen. Har ni provat det? Det kan vara lite knepigt då fröna ibland är så pyttesmå. För mig har det fukat även om jag inte är någon storodlare av tomater. Mvh Mia Holm

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej, det har vi nog inte provat. Men det låter intressant.

 3. Bra inlägg om tomatfröer, men framför allt blir jag så glad över innehållet i andra stycket. Det kan inte upprepas för många gånger att det går att göra på många olika sätt med bra resultat. Jag är nog som du med det, om någon säger "det går inte", "du måste…" eller "den överlever inte" så är det startskottet för tester och nya erfarenheter.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Så sant !

 4. Varför krångla? Vill man få bort det kletiga ytterhöljet är det bara att lägga fröet på en liten bit hushållspapper och sedan klämma lite lätt med ett finger på det så halkar det ur sitt hölje och vips är det färdigt. På några minuter har man fixat sina frön till nästa sådd. Bara att lägga i en påse och spara, antingen på något torrt ställe i rumstemperatur eller i frysen om man vill förvara i flera år.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   För att det är kul och för att det blir så snyggt. Man vil ju u vara en snyggodlare och slippa ha frön på ett ”glömt använt toapapper” 🙂

 5. Profilbild för Therese Viklund
  Therese Viklund

  Så gjorde jag tills jag kom på att det är mycket enklare med pappersmetoden. Jag tar gärna genvägar när jag odlar om det går 🙂

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det fungerar det med det är väl bara det att jag vill vara lite snyggare i bland och älskar saker som bubblar i glas.
   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *