Din varukorg är för närvarande tom!
Gödsla vitlöken vid planteringen
Nu är det dags att plantera vitlök i våra odlingar. Det gör vi alltid någon gång mellan december och januari. Det är viktigt att gödsla ordentligt redan vid planteringen så att starten för vitlöken blir så bra som möjligt. Så här går det till.
Det här inlägget görs i ett samarbete med Algomin som tillhandahåller olika slags gödselpreparat för trädgårdsväxter. Vår vitlök har vi i år gödslat med Algomins gödsel Växa, som är ypperlig för grönsaksodling. Förra sommaren använde vi Växa-gödslet med stor framgång på Takfarmen.
NPK-värdet är på 4. 5. 11. En intressant aspekt med Växa är att gödslet, förutom makronäringsämnena, innehåller 32 mikronäringsämnen. Perfekt för våra sandiga jordar som är näringsfattiga!
Att plantera sent
Jag är van med att medodlare höjer på ögonbrynen när jag planterar så här sent, men det är ju så onödigt att sätta vitlök tidigare, då det finns risk att de råkar titta upp innan vintern är här. Skulle du har planterat tidigare och din vitlök tittat upp är det inte någon större fara, de brukar klara det galant. Men jag vill att mina klyftor ska sova så länge det är möjligt.
Den bästa lagringstemperatuen för vitlök, både sättlök och konsumtionslök är rumstemperatur, gärna 27 grader. Det är när de möter kylan de får signalen att börja växa. Så nu vet du som förvarar dina vitlökar i kylen varför de gror. De tror att du har planterat dem.
Gräva ur jorden
När jag planterar lökar och speciellt i pallkragar tycker jag att det är enklare att gräva ur några centimeter jord och lägga den åt sidan innan jag gör planteringen. Jag får på så sätt en bättre överblick istället för att göra hål lite här och där och inte veta var jag stoppat ner klyftorna. Jag brukar ställa ett par skottkärror bredvid aktuell pallkrage och lägga jorden där så länge. När jag tycker att jag nått ett bra planteringsdjup luckrar jag ytan i pallkragen med en grep eller handkratta och jämnar till ytan utan att göra den kompakt. Det fungerar lika bra att gräva bort jord från ett friland ifall det är där du tänker plantera vitlöken, då brukar jag gräva bort som rutor eller strängar där jag tänker plantera och skyffla jorden åt sidan. Har det redan hunnit frysa brukar det gå att gräva loss som stora frysta lock och lägga dem åt sidan.
Ett jämt lager gödsel
När vald mängd jord är urgrävd och ytan är luckrad är det dags att applicera näringen, dvs gödslet. Jag sprider ut det så att det blir ett jämt skikt över ytan, så att det kommit små kulor överallt. Ca 1 liter Växa till en pallkrage där det ska växa vitlök är lagom. Jag brukar mylla ner gödslet lite i jordytan innan klyftorna hamnar där. Mitt motto är alltid att gödsla lite för mycket än lite för lite. Många odlare har generellt en tendens att gödsla våra grönsaker för dåligt.
Det blir alltid för många klyftor
När väl gödslet ligger i jorden ska vitlökarna brytas isär och själva klyftorna placerar på ytan. På det här sättet blir det lätt att hålla något slags avstånd emellan klyftorna så att man inte sätter dem ovanpå varandra. Dessvärre har jag en tendens att alltid så och plantera alldeles för tätt. I en pallkrage brukar jag få ner mellan 35- 50 klyftor. Det innebär att jag slänger på ett par extra nävar med gödsel innan jag täcker klyftorna med den uppgrävda jorden som ligger i skottkärrorna.
Här ser ni det lite mer överskådligt hur det ser ut efter att jag placerat ut gödslet och fördelat klyftorna. Jag låter även fnaset från vitlöken ligga kvar i jorden.
När jag anser att jag fått ner alla klyftor i jorden skyfflar jag tillbaka jorden och fördelar den jämt i pallkragen. Sedan brukar jag täcka pallkragen med ensilage, halm, hö eller löv. Det är inget krav att man måste täcka pallkragen för att det ska bli ett bra resultat. men det känns så bra att lägga på ett täcke. Lite som när man nattar ett barn och ser till att det inte ska frysa. Klyftorna är ju faktiskt vitlöksbarn som förhoppningsvis ska växa upp till vuxna individer tills dess att det är dags att skörda dem i juli.
Ett tips! Se till att ta bort täckmaterialet ovanpå pallkragen när det börjar att våras. Vitlökarna har svårt att tränga igenom organiskt material om det blir för kompakt.
Johannes Wätterbäck
Gödslet Växa som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
2 svar till ”Gödsla vitlöken vid planteringen”
Vad ska man gödsla vitlöken med ett år som detta då det verkar vara gifter i alla köpegödsel??? Den jord jag ska odla i är totalt ogödslad. Hjälp
du kan gödsla med blomstra och andra handelsgödsel.
Lämna ett svar