Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med lingonfyllning
Vi gillar saffransbröd i bullformat bäst. Med fyllning av något slag blir de inte lika torra och trista som vanliga lussekatter. I dessa bullar har vi gjort en lingonfyllning som passar superbra ihop med saffranssmaken.
Ingredienser
Deg
2 pkt saffran (1 gram)
150 gram smör
5dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk
1,5 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
100-150 gram rumstempererat smör
0,5-1 dl strösocker
1 dl lingonpulver, alt egna torkade och bortlade lingon
Granering
Smält smör
strösocker
Gör så här: Smula jästen i en stor bunke, hels i en hushållsassistent. Mortla saffran med 0,5 dl socker. Smält smöret till degen. Använd en kastrull. Häll mjölken i kastrullen och värm blandningen till fingervarm temperatur. Häll i lite av smör-och mjölkblandningen i morteln, rör tills saffran verkar ha löst sig.
Häll sedan saffransblandningen från morteln, samt den resterande smör- och mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt därefter 1 dl socker, salt och ca 13 dl mjöl. Arbeta ihop till en deg. Med maskin tar det mellan 5-10 minuter att få en smidig deg som inte klibbar så mycket. Knådas degen för kort tid, brukar den upplevas som kladdig, vilket leder till att man tillsätter mer mjöl. Med för mycket mjöl kan lussebullarna bli en aning torra.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Gör i ordning fyllningen. Blanda samman smöret, sockret och lingonpulvret.
När degen är jäst, delas den i två eller fyra delar. Kavla varje del tunt, bred ut fyllningen över hela degytan. Vik degen en gång eller två gånger. Skär den vikta delen i 1,5-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa och snurra ihop den till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda bullarna på 225 grader i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter. Börjar de bli lite gyllenbruna på vissa håll är de klara.
Vi brukar pensla bullarna precis innan servering, med smält smör och därefter doppa varje bulle (uppochner) i en skål med socker. Då blir de härligt sockriga.
Theres Lundén
Tips!
Fyllningen kan också göras med smör och mandelmassa.
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar